51-й за розміром український банк продали особам, пов'язаним з російським бізнесменом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

51-й за розміром український банк продали особам, пов'язаним з російським бізнесменом

Фондовий ринок
3876
51-й за розміром Актив-Банк був проданий колишніми власниками – Данилом Волинцем та Оксаною Маркаровою. Цю інформацію «Капіталу» підтвердили у фінустанові. «Співвласником Актив-Банку я була близько року», – повідомила голова правління «ITT-Інвест» Оксана Маркарова. У травні на сайті Актив-Банку з’явилася нова інформація про структуру власності банку, яка відрізнялася від даних про власників українських фінустанов, опублікованих у квітні Національним банком України.
Раніше Актив-Банк належав через ТОВ «Актив Фінанс Груп» Данилу Волинцю, давньому бізнес-партнерові братів Андрія і Сергія Клюєвих, і його дружині Оксані Маркаровій. Волинець також володів 41,04% в невеликому Акордбанку.
Актив-Банк був створений в 2001 р. братами Андрієм і Сергієм Клюєвими. Наприкінці 2012-го Клюєви домовилися про продаж контрольного пакета цієї фінустанови. Сьогодні основним акціонером Актив-Банку залишається компанія ТОВ «Актив Фінанс Груп». Але сама компанія тепер належить власникам без істотної участі (тобто серед власників більше 10 фізичних або юридичних осіб). Хто купив банк, Оксана Маркарова не прокоментувала. «Всі питання щодо Актив-Банку слід задавати власне Актив-Банку. Напевно, з мого боку буде некоректно замість голови спостережної ради або представника акціонерів щось коментувати», – повідомили вона «Капіталу». Голова правління Актив-Банку Ігор Солнцев на дзвінки і письмові запити не відповідав.
Ще 18 квітня на сайті банку з’явилася інформація про те, що у фінустанову увійшли нові інвестори, що представляють Великобританію, Ізраїль і Росію. «Група працює через інвестфонд Central markets. Залучення нових інвестицій надасть можливість для стабілізації роботи банку і його подальшого розвитку», – йшлося в повідомленні. Але «Капіталу» не вдалося знайти жодного експерта, який би що-небудь знав и про цей фонд.
На умовах конфіденційності один з учасників ринку повідомив «Капіталу», що банк придбали структури, пов’язані з екс-власником Convers Group Володимиром Антоновим. «Банк придбали його люди, оформити на себе цю фінустанову Антонов не зміг. Нацбанк не дозволив би через погану ділову репутацію», – відзначило джерело. Володимир Антонов відомий в Україні як колишній власник «Конверсбанку» (зараз СітіКоммерцбанк). У 2008-му Антонов скуповував різні активи в Європі і країнах СНД. А в 2011 р. литовські влади націоналізували його банк Snoras, звинувативши власника в незаконному привласненні коштів у великих розмірах і підробці документів. Володимир Антонов попросив притулку у Великобританії.
Сам Антонов заперечує купівлю будь-яких фінустанов в Україні. «Я особисто ні в якому бізнесі в жодній країні світу участі не приймаю. І якщо чесно, то і не планую. Як каже мій близький друг, мені зараз іншу рибу коптити потрібно», – сказав «Капіталу» Володимир Антонов. Нагадаємо, що раніше йому разом з батьком приписували купівлю банку «Перший», а його батькові купівлю страхової компанії «Наста». Тоді Антонови теж заперечували ці покупки. Хоча співробітники компанії розповідали, що Антонов двічі виступав перед колективом «Насти»: перший раз в кінці серпня 2013-го, коли стало відомо про продаж компанії, другий – минулого вересня, напередодні ротацій топ-менеджменту компанії.
Експерти відзначають, що структури, які придбали банк, мають досвід роботи з простроченою заборгованістю. Банк почав відчувати проблеми у 2008 р. За чотири роки, до 2012-го, Актив -Банк скотився в рейтингу з 56-го на 62-е місце, а офіційний обсяг проблемних кредитів становив 15% від всього кредитного портфеля. На 1 квітня частка проблемних кредитів знизилася до 10%, а за розміром активів банк піднявся на 51-е місце.
Незважаючи на поліпшення в балансі, експерти сходяться на думці, що фінустанова досі відчуває старі проблеми. Приміром, в аудиторському висновку за підсумками 2013 р. вказується, що у банку недеформованим резерви. «В результаті нашої перевірки сума резервів для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банку… має бути збільшена на суму 85,5 млн грн», – йдеться у звіті Актив-Банку. Через проблеми ціна фінустанови може бути цілком умовною. «У нинішній час до банків такого рівня і з такими ризиками, в контексті минулого, інтересу бути не може, – заявляв раніше директор інвесткомпанії «Фінекс Капітал» Ігор Когут. – Виняток – тільки якщо ціна операції дорівнює або наближається до нуля».
Марк Поллок, Анна Уляницька, Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас