Ціни на продукти в Україні змінюються прогнозовано - запевняє міністр агрополітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на продукти в Україні змінюються прогнозовано - запевняє міністр агрополітики

Аграрний ринок
749
Стабілізувати ціни на продукти харчування держава може побічно – ринковими методами. «Механізми прості. Приміром, сьогодні яка ціна на цукор у роздробі? У мене вже звичка: у магазинах дивитися на ціни тих товарів, щодо яких є питання. Ось ціна на цукор від 11,50 до 13,20 грн, залежно від фасування, якості, категорії магазину. Вважаю, що дорого, адже ціну можна знизити: цього цукру в Агрофонді лежить 150 тис. тонн, у якого закінчується термін зберігання. Тому відправляємо його на продаж за ціною 9,20 грн за кіло. Такий дешевий цукор люди швидко розберуть, адже з червня по вересень йде гаряча пора заготівлі консервацій, варення, вина. Як результат, оптовики знижують ціну на цукор, і в магазинах товару за 12,50 грн не знайдеш, адже ніхто його не купить. Ось так боремося зі спекуляцією» – роз’яснює Ігор Швайка.
Але це лише видима частина цінового держрегулювання, уточнює міністр. «Ось Аграрний фонд отримав гроші від продажу цукру і куди їх направляє? На закупівлю сухого молока, тому що РФ невмотивовано прикрила кордони для наших молочників. Але корівка в селі доїться. Що робити виробнику? Він буде виробляти сухе молоко. А Аграрний фонд його викуповує, щоб взимку, коли молочки не буде, знову вивести цей продукт на ринок і зробити з нього готову молокопродукцію. Тим більше, сухе молоко зберігається набагато довше, ніж звичайне. Ну а потім, коли молочка розпродається, починаються форвардні закупівлі зерна, але це вже в січні-лютому майбутнього року», – говорить аграрний міністр.
За його словами, за таким циклом зараз і працюють держпідприємства. «Вони ніби і комерцією займаються, але їхня комерція контролюється державою. Тому ціни на ринку продуктів харчування будуть змінюватися прогнозовано», – упевнений Швайка.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас