Чи вдасться повернути в Україну викрадені "Януковичем та Ко" мільярди? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи вдасться повернути в Україну викрадені "Януковичем та Ко" мільярди?

Казна та Політика
1747
На початку березня Сполучені Штати Америки заявили, що почали співпрацю із новим українським урядом з повернення коштів, виведених незаконними шляхами із українського бюджету. Згодом у квітні до цієї співпраці долучився британський уряд та низка інших європейських країн. А після прийняття відповідних законодавчих змін, процес конфіскації вкрадених грошей було спрощено. Крім того, прийнятий антикорупційний закон істотно посилив відповідальність за подібні протиправні діяння – аби наступникам не кортіло повторити подвиги попередників.
Фантастичні обсяги
Міністр юстиції Павло Петренко розповів, що з українського держбюджету в минулому році вивели 290 млрд грн, а прихований дефіцит бюджету склав, в тому числі з приватним сектором, близько 800 млрд грн. За словами міністра, ці кошти пішли в тіньовий сектор економіки та кишені чиновників.
“Це був масовий грабіж і розкрадання як державного, так і місцевих бюджетів”, причому з використанням схем, до яких були залучені транснаціональні корпорації. Вже є перші попередні дані про схеми виведення бюджетних коштів у державному секторі на суму близько 65 млрд грн, в яких були задіяні 12 міністерств”, – заявив міністр. Він також зазначив, що для нового уряду питання про оперативне повернення цих коштів та притягнення до відповідальності осіб, які були співучасниками та виконавцями, є принциповим.
Безготівкові кошти, готівка та втрачені бізнеси – так окреслив структуру награбованого голова адвокатського об’єднання “Правниче бюро Єременка” Микола Єременко. “Все, що робилось, усі ці безчинства, мали виключно корисні мотиви. В цілому безготівкові кошти виводились за кордон. Готівкові кошти – це, власне, ментальність донецького гопника, яка залишилась навіть у кріслі президента. Він повинен гроші мати “на кишені”. І цю ментальність не змінити, навіть давши йому довічне ув’язнення. Він з камери в камеру буде носити свою копійчину на кишені. Тому готівкові кошти складають надзвичайно велику частину награбованого в українського народу. Більше того, ці вивезені кошти для української держави представляють більшу небезпеку, ніж безготівкові. Бо ті – заблоковані, а на цю готівку зараз фінансуються банди на Сході, які вбивають наших вояків і тероризують місцеве населення. Вони всі фінансуються за рахунок вкрадених у нас же готівкових коштів. І третє – це бізнес. По суті, в Україні не лишилось жодного бізнесу, де б донецькі не “віджали” хоча б частку”, – переконаний він.
Роботи вже зроблено багато, розповідає міністр юстиції Павло Петренко. Відслідковано та заблоковано десятки мільярдів доларів, за якими проводяться відповідні розслідування в країнах ЄС, США. Генпрокуратура має довести конкретний факт розкрадання, відслідкувати маршрут, який подолали вкрадені гроші, зокрема банк, через який їх вивели закордон.
“Основне завдання наших правоохоронних органів зараз – оперативна комунікація з компетентними органами цих країн, щоб вони через судові процедури могли підтвердити причетність цих корупційних схем до України”, – констатував міністр.
Питання часу
Однак, повернути в Україну награбовані за час президентства Януковича кошти швидко не вдасться. “У наших правоохоронців є достатньо інструментів для того, щоб швидко повернути до бюджету ті кошти, які є на території України і те майно, яке зафіксоване на сьогоднішній день, – це і майно молодого спеціаліста з корупції Курченко, і кошти, які були виведені на компанії, які мали відношення до сина екс-президента. Другий блок завдань більш складний – це питання повернення коштів з-за кордону. Він передбачає цілу низку міжнародних процедур щодо виявлення цих коштів та фактичного стягнення їх на користь України”, – заявив міністр юстиції.
Прозвітувати про позитивні зрушення у справі Петренко пообіцяв найближчим часом. “Ми зараз знаходимося у постійній комунікації із відповідними компетентними органами Великобританії, США. Вони побачили, що влада не імітує процес повернення коштів, а робить реальні кроки до цього. Я думаю, у нас буде однозначно успіх”, – переконаний він.
Конкретні терміни повернення перших реальних коштів міністр назвати не зміг. Однак запевнив, що справа йтиме швидше, адже світові органи погодилися працювати в режимі прямої комунікації, не витрачаючи по шість-сім місяців на обробку запитів з України. “Те, що стосується коштів, арештованих у гривні, тому що є багато рахунків арештованих в Україні, – це більш швидке питання для вирішення. Тому що це безпосередньо в компетенції наших правоохоронних органів. Що стосується коштів у різних країнах – це процес довготривалий. На це підуть роки”, – пояснив Петренко.
Російський ризик
Під більшим питанням є повернення коштів, вивезених до Росії, вважає президент Української іноземної юридичної колегії Данило Курдельчук. “Згадуючи Лазаренка, проти нього було ініційовано розслідування і встановлено обсяги коштів, які підлягали поверненню – близько 114 млн. дол. І Американська Феміда повернула ці кошти таким чином, що вони були конфісковані на користь американської сторони. Можливо, і з Росією буде такий хід”, – передбачає експерт.
“Скажуть, що так, це була незаконна оборудка, але оскільки вона була на російській національній території, то вона підпадає під порушення російських законів, і таким чином кошти можуть бути конфісковані”, – пояснив він.
Нагадаємо, наприкінці квітня Генпрокуратура встановила, що низка колишніх високопосадовців, зокрема Віктор Янукович, Віктор Пшонка та Віталій Захарченко, вивезли до Росії щонайменше 32 мільярди доларів США. Однак, у Росії на запити видати винуватців Україні відповіли відмовою.
“Стосовно грошей Лазаренка – Генеральна прокуратура не зробила належних кроків для повернення тих коштів в Україну. Це питання політичної волі. Тому потрібно встановлювати жорсткий контроль, аби та сама Генеральна прокуратура залишалася Генеральною прокуратурою, а не лакеєм за викликом із Банкової. Те ж стосується судових процесів: якщо наші юристи Міністерства юстиції будуть вести справи, як наші юристи, а не як юристи тієї сторони, то навіть Росії не вдасться провернути такий хід”, – вважає Микола Єременко.
Аби знов побачити незаконно виведені кошти, незалежно від країни, Україні потрібен професійний підхід та політична воля. “До того часу, поки буде політична воля в державі, то це абсолютно реальні речі – отримати й повернути дуже багато коштів, які були незаконно вивезені і присвоєні тими чи іншими особами, або в цілому структурами. Це досить складна схема, але вона абсолютно піддається опрацюванню. Якщо до цього поставитися професійно за умови наявності політичнох волі”, – переконаний Данило Курдельчук. Міністр юстиції її наявність на разі підтвердив.
Вода камінь точить – і через рік-другий можна буде на ділі переконатись, наскільки наполегливими виявляться українські чиновники у своєму прагненні повернути українські гроші. Зрештою, якщо фінансовий стан країни не покращуватиметься, то для високопосадовців це буде додатковим стимулом боротись за ці гроші ефективніше.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас