Валютні кредити хочуть перевести в гривневі за курсом 8,08 грн/$ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні кредити хочуть перевести в гривневі за курсом 8,08 грн/$

Кредит&Депозит
6933
Тим, хто має кредити у валюті (насамперед це стосується іпотечних позичальників, що взяли житло в доларовий кредит на 15-20 років), держава може незабаром полегшити їхню виплату. До Ради подано законопроект, що дозволяє переводити частину боргу в гривні за нижчим курсом і під невеликий відсоток. Як розповів автор документа – нардеп Михайло Опанащенко (позафракційний), суть закону в тому, що позичальник отримує право письмово вимагати від банку перерахувати борг у валюті в гривні, а банк не може відмовити йому в цьому. Переоформлення договору безкоштовне. При цьому протягом року після набуття чинності закону вводиться мораторій на примусове відчуження заставного майна.
«Гривневі доходи українців не зростають, тому стрімке подорожчання долара призвело до додаткових витрат. Більшість не можуть платити за валютними кредитами, які за три місяці подорожчали одразу на 43%, – говорить Опанащенко. – Це вигідно і банкам, оскільки у них буде накопичення проблемних кредитів, під які потрібно мати резерви». Курс долара, за яким буде перерахунок і відсоток за гривневим кредитом, автор пропонує зафіксувати станом на 3 лютого 2014 р. (це 8,08 грн/$ і дві облікові ставки НБУ або 13% річних). За словами заступника голови комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності Олега Ляшка, закон повинні прийняти, оскільки він стосується 4 млн позичальників: «Люди не винні в тому, що курс долара виріс, винна держава. Вона й має компенсувати збитки». Нацбанк теж за те, щоб допомогти боржникам. Як уже писала «Сегодня», після неодноразового пікетування НБУ тими, хто не може платити за кредитами, керівництво банку заявило, що підтримає такий закон, якщо його подадуть. Це нам вчора підтвердили в його прес-службі. За словами голови парламентської коаліції Сергія Соболєва, 28 травня у нього буде зустріч з керівництвом Асоціації валютних позичальників, за підсумками якої вони розроблять компромісний варіант законопроекту, що влаштовує як банкірів, так і позичальників, який буде прийнятий Радою.
ФІНАНСИСТИ ПРОТИ. Заступник голови правління одного з банків Ігор Шевченко вважає, що проблема надумана, оскільки валютні кредити не видають з 2009 року, позичальники вже виплатили велику частину кредиту і в змозі розрахуватися за рештою суми. «5 років тому людина платила щомісяця $1000 або 8000 грн, зараз вона платить $500, це 6000 грн, – говорить Шевченко. Президент Украналітцентра Олександр Охріменко побоюється, що ухвалення закону розхитає банківську систему, оскільки банки матимуть збитки під час повернення валютних депозитів: їм доведеться доплачувати при купівлі валюти на міжбанку. На його думку, потрібно не приймати закон, а запропонувати НБУ ввести продаж валюти для погашення кредитів за пільговим курсом, як було в 2009 р. «Наприклад, продавати позичальникам долари по 10 грн», – зазначив Охріменко.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас