Nemiroff ініціює банкрутство однієї з українських «дочок» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Nemiroff ініціює банкрутство однієї з українських «дочок»

Фондовий ринок
1574
16 червня Господарський суд Вінницької області прийняв заяву компанії Nemiroff Holding Limited (NHL) про порушення справи про банкрутство дочірнього підприємства «Українська горілчана компанія Nemiroff». Відповідну постанову суду зареєстровано в Державному реєстрі судових рішень.
Підготовче засідання призначено на 26 червня. На час тяжби суд заборонив будь-які дії з майном компанії, а також наклав заборону на прийняття рішень про реорганізацію або ліквідацію підприємства.
Розчищення місця
Банкрутство української дочки ініційовано акціонерами NHL Яковом Грибовим та Анатолієм Кіпішем, які володіють 74,96% компанії. «Колишній менеджмент – сім’я Глусь – повісив на УГК Nemiroff великі борги перед бюджетом, постачальниками, заборгованість із зарплати, невиплачене роялті. Тому банкрутство – вимушений захід», – пояснює Грибов. За його оцінкою, приблизна сума заборгованості становить близько $45 млн. Грибов підкреслив, що всі зобов’язання перед постачальниками і дистриб’юторами будуть виконані.
Сім’я Глусь звинувачення Грибова і Кіпіша спростовує. «Ця заява – черговий етап рейдерської атаки на компанію Nemiroff і спроба витіснити сім’ю Глусь (25,04%) з бізнесу шляхом відсторонення легітимного менеджменту через ліквідацію основної компанії групи», – говорить Олександр Глусь. За його словами, головною метою банкрутства є усунення українського виробництва на користь російського імпорту, «оскільки діяльність Грибова і Кіпіша фінансується російськими банками під особисті поруки та заставу їхніх акцій». Глусь пояснює, що дочірнє підприємство «УГК Nemiroff» веде всю господарську діяльність, включаючи виробництво, продажі та просування в усьому світі, а також володіє ліцензіями на виробництво горілки.
Але, підкреслює Грибов, вся операційна діяльність «УВК Nemiroff» з червня переведена на новостворену LVN ltd.
Тривале протистояння
Конфлікт між акціонерами Nemiroff Vodka Limited – сім’єю Глусь з одного боку і Яковом Грибовим та Анатолієм Кіпішем з іншого – розпочався у 2010 р., писав раніше «Капітал». Кожна зі сторін хотіла бачити генеральним директором дочірнього підприємства «УВК Nemiroff» свого кандидата: сім’я Глусь – Аллу Глусь, а Грибов і Кіпіш – Юрія Сорочинського. Обидві сторони відстоюють своє право випускати горілку під брендом Nemiroff. Розгляди опонентів в українських і міжнародних судах тривають досі.
Nemiroff ініціює банкрутство однієї з українських «дочок»
19 березня, за інформацією сектору зв’язків з громадськістю управління Міністерства внутрішніх справ у Вінницькій області, Грибов і Кіпіш взяли під контроль український завод. Під час конфлікту вони змушені були розпочати виробництво горілки Nemiroff на російських потужностях і налагодили імпортні поставки в Україну.
Працювати по новому
Ініціювання штучного банкрутства – явище нерідке, каже радник юридичної фірми «єПраво» Владислав Власюк. Він підкреслює, що корпоративні спори вважаються найскладнішими і найтривалішими. «Враховуючи, що для нормальної роботи підприємству необхідний безконфліктний склад його власників, у кінцевому підсумку або сторони підуть на мирову, або сильніший і завзятіший переможе», – говорить юрист.
Опитані дистриб’ютори вважають, що Грибову і Кипішу не потрібно закривати українське виробництво. «Конфлікт з Росією навряд чи сприяє тому, щоб поставляти горілку звідти», – говорить генеральний директор дистриб’юторської компанії «Айленд» Олег Зубець. На його думку, створення нової юрособи ще до процедури ліквідації «УВК Nemiroff» свідчить про те, що згортати бізнес в Україні Nemiroff не збирається.
Горілка Nemiroff потроху відновлює свої позиції, говорить начальник київського підрозділу торгового дому «Поляков» Сергій Мельник. Незважаючи на зміни в структурі холдингу, дистриб’ютори продовжать з ним працювати.
У 2013 р. Nemiroff скоротив свою ринкову частку на 4,5 в. п. – до 9%. У І кварталі 2014 р., за даними дослідницької компанії RTRI, частка бренду відновилася до 10%.
Марія Бровинська
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас