Китайське фіаско Путіна: Китай заявив про зрив підписання газового контракту з Росією - The Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайське фіаско Путіна: Китай заявив про зрив підписання газового контракту з Росією - The Financial Times

Енергетика
19381
Контракт про постачання в Китай російського газу під час нинішнього візиту до країни президента Росії Володимира Путіна підписаний не буде, повідомляє газета The Financial Times з посиланням на представників PetroChina.
“Ми не будемо підписувати. На даний момент ціна на імпортований газ і ціна на газ на внутрішньому ринку протилежні. Ми вже втрачаємо гроші на імпорті газу і не можемо втрачати ще більше”, – заявив виданню прес-секретар компанії Мао Цзефен.
Напередодні в Шанхаї відбулися переговори Володимира Путіна з головою КНР Сі Цзіньпіном, під час яких глави двох держав обговорили питання співпраці в торговельно-економічній, енергетичній та гуманітарній сферах.
В опублікованій за підсумками зустрічі спільній заяві глав держав зазначалося, що Росія і Китай мають намір “зміцнювати всеосяжне російсько-китайське енергетичне партнерство, сприяти подальшому поглибленню комплексного співробітництва в нафтовій галузі, якнайшвидшому початку поставок російського природного газу в Китай”.
У спільній заяві для преси, яку Путін і Сі Цзіньпін зробили після завершення зустрічі, слово “газ” не прозвучало жодного разу. Путін лише зазначив, що найбільші бізнес-ініціативи зосереджені в енергетиці.
“Ми працюємо за всіма напрямками. І за всіма напрямками у нас значний рух вперед”, – зазначив президент РФ.
У свою чергу голова “Роснафти” Ігор Сечін зазначив, що в ході переговорів з Сі Цзіньпін Путін запропонував обнулити податок на видобуток корисних копалин (ПВКК) для родовищ, газ з яких буде поставлятися до Китаю, а китайська сторона заявила про готовність скасувати імпортні мита на газ, що поставляється з Росії.
“Це дуже розумна і цілісна пропозиція, яка може стати основою для досягнення компромісу. Але компроміс завжди можливий, коли обидві сторони йдуть на поступки. Я сподіваюся, що контракт буде підписаний. Це стратегічний напрям співпраці в енергетиці і, звичайно, важливо дотримати баланс інтересів для всіх сторін”, – заявив Сечін, зазначивши, що контракт Газпрому з Китайською національною нафтогазовою корпорацією (CNPC) “давно назрів”.
“Те, що сьогодні президент країни особисто зайнявся цим питанням, говорить про те, що ми близькі до остаточної домовленості, і я бажаю успіхів Газпрому і CNNC”, – сказав голова “Роснафти”.
Газпром вів переговори з Китаєм про повномасштабні постачання до Піднебесної природного газу протягом майже 10 років. У 2009р. сторони підписали Рамкову угоду про основні умови постачання природного газу з Росії до Китаю, що припускає експорт на китайський ринок до 68 млрд куб. м газу на рік. Навесні 2013р. обсяги щорічних поставок на першому етапі було визначено в 38 млрд кубометрів, однак домовитися про ціну газу довгий час не вдавалося. За різними оцінками, вартість тисячі кубометрів могла становити від $590 до $380, експерти говорили, що непроста політична ситуація може призвести до того, що Китай отримає російський газ зі значною знижкою.
12 травня 2014р. заступник міністра енергетики Росії Анатолій Яновський заявив, що контракт Газпрому з Китаєм готовий на 98% і переговори повинні бути завершені найближчим часом.
«Ми перебуваємо на фінальній стадії переговорів. Контракт як документ, повністю готовий. Залишилося зовсім небагато – поставити всього лише одну цифру. І тоді буде підписаний тридцятирічний контракт на постачання 38 мільярдів кубічних метрів газу зі Східного Сибіру до Китаю», – заявив минулого тижня голова Газпрому Олексій Міллер, відповідаючи на запитання про те, чи буде підписаний контракт з Китаєм під час нинішнього візиту Путіна до Китаю.
Міллер також зазначив, що одразу після успішного підписання контракту за східним маршрутом (Якутія – Хабаровськ – Владивосток з відгалуженнями в Китай в районі Благовещенська і Дальнєреченська), планується розпочати переговори щодо західного напрямку поставок газу (проект «Алтай» з виходом до китайського кордону на ділянці між Казахстаном і Монголією).
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас