В Криму вирощують половину всього рису, який вирощується в Україні - 14 тис. га. з 23 тис. га — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Криму вирощують половину всього рису, який вирощується в Україні - 14 тис. га. з 23 тис. га

Аграрний ринок
3687
Крим як правило не вирощує пізні ярі культури, тому певні ускладнення, які можуть виникнути із посівною кукурудзи чи сої, ніяк не вплинуть як на ситуацію в Україні в цілому, так і на ситуацію зокрема в Криму.
“В Криму зазвичай кукурудза вирощується виключно на поливних площах. Навряд чи цього року хтось буде це сіяти,коли є проблеми з водою, бо в тих кліматичних умовах, в яких розташований Крим, виростити нормальний врожай без поливу практично неможливо”, – пояснила керівник аналітичного відділу консалтингової компанії “ААА” Марія Колесник під час прес-конференції.
Площі для посіву кукурудзи в Криму зазвичай коливаються від 10 до 11 тис. га, у порівнянні з 4,8-5 млн. га. в цілому по Україні. Прогнозні площі посіву сої цього року становили 13 тис. га., при загальній площі посіву в Україні більше 2 млн. га. “Це доволі незначні частки, які взагалі можна не враховувати, для України вони нічого не вартуватимуть”, – вважає експерт.
Що стосується рису, то в цілому в Криму вирощують десь половину всього рису, який вирощується в Україні. Це 14 тис. га. з 23 тис. га. загальної площі. “Але Україна по рису є імпортозалежною. Ми не забезпечуємо себе рисом навіть на половину. І ті ціни на рис на наших полицях, формуються зазвичай виключно виходячи із світових тенденцій. Ціна на світових ринках плюс логістичні витрати – так формується та ціна, яка є всередині України. І всі ті цінові коливання, які спостерігались на нашому ринку, пов’язані виключно зі світовими сезонами і відповідними обсягами поставок, які йдуть в Україну”, – розповіла Колесник.
Дуже суттєва ціна на рис у залежності від країни-постачальника і сорту. Ціна може різнитися практично удвічі. “І те, що ми втратили практично половину нашого врожаю – це, звісно, не є хорошою подією, але і критичною її не назвеш. Без перешкод ця втрата буде замінена імпортною продукцією. Рис у Криму втрачений виключно через недолугість кримської влади, яка не забезпечила півострів надходженням води, не заключила контракти на її постачання”, – підсумувала експерт.
Нагадаємо, наприкінці квітня Україна перекрила надходження води через Північно-Кримський канал до Кримського півострову, анексованого Росією. У Держагентстві водних ресурсів України кажуть, що борг за вже поставлену воду досяг 1,7 млн грн, але жодних конкретних пропозицій щодо подальшої роботи управління каналу не отримало. Згодом самопроголошений Міністр сільського господарства Криму Микола Полюшкін заявив, що весь посів рису в Криму загинув через нестачу води для зрошення полів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас