На тлі рекордного спаду автопродажів Mercedes вибився до десятки лідерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На тлі рекордного спаду автопродажів Mercedes вибився до десятки лідерів

Фондовий ринок
394
Травневі продажі автомобілів побили всі антирекорди. За словами директора консалтингової компанії AUTO-Consulting Олега Омельницького, за цей місяць реалізували близько 3 тис. машин, що в три рази менше квітневих показників і в п’ять разів нижче, ніж у травні 2013 (15,13 тис. шт.). «Травневий результат 2014 р. виявився рекордно низьким за всі роки незалежності», – журиться співрозмовник.
Продажі всіх брендів знизилися, але в одних більше, а у інших менше. Через це в списку популярних машин відбулися зміни. На перше місце з третього повернувся ЗАЗ. До десятки лідерів з продажу вперше за десять років увійшов Mercedes-Benz – було продано 95 автомобілів, що в три рази менше, ніж у травні 2013 р.
Всі разом
Збройне протистояння в Донбасі – один з основних чинників падіння ринку. Як раніше писав «Капітал», на Донецьку та Луганську області в структурі продажів нових автомобілів в мирний час припадало 20-23%. Але останній місяць поставки машин до цих регіонів зупинилися – попит практично відсутній, а грабежі автосалонів почастішали. «Ті машини, які не вкрали і не змогли вивезти до Києва, менеджери сховали в області: у гаражах, на дачах і т. д.», – розповідає менеджер одного з великих автосалонів Донецька, який побажав зберегти анонімність.
Керівник відділу продажів компанії «Автотрейдинг Донецьк» (продаж автомобілів Volkswagen, Skoda, Seat, Peugeot та ін.) В’ячеслав Вареник каже, що в травні було лише десять робочих днів. Компанія реалізувала 6-7 автомобілів замість традиційних 50.
У Луганську автосалони не грабували, але місцевий бізнес вже підстрахувався: продажі машин здійснюються за каталогами, ділиться менеджер луганського автосалону Peugeot Павло Орлов.
Свою роль в падінні ринку зіграли також девальвація і зміна статистичної бази розрахунків. У середньому автомобілі за рік подорожчали в гривневому еквіваленті на 50-70%. А кримські продажі машин після анексії півострова не реєструються в міжрайонному реєстраційно-екзаменаційному відділі Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ і не потрапляють до статистики українського ринку.
Далі краще
Основні фактори, які будуть впливати на авторинок, прив’язані до макроекономіки та політичної ситуації – інавгурація президента, активне проведення антитерористичної операції на сході, завершення переговорів про ціну на природний газ з Росією і прозора політика Національного банку щодо курсу гривні до іноземних валют, упевнений голова правління «ВіДі Груп» (дилер імпортних автомобілів) Артем Ткаченко. Він сподівається, що в червні через більшу кількість робочих днів продадуть на 5-7 тис. автомобілів більше, ніж у травні.
«Нижче вже просто нікуди падати», – погоджується Омельницький. За підрахунками експертів, в 2014 р. реалізують 100-120 тис. автомобілів, що в два рази менше, ніж роком раніше.
Дмитро Уляницький
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас