П'ята частина банківської системи може перейти під контроль Фонду гарантування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ята частина банківської системи може перейти під контроль Фонду гарантування

Кредит&Депозит
2179
Від початку 2014 р. Національний банк визнав неплатоспроможними одинадцять фінструктур (див. інфографіку, про Старокиївському банку див. стор 10). Серед них три великі фінустанови: Брокбізнесбанк, Форум Банк і Південкомбанк. Тільки в перших двох обсяг депозитів для виплати компенсацій Фондом гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) на загальну суму перевищив 5,6 млрд грн. Ще 0,6 млрд грн отримають вкладники середнього за активами Реал Банку. Решта шість фінструктур, куди з початку року було введено тимчасову адміністрацію, відносяться до розряду невеликих і входять до четвертої групи за розміром активів. Загальна сума оцінених фондом коштів для виплати їх вкладникам (без урахування Західінкомбанку і Автокразбанку, де ще триває інвентаризація пасивів) становить понад 2 млрд грн.
Тісніше коло
Експерти сходяться на думці: кількість неплатоспроможних і ліквідованих банків продовжить зростати. За інформацією екс-голови правління Ощадбанку Анатолія Гулея, кількість неплатоспроможних банків в Україні на сьогодні сягає 39. «Очікую, що 10-15% з них незабаром перестануть існувати через введення тимчасових адміністрацій або ліквідації. Інші у той чи інший спосіб вийдуть з цієї ситуації», – вважає співрозмовник. Існують і більш песимістичні прогнози. «Сьогодні банки, які міцно стоять на ногах, можна перерахувати на пальцях», – говорить Роман Лісників, що донедавна очолював департамент контролю ризиків Південкомбанку. На думку голови правління ОТП Банку Тамаша Хак-Ковача, «із 180 банків в Україні лише 37, які зараз проходять стрес-тестування, мають реальне значення для економіки країни». Банкір припускає, що частину фінустанов акціонери закриють самостійно. «Колись було модно мати банк, але зараз засновники розуміють, що це вже не так», – визнає експерт.
Нагадаємо, на виконання однієї з умов отримання кредиту від МВФ Нацбанк зобов’язав 37 найбільших вітчизняних банків пройти стрес-тести. Про результати тестування першої групи з 15 фінустанов стане відомо ще до кінця липня. Решта 22 розпочнуть процедуру не пізніше середини липня і завершать її до кінця вересня. Передбачається, що стрес-тести допоможуть визначити потенційні проблеми кредитних установ, а також потребу банків у докапіталізації.
Ворох проблем
Від початку року фінустанови зазнали рекордний відтік депозитів: на 4 червня банківська система втратила 86 млрд грн вкладів фізосіб. У відсотковому вираженні це 19,2%, повідомляв голова НБУ Степан Кубів. Банки продовжили згортати кредитування, їхні активи зменшилися, а частка прострочених кредитів зросла. За даними регулятора, якщо за п’ять місяців 2014 р. залишки за гривневими кредитами в українських банках знизилися на 5% – до 567,3 млрд грн, то за доларовими зменшилися на 4% – до $37 млрд. З початку року частка простроченої заборгованості в банках зросла на 2,2% і становила 9,9% у загальній сумі кредитів. Втратами обернулися анексія Криму і нестабільність у східних регіонах країни. «Активи, які перебувають в зоні бойових дій і на окупованій території, ще не переоцінені, тому масштаб проблеми до кінця не зрозумілий», – говорить директор з розвитку бізнесу компанії «Смарт-холдинг» Олександр Морозов.
Свою роль зіграла і девальвація національної валюти. Через падіння курсу гривні багато фінустанов опинилися на межі порушення ключових економічних нормативів і зіткнулися з необхідністю докапіталізації. Минулого тижня Нацбанк завершив попереднє стрес-тестування українських банків. У підсумку, за даними «Капіталу», регулятор направив до ФГВФО список з 37 фінустанов, до яких потенційно може бути введена тимчасова адміністрація. Причина – невідповідність вимогам НБУ, передусім щодо рівня капіталізації.
П'ята частина банківської системи може перейти під контроль Фонду гарантування
Зона ризику
Сьогодні багато банків перебувають у непростій ситуації. На різних інтернет-майданчиках клієнти повідомляють про проблеми в банках з переказом і отриманням коштів з рахунків. Серед проблемних – СityCommerce Bank, «Фінансова ініціатива», «Фінанси і Кредит», «Старокиївський», «Капітал» та Златобанк. Робота окремих фінустанов викликає нарікання і з боку корпоративних клієнтів. За даними опитування Ліги страхових організацій України, Актив-Банк, Дельта Банк і Єврогазбанк не повертають гроші страховикам. Актив-Банк і банк «Золоті ворота» публічно заявили про свої проблеми. «Каси банку з клієнтами тимчасово не працюють. Встановлено ліміт на зняття готівки з рахунків на суму 200 грн протягом одного операційного дня», – повідомив банк «Золоті ворота» на своєму сайті 7 червня. За словами міноритарного акціонера цієї фінустанови Ігоря Когута, основна проблема – значний відтік пасивів. Акціонери банку вже заявили про намір збільшити його статутний капітал на 100 млн грн, починаючи з 01.08.2014 р. На аналогічну суму банк додатково запросив стабілізаційний кредит у НБУ. На ринку вважають: нещодавній вихід зі складу спостережної ради банку Марка Добкіна (батька колишнього голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна) міг бути мотивований бажанням акціонерів збільшити шанси фінструктури на отримання рефінансування.
В Актив-Банку також визнають наявність проблем. 6 і 13 червня представники фінустанови провели зустрічі з ініціативною групою вкладників для обговорення планів стабілізації роботи банку. Причини кризи в самій фінустанові пояснюють загальними проблемами банківської системи і планують виходити з ситуації, що склалася, за рахунок отримання інвестицій від акціонерів банку і допомоги НБУ, а також роботи над поверненням проблемних боргів. «Актив-Банк не став винятком серед комерційних фінустанов, що зазнають дефіцит як готівки, так і безготівкових коштів. Такі фактори, як зняття клієнтами коштів з поточних рахунків у банкоматах і касах банку в надзвичайному обсязі, дострокове розірвання депозитних договорів у столиці та регіонах, припинення надходжень нових депозитних вкладів, призвели до вимивання коштів з банку. Як наслідок, через деякий час нам довелося вжити непопулярних заходів – ввести обмеження на видачу коштів», – повідомили в прес-службі Актив-Банку.
У відповідь на запит «Капіталу» прес-служба банку «Фінанси та Кредит» заявила про відсутність обмежень і затримання виплати коштів з рахунків клієнтів, за винятком установлених НБУ лімітів для валютних рахунків, а також обмеження в 10 тис. грн під час переведення в готівку коштів з карт банку. Інші фінустанови, на роботу яких надходять скарги від клієнтів, не відповіли на запит видання.
Автокразбанк
30.05.2014
Кременчуцький банк «АКБ» на 1 квітня 2014 р. посідав 91-е місце за розміром активів у рейтингу НБУ. Фінустанова активно кредитувала юросіб: портфель корпоративних позик за підсумками I кварталу 2014 р. сягнув 1,1 млрд грн, що становило 78% від загального портфеля активів. За даними НБУ, акціонерами банку з рівною часткою в 24,99% є три фізичні особи: Сергій Пахальчук, Андрій Лизогуб і Андрій Некрілов. Неофіційно банк пов’язують із сім’єю колишнього голови Нацбанку Володимира Стельмаха. Тимчасова адміністрація була введена в банк 30 травня і пробуде до 29 серпня 2014 р.
Західінкомбанк
29.05.2014
У 2009 р. банк вже опинявся в умовах введення тимчасової адміністрації. Після 12 місяців її роботи фінустанові вдалося знайти нового інвестора. Ним став венчурний фонд «Інноваційні стратегії», підконтрольний Івану Аврамову – бізнес-партнеру депутата Юрія Іванющенка. На 1 січня 2014 р. фонду належало 48,5% акцій, тоді як власником інших 51% був Арсеній Іванющенко (син Юрія Іванющенка. – «Капітал»). На кінець березня 2014 р. банк посідав 117-е місце за розмірами активів з обсягом портфеля 760 млн грн, 68% з яких – кредити юросіб. 29 травня 2014 р. в банк була введена тимчасова адміністрація. Сьогодні ФГВФО проводить інвентаризацію активів і пасивів банку, після чого розпочне виплати гарантованих сум відшкодування вкладникам. Фонд також оголосив про пошук потенційних інвесторів для неплатоспроможного фінустанови.
Південкомбанк
26.05.2014
Донецький Південкомбанк був заснований в 1990 р. і став однією з перших комерційних фінустанов України. До 2011 р. банк перебував у групі дрібних за класифікацією НБУ. Але за два роки динамічно нарощував активи і на 1 квітня вже входив до групи великих банків з активами 6,1 млрд грн. Південкомбанк перебуває в групі компаній «Метал Юніон». Найбільшими акціонерами банку на 1 квітня 2014 р. були: Руслан Циплаков – більше 45,45%, фінансово-промислова група «Метал Юніон» (належить Руслану Циплакову) – близько 36,14% і компанія «Глобус Плюс» – близько 18,33%. Останнім часом, за словами голови правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолія Гулея, Південкомбанк дуже агресивно нарощував активи і «постраждав через бажання багато заробити». Фінустанова в основному обслуговувала південні регіони, де кредитувала корпоративний сегмент. Після визнання банку неплатоспроможним 26 травня 2014 р. ФГВФО ввів в Південкомбанк тимчасову адміністрацію. Виходячи з розмірів банку, експерти розраховують, що фонду вдасться знайти для фінустанови нового інвестора. Його пошук триватиме до 25 серпня 2014 р.
Промекономбанк
22.05.2014
Фінустанова входить до групи малих банків, посідаючи 106-е місце за розміром активів. Банк переважно займався залученням депозитів у населення та видачею їх у вигляді кредитів юрособам. Акціонерами Промекономбанку, за офіційними даними на 4 березня 2014 р., були компанія «Суприм-К» (42,5% акцій), 20 юросіб (трохи більше 26%) і 126 фізосіб (понад 31,4%). Однак негласно Промекономбанк пов’язують з депутатом Юрієм Іванющенком. Тимчасова адміністрація була введена 22 травня строком на три місяці – до 21 серпня 2014 р. Сума коштів фізосіб, яка може бути відшкодована ФГВФО, на 21 травня 2014 р., відповідно до звітності фінустанови, становить 593,6 млн грн. Сьогодні фонд проводить пошук потенційних інвесторів, які можуть бути залучені до виведення банку з ринку.
Інтербанк
24.04.2014
Банк був заснований в Києві в 1992 р. На 1 квітня 2014 р. Інтербанк посідав 129-у позицію в рейтингу НБУ з активами 530,3 млн грн. Основний напрямок діяльності – кредитування юридичних осіб: позики підприємствам становили майже половину його активів (230,5 млн грн). Інформація про акціонерів фінустанови на сайтах НБУ і Інтербанку відсутня. За різними версіями, банком володіє власник групи «Метал Юніон» Руслан Циплаков або російський мільярдер Олег Бойко. Ще минулого року в ЗМІ з’явилася інформація про численні скарги вкладників Інтербанку до НБУ. Пізніше про затримки з зарплатою почали повідомляти співробітники банку. Тимчасова адміністрація була введена в Інтербанк 24 квітня 2014 р. ФГВФО оцінює суму коштів фізосіб, яка може бути компенсована вкладникам цієї фінустанови, у 79 млн грн.
Форум Банк
14.03.2014
У 2012 р. Форум Банк, що належав раніше німецькому Commerzbank, змінив акціонерів і перейшов під контроль «Смарт-Холдингу», що належить Вадиму Новінському. У квітні-червні 2013 р. НБУ провів комплексне інспектування фінустанови і виявив помилку в обліку на 1,524 млрд грн щодо погіршення якості кредитного портфеля. Ані докапіталізація, ані фінансова підтримка від Нацбанку не допомогли нормалізувати ситуацію. 14 березня 2014 р. в банк була введена тимчасова адміністрація. На той момент ФГВФО визначив обсяг депозитів для виплати компенсацій вкладникам 24-го за розміром активів Форум Банку в 2,9 млрд грн. Наприкінці квітня Укргазбанк почав виплати клієнтам неплатоспроможних фінустанов через мережу своїх відділень. 6 червня виплати були завершені, і держбанк відзвітував про суму 604,5 млн грн, 77% від якої отримали вкладники Форум Банку. Сьогодні доля фінустанови до кінця не визначена. За словами заступника директора-розпорядника ФГВФО Андрія Оленчика, спочатку сім банків-інвесторів претендували на активи Форум Банку. «Зараз переговори тривають. Фонд готовий до передачі його активів і пасивів, а сам банк на межі ліквідації. Відповідне рішення вже в НБУ, очікується його затвердження», – розповів Оленчик. За інформацією «Капіталу», вже цього тижня виплачувати гроші вкладникам Форум Банку почне Альфа-Банк (Україна), який 5 червня виграв конкурс з придбання частини активів неплатоспроможної фінустанови.
Банк «Меркурій»
14.03.2014
14 березня 2014 р. тимчасова адміністрація одночасно з’явилася у «Меркурія» і Форум Банку. 82-й за розміром активів харківський банк «Меркурій» був заснований в 1992 р. У 2012 р. власником 9,98% акцій фінустанови став голова спостережної ради «Меркурія» Ігор Когут. За інформацією на сайті банку, ще частина акцій належала компаніям «Газко-Захід» (12,82%) і ДБК (12,71%), а також декільком неназваним міноритаріям юридичних і фізичних осіб. За даними джерела, знайомого з ситуацією в банку на той момент, у «Меркурія» тоді вже була дірка в балансі на 420 млн грн. В кінці 2013 р. акціонери стали розглядати необхідність залучення інвесторів, а також можливість продажу своєї частки цінних паперів. З’явилася інформація, що «Меркурій» затримує виплати пенсій, що спровокувало вкладників забрати свої гроші. На початку 2014 р. керівництво банку подало заявку на отримання стабілізаційного кредиту від НБУ. У лютому голова правління «Меркурія» Василь Соловйов навіть повідомив «Капіталу» про те, що знайдено нового інвестора і банк з ним підписує угоду. Проте вже в березні банк був визнаний неплатоспроможним. Всього ФГВФО повинен відшкодувати вкладникам «Меркурія» 942 млн грн, з яких більша частина – 409 млн грн – вже виплачена.
Брокбізнесбанк
03.03.2014
Брокбізнесбанк заснований у 1991 р. У липні минулого року підконтрольна олігарху Сергію Курченку група СЄПЕК придбала контрольний пакет акцій банку у братів Сергія та Олександра Буряків. На той момент фінустанова вже зіткнулася з проблемами і, за різними оцінками, потребувала докапіталізації на 2,5-3,5 млрд грн. Банк видавав великі суми кредитів пов’язаним особам та не проходив перевірок з боку податкової (з 2006 р.) і НБУ (з 2008 р.) На початок 2014 р. Брокбізнесбанк був 16-м серед українських банків з активами 28,9 млрд грн. Залишки коштів приватних клієнтів на рахунках фінустанови становили 5,5 млрд грн, підприємств – 5,3 млрд грн. У лютому банк отримав рефінансування НБУ в розмірі 2 млрд грн. Але вже 3 березня ФГВФО ввів тимчасову адміністрацію. До 29 квітня шукав інвесторів, при цьому двічі продовжуючи термін подання заявок. Єдиним претендентом виявився Укргазбанк. Однак, як пізніше повідомив фонд, станом на 22 травня держбанк не зміг підтвердити свою пропозицію. 3 червня НБУ був змушений прийняти рішення про ліквідацію фінустанови. На сьогодні Фонд гарантування вже повернув вкладникам Брокбізнесбанку 674 млн грн. Ще 2 млрд грн гарантованих державою вкладів необхідно виплатити в майбутньому, говорить Андрій Оленчик.
Реал Банк
03.03.2014
Харківський Реал Банк, який на 1 квітня 2014 р. значився в рейтингу НБУ на 47-му місці за розміром активів, займався переважно корпоративним кредитуванням. 97% активів припадало на кредити юросіб. Ключовий клієнт фінустанови – група СЄПЕК бізнесмена Сергія Курченка. Його ж неофіційно вважали власником Реал Банку. Тимчасова адміністрація була введена в Реал Банк 3 березня 2014 р. ФГВФО оцінив кошти фізосіб, що підлягають відшкодуванню, в 554,6 млн грн і приступив до пошуків потенційних інвесторів для виведення банку з ринку. Однак таких не знайшлося, і в травні 2014 р. прийнято рішення про ліквідацію банку.
Банк «Даніель»
17.01.2014
Сотий за розміром активів банк «Даніель» офіційно належав декільком акціонерам – фізичним та юридичним особам з частками в капіталі менше 10%. Неофіційно його пов’язували з бізнесменом і депутатом Партії регіонів Юрієм Іванющенком. «Даніель» почав відчувати проблеми ще в 2012 р. Тоді в грудні керівництво банку підписало з регулятором індивідуальний план фінансового оздоровлення. У червні 2013 р. фінустанова отримала підтримку Нацбанку у 40 млн грн і направила її на виплату депозитів своїм вкладникам. Однак, як розповів «Капіталу» колишній співробітник банку «Даніель», що побажав зберегти анонімність, кредит НБУ лише тимчасово відтермінував проблеми фінустанови. Коли гроші регулятора закінчилися – труднощі з виплатами вкладів поновилися. 17 січня 2014 р. в банк була введена тимчасова адміністрація, а в середині квітня було прийнято рішення про його ліквідацію. На 1 травня 2014 р. вкладниками було отримано 354 млн грн, що становить 88,6% суми, що підлягає виплаті всім вкладникам (6238 осіб) в межах гарантованої суми відшкодування.
Анна Павленко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас