Visa попереджає, що не зможе працювати в Росії через нові вимоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Visa попереджає, що не зможе працювати в Росії через нові вимоги

Фінтех і Картки
1907
Представники міжнародної платіжної системи Visa дійшли висновку, що низка ухвалених минулого тижня Держдумою поправок до закону про національну платіжну систему матимуть негативні наслідки для їх роботи в Росії.
Зокрема, в заяві компанії наголошується, що встановлювані законом розміри страхового депозиту “у декілька разів перевищують річний дохід Visa в Росії”. “Ці положення можуть істотно позначитися на наших можливостях щодо подальшого надання послуг на російському ринку та інвестуванні в розвиток електронних платежів економіки країни, які ми здійснювали останні 25 років”, – йдеться в повідомленні Visa.
“Це дуже прозорий натяк авторам закону, – пояснив журналістам фінансовий омбудсмен Павло Медведєв. – Яке прийнято рішення? Наказати “Візі” тримати тут великий депозит для того, щоб можна було за рахунок цих резервів компенсувати втрати. Завжди потрібно думати про наступний крок. Потрібно завжди припускати, що закон не виконується. Що ж буде, якщо “Віза” не погодиться? Я так розумію, що “Візу” ми хочемо позбавити можливості працювати. Є така небезпека, що від санкцій ми дуже багато втратимо в економіці. Вже втрачаємо. Але виявилося, що, крім санкцій, у нас іще є внутрішня потреба погіршити свою ситуацію. Ми погрожуємо “Візі”, що створимо свою національну систему карток. Цей закон прозорий наскрізь: він може бути шкідливий лише нам”.
Поправки до закону “Про національну платіжну систему”, спрямовані на забезпечення безперебійності розрахунків за картками і створення національної платіжної системи (НПС), Держдума прийняла минулої п’ятниці одразу в другому і третьому читаннях.
Крім створення єдиного операційного центру на базі ЦБ вони встановлюють фінансову відповідальність платіжних систем з іноземною участю за одностороннє призупинення надання послуг.
Так, з 1 липня в разі призупинення або припинення в односторонньому порядку надання послуг платіжної інфраструктури будь-якому учаснику платіжної системи та його клієнтам Банк Росії буде штрафувати “оператора національно значущої платіжної системи” на суму до 10 млн рублів за один день.
Крім того, за невиконання оператором платіжної системи вимог законодавства про національну платіжну систему вводиться адміністративний штраф для посадових осіб в розмірі від 100 тис до 1 млн рублів. При повторному протягом року невиконанні оператором платіжної системи, операційним центром, платіжним кліринговим центром припису Банку Росії, направленого ним при здійсненні нагляду в національній платіжній системі, штраф для посадових осіб становитиме від 30 тис до 50 тис рублів; юридичних осіб – від 100 тис до 500 тис рублів.
Оператор платіжної системи буде зобов’язаний забезпечувати безперебійність функціонування платіжної системи в порядку, встановленому Банком Росії. Також повинна бути забезпечена і безперебійність надання послуг платіжної інфраструктури учасникам платіжної системи.
Про всі випадки і причини призупинення або припинення надання таких послуг оператор платіжної системи зобов’язаний проінформувати протягом дня Центробанк і учасників цієї системи. Порядок інформування також встановить ЦБ.
Операторам послуг платіжної інфраструктури забороняється в односторонньому порядку призупиняти або припиняти надання таких послуг учасникам ПС та їх клієнтам. Забороняється включати до правил платіжної системи положення, що припускають можливість такого зупинення чи припинення. Не допускається і встановлення вимог до операторів про обмеження або заборону надання послуг платіжної інфраструктури в рамках інших платіжних систем.
Нагадаємо, наприкінці березня міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard припинили обслуговування чотирьох російських банків, власники яких – “друзі Путіна” брати Ротенберги та Юрій Ковальчук – потрапили під санкції з боку США.
Пізніше президент Володимир Путін виступив з ініціативою створення в країні національної платіжної системи, незалежної “від зовнішньополітичної обстановки в даний момент часу”. Прем’єр-міністр Дмитро Медведєв, виступаючи в Державній думі, заявив, що дії Visa і MasterCard “не повинні залишитися безкарними”.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас