Російський фактор: експорт українського сиру впав практично в півтора рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський фактор: експорт українського сиру впав практично в півтора рази

Аграрний ринок
463
За даними митної статистики, експорт сирів з України за п’ять місяців 2014 року становить 13,6, тис. т, тоді як за аналогічний період попереднього року їхній експорт становив 23 тис. т. Цей показник є логічним наслідком постійних претензій з боку Росії до української продукції та заборони експорту сиру для низки вітчизняних молокопереробних підприємств. Про це повідомили в асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ).
Виручка від експорту українських сирів всіх видів з січня по травень 2014 року становила 90 млн. дол США, а це на 42 млн. дол. США менше, ніж відповідний дохід за п’ять місяців минулого року. Сири були найважливішим і найціннішим експортноорієнтованим молочним продуктом для України, але 84% від їхньої реалізації припадало на ринки Росії. Втрати від скорочення реалізації сиру вдалося дещо компенсувати за рахунок деякої переорієнтації виробництва та зростання експорту інших молочних продуктів, таких як масло і молоко згущене і незгущене. Однак загальний дохід від зовнішньої торгівлі молочними продуктами цього року все ж знизився на 6% і за результатами 5 місяців 2014 року становить 157 млн. дол. США.
Імпорт молочної продукції в натуральному вираженні внаслідок девальвації гривні скоротився, проте у валютному вираженні вартість імпорту зросла на 20% і становить майже 100 млн. дол США. Ці фактори негативно вплинули на зовнішньоторговельний баланс молочної продукції в Україні. Внаслідок цього позитивне торговельне сальдо зменшилося на 31% і становить 57,3 млн. дол. США.
“Таким чином, зараз ми бачимо реальну загрозу, яка нависла над молочною галуззю України. Сезонне зростання виробництва молока зіткнулося зі скороченням попиту на сировинне молоко через торговельні проблеми з Росією. Щоб не втратити позицію нетто-експортера молочної продукції, Україна має якнайшвидше диверсифікувати ринки збуту. Для того, щоб мати можливість реалізовувати нашу молочну продукцію до Європейського Союзу і завоювати нові перспективні ринки, потрібно терміново прийняти пакет законопроектів, а саме “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів”, “Про корми”, “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин”, “Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для вживання людьми”, “Про державний контроль у сфері забезпечення безпеки якості харчових продуктів, кормів, добробуту тварин”. Чим швидше ці законопроекти будуть прийняті, тим більше шансів потрапити на європейський ринок матиме українська продукція”, – зазначила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас