ВТБ готується до найгіршого: чому прибуток банку впав у 40 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВТБ готується до найгіршого: чому прибуток банку впав у 40 разів

Фондовий ринок
2616
Прибуток ВТБ впав у 40 разів через створення резервів за роздрібними кредитами, в першу чергу за кредитами готівкою малому бізнесу. Не факт, що всі ці кредити доведеться списати, але до погіршення ситуації в економіці треба готуватися заздалегідь, пояснюють банкіри.
Чистий прибуток групи ВТБ в першому кварталі 2014р. скоротився в 40 разів порівняно з аналогічним періодом минулого року – з 15,7 млрд руб. до 0,4 млрд руб. (хоча доходи зросли на 15,4%). Причиною зниження прибутку стали резерви, створені групою ВТБ, більше половини яких припадає на роздрібні кредити.
У першому кварталі група ВТБ створила резерви майже на 48 млрд руб., з них на 26 млрд руб. – за роздрібними кредитами. Це більше, ніж всі резерви, створені групою в першому кварталі минулого року, – 22 млрд руб.
Заступник голови правління ВТБ Герберт Моос пояснив, що збільшення резервів пов’язане з жорсткістю підходів банку до ризиків роздрібного кредитування в цілому, а головним чином до ризиків, які існують у сегменті кредитування готівкою.
“Ми дійсно в першому кварталі 2014р. створили підвищені резерви за деякими сегментами кредитного портфеля. Так наша консервативна методика резервування відреагувала на суттєве погіршення макроекономічних чинників в країні”, – сказав РБК член правління ВТБ24 Олександр Соколов. За його словами, кредити готівкою, видані малому бізнесу, найсильніше відреагували на погіршення економічної ситуації, особливо на відтік капіталу і прогнози суттєвого зниження темпу зростання ВВП.
60% – малим
У створених ВТБ резервах 60% припадає на кредити малому бізнесу, а 40% – на кредити фізичним особам, зазначила РБК аналітик БКС Ольга Найдьонова, яка дізналася про це на конференц-коллі Мооса з аналітиками.
У сегменті малого бізнесу ситуація з часткою непрацюючих кредитів гірша, ніж у всіх інших, і в тому числі вища, ніж в цілому в роздробі, міркує заступник гендиректора “Експерт РА” Павло Самієв. Обсяг кредитів малому бізнесу зростає не так швидко, як роздрібних, тому прострочення у відсотковому відношенні більше (в кредитах населенню його частка знижується за рахунок видачі нових кредитів).
За словами Самієва, великі банки захоплювалися створенням кредитних фабрик, які дали дуже різний ефект: в одних банків прострочення за виданими через фабрику кредитами становить 1%, а у інших перевищує 10%. Збільшення обсягів прострочення зараз експерт пояснює погіршенням макроекономічної ситуації, від чого в першу чергу страждає саме малий бізнес.
“У перспективі малий бізнес зазнає великих втрат, – вважає керівник проектів АНОНСПП” Анна Нікітченко. – Збільшення резервів у зв’язку зі збільшенням ризику говорить про те, що банкам все менш вигідно його кредитувати. Вони будуть змушені робити 100%-ві резерви під час надання кредитів. Кредитування малого та середнього бізнесу практично стане нерентабельним”.
За словами Мооса, менеджмент банку турбує зростання простроченої заборгованості та закредитованість населення в деяких секторах та регіонах. Дійсно, за спостереженням голови ради директорів Sequoia Credit Consolidation Олени Докучаєвої, кредитне навантаження на позичальників в деяких секторах роздрібного кредитування наближається до критичних значень.
“У деяких незабезпечених сегментах навантаження перевищує 35-40% (частка доходу, яку позичальник витрачає на погашення кредиту. – примеч. РБК), – говорить вона. – При 36% вже підвищується ймовірність прострочення, 50% вважається критичним рівнем, оскільки в цьому випадку позичальник віддає половину свого доходу на обслуговування кредиту, і якщо він пропустить два платежі поспіль, то наступного місяця йому потрібно віддати весь дохід, що неможливо”.
За словами Докучаєвої, рівень прострочення, близький до критичного, спостерігається в сегменті кредитування в торгових мережах і в кредитах готівкою – там, де перевірка позичальника мінімальна.
В останні роки роздрібне кредитування зростало темпами, що в 12 разів перевищують зростання доходів населення (за підрахунками Sequoia Credit Consolidation). У першому кварталі цього року його темпи сповільнилися – до 3,5% проти 8,4% роком раніше і 10% у першому кварталі 2012р. При цьому темп зростання простроченої заборгованості продовжує збільшуватися: за перші чотири місяці цього року вона, за даними Sequoia Credit Consolidation, зросла на 17% проти 14% роком раніше і 4,3% у 2012р. В основному вона зростає за рахунок старих кредитів.
“Модель резервування, яку застосовує ВТБ24 на ранній стадії, ідентифікує ризики і вимагає створення підвищених резервів. Однак це аж ніяк не означає, що банк зрештою втратить еквівалентний об’єм грошей. Швидше, в цьому випадку мова йде про створення додаткового буфера безпеки на випадок подальшого погіршення макроекономіки”, – каже Соколов.
Олена Тофанюк, Яна Мілюкова
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас