Morgan Stanley: Visa та MasterCard вигідніше піти з Росії, ніж залишитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Morgan Stanley: Visa та MasterCard вигідніше піти з Росії, ніж залишитися

Фондовий ринок
986
Міжнародним платіжним системам (МПС) Visa і MasterCard вигідніше буде піти з російського ринку, ніж залишитися і виконати всі нові вимоги, наголошується в дослідженні американського банку Morgan Stanley. За підрахунками експертів, чиста виручка MasterCard в Росії становить близько $160 млн на рік, виручка Visa – $350-470 млн, витрати ж МПС становитимуть близько $1 млрд і $1,9 млрд відповідно, повідомляє “Коммерсант”.
Прийняті поправки до закону “Про національну платіжну систему” зобов’язують МПС розмістити на спецрахунках в ЦБ забезпечувальний внесок, що дорівнює дводенному обороту системи. Загалом МПС, за оцінками Morgan Stanley, доведеться внести до ЦБ близько $2,9 млрд, або 100 млрд руб.
Це приблизно на чверть більше, ніж заявлялося раніше. Наприкінці квітня голова комітету Держдуми з фінансового ринку Наталія Бурикіна заявляла, що сукупні витрати обох МПС на продовження бізнесу в Росії становитимуть близько 80 млрд руб.
Водночас експерти Morgan Stanley відзначають, що $2,9 млрд справа не обмежиться. “Платіжним системам доведеться побудувати в Росії ще й процесингові центри, а також сплачувати штрафи до 10% від розміщених у ЦП внесків у разі відмови від надання послуг в односторонньому порядку”, – наголошується в дослідженні.
За підрахунками аналітиків, частка російських підрозділів у сукупній виручці МПС становить 3-4% у Visa і 2% у MasterCard. “З урахуванням часток у виручці ми вважаємо, що з наслідками для сукупних доходів можна буде впоратися, у разі якщо Visa і MasterCard доведеться піти з Росії, особливо з урахуванням того, що маржа в Росії нижча за середню по компанії”, – йдеться у звіті.
Джерело “Комерсанта” в одній з МПС зазначило, що “висновок про те, що дешевше піти, ніж залишитися, не зовсім справедливий”. “Ми давно працюємо на російському ринку, інвестували в його розвиток, привносили знання і технології”, – пояснив він.
“Ми продовжуємо вивчати всі складові нового закону і впевнені, що деякі його положення можуть не лише створити серйозні труднощі для нашої роботи в Росії, але і завдати шкоди російському ринку електронних платежів в довгостроковій перспективі. Історія MasterCard в Росії – це історія створення передових рішень, і на сьогодні ми оцінюємо варіанти з тим, щоб забезпечити найкращий результат для наших партнерів, клієнтів і власників карток”, – заявили на початку травня 2014р. в MasterCard.
“Оскільки цей закон був прийнятий як реакція на гостру політичну ситуацію, не виключено, що системам все ж таки вдасться в ході переговорів знайти компроміс”, – відзначає голова правління банку “Авангард” Валерій Торхов.
Рішенням, що дозволяє МПС зберегти бізнес в Росії і при цьому уникнути величезних витрат на забезпечувальні внески до ЦБ, експерти вважають виділення російського бізнесу в окремі структури з акціонерами, формально не пов’язаними з Visa і MasterCard, наприклад російськими, а отже, і не зобов’язаними підкорятися вимогам влади США щодо санкцій. Це ж автоматично позбавляє МПС від необхідності резервувати гроші в ЦБ.
Наприкінці березня 2014р. президент Росії Володимир Путін натякнув, що американські платіжні системи Visa і MasterCard через обмеження, які вони наклали на банк “Росія” і його дочірні структури у зв’язку з санкціями США, можуть втратити позиції на російському ринку.
“Дуже шкода, що деякі компанії прийняли рішення про відомі обмеження. Я думаю, що це призведе просто до втрат певних сегментів ринку для них, і ринку дуже вигідного. Ну, це не наше рішення, ми повинні захищати свої інтереси, і ми будемо це робити”, – заявив глава держави на зустрічі з членами Ради Федерації.
5 травня 2014р. Путін підписав федеральний закон “Про внесення змін у федеральний закон “Про національну платіжну систему” і окремі законодавчі акти Російської Федерації”, яким передбачено створення національної системи платіжних карт (НСПК). Оператор НСПК створюється у формі відкритого акціонерного товариства, 100% акцій якого належить Банку Росії. При цьому Банк Росії не має права відчужувати частку в статутному капіталі НСПК раніше двох років з дня державної реєстрації юридичної особи – оператора НСПК.
Головний недолік НСПК в тому, що російськими картами не можна буде розплачуватися за кордоном – на створення необхідної для цього інфраструктури підуть роки, а тому неможливість завести в російському банку карту Visa або MasterCard боляче вдарить по інтересах росіян, що регулярно виїжджають до інших країн
“90% розрахунків відбувається всередині країни, але все ж таки 10% – це наші громадяни, мільйони людей, які виїжджають за кордон. І для них Visa або MasterCard – річ зручна і потрібна. Тому зараз ізолювати себе спеціально, говорити, що ми припинимо співпрацю, буде неправильно. Навпаки, ми повинні спокійно взаємодіяти, показувати, що санкції – не наш варіант. Навіть створення національної платіжної системи я б не розглядав як певний контрзахід проти когось. Потрібно просто піклуватися про власну безпеку та підстраховуватися на випадок, якщо це буде необхідно. В крайньому випадку можна дві картки мати: одна, яка б мала ходіння в Росії, використовувалася б для зарплати, а друга картка, що має міжнародне ходіння, може підстраховувати. І нічого страшного я в цьому не бачу”, – заявив в квітні 2014р. голова правління групи ВТБ Андрій Костін.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас