Багато забудовників можуть збанкрутувати через кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багато забудовників можуть збанкрутувати через кризу

Фондовий ринок
1079
В умовах різкої девальвації гривні гравці ринку первинної нерухомості почали відчувати фінансовий голод.
В результаті будівельні роботи на багатьох будівельних об’єктах можуть бути припинені, а компанії-забудовники, можливо, стануть масово оголошувати себе банкрутами. Найболючіше це вдарить по рядовим інвесторам, які вже вклали свої “кровні” в купівлю квартир у споруджуваних будинках.
На жаль, можливості повернути вже проінвестовані в будівництво гроші у простого інвестора на сьогоднішній день не так вже й багато.
“В даному випадку можливість повернути гроші за вже придбану інвестором квартиру безпосередньо залежить від виду укладеного договору і від того, з ким він укладений. Якщо розглядати ідеальну ситуацію, за якої свідомий і законослухняний забудовник не придумує схем обходу статті 4 Закону України “Про інвестиційну діяльність”, яка встановлює обмеження на способи інвестування, і не укладає з інвестором прямих договорів, то шанси практично рівні нулю. В основній своїй масі чесні договору радше опосередковано захищають інтереси забудовника, ніж інвестора – ніхто не захоче повертати вже “влиті” інвестиції в будівництво добровільно. Головне в такій ситуації – не впадати у відчай, а звернутися за допомогою до юриста, який зможе проаналізувати ваш договір інвестування і підкаже, з яким позовом краще звернутися до суду – про визнання договору недійсним або про розірвання договору”, – пояснює старший юрист Юридичної компанії “Алексєєв, Боярчуков і Партнери” Олена Бєлова.
За словами юриста, фактично інвестор може розпочати активні дії щодо сторони за договором (звернутися до суду) тільки з моменту порушення нею умов угоди, наприклад, порушення строків передачі об’єкта інвестору після пред’явлення ним лота до погашення.
“Зокрема, стаття 20 Закону України “Про інвестиційну діяльність” передбачає відповідальність суб’єктів інвестиційної діяльності. Однак поки будівництво об’єкта не завершено і терміни здачі об’єкта в експлуатацію не порушені, права інвестора за договором теж не порушені. Забудовник має повне право використовувати залучені інвестиції для завершення будівництва і виконання своїх зобов’язань перед інвесторами”,- констатує Олена Бєлова.
Ситуація ускладнюється ще й тим, що у інвесторів в Україні практично немає механізмів перевірки фінансового здоров’я компанії-забудовника. Це зв’язує руки і не дозволяє розпізнати майбутнього банкрута.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас