У Києві відчутно подорожчали свинина, сир і хліб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві відчутно подорожчали свинина, сир і хліб

Аграрний ринок
2587
З вівторка «Київхліб» підвищив ціни на всю свою продукцію на 6-20%. Незмінними залишилися лише ціни на три види хліба: «Печерський» (3,38 грн), «Український домашній подовий» (3,16) і «Арнаут» (3 грн). «Не торкнулося подорожчання лише трьох соціальних сортів хліба», – говорить директор з виробництва «Київхліба» Юрій Дученко, хоча ще в 2013 році компанія обіцяла не підвищувати ціни на п’ять сортів хліба до 2015 року. Подорожчав не лише хліб: ціни зросли на всі соціальні продукти. Кияни обурюються: «Проїзд підвищують, комуналку, тепер ще й продукти… Тільки пенсії наші на місці стоять. Вони хочуть, щоб ми на підніжний корм переходили?» – скаржиться киянка Антоніна Василівна. «Так, з такими цінами скоро доведеться одним хлібом і харчуватися. Ані м’яса, ані масла не накупишся», – журиться пенсіонерка. Експерти і влада у зростанні цін звинувачують курс долара та заспокоюють: до літа продукти трохи подешевшають.
ВИННА ОЛІЯ. Влітку минулого року голова КМДА Олександр Попов і керівник «Київхліба» Володимир Череда підписали меморандум про те, що ціни на 5 сортів соціального хліба не підвищуватимуться до 2015 року. Крім «Українського», «Печерського» і «Арнаута», мова йшла і про два сорти батона – «Нива» та «Дорожній», ціни на які з вівторка виросли на 28 копійок – до 3,58 і 3,86 грн відповідно. «22 березня ми подали економічне обгрунтування в КМДА про подорожчання цих двох сортів, оскільки цей хліб складної рецептури: крім води, борошна і дріжджів, в тісто додають олію. Але ціни на ці два сорти ми підняли мінімально», – пояснюють в «Київхлібі». У мерії кажуть, що підвищення цін було неминучим: «Зросла вартість зерна, палива, комунальних послуг, адже все це – складові кінцевої вартості хліба», – пояснив нам начальник управління цінової політики КМДА Василь Яструбинський.
У Києві відчутно подорожчали свинина, сир і хліб
ДОРОЖЧАЄ ВСЕ. Втім, збільшилися в столиці ціни не лише на хліб. За останні півтора місяці подорожчала вся бакалія, м’ясо і молочні продукти соціальної групи. Найбільше подорожчала свинина – на 17 грн, за нею йде твердий сир – на 13, куряче м’ясо – на 4 грн за кілограм. Цукор, гречка, соняшникова олія і молоко коштуватимуть тепер дорожче на 0,7-3 грн. «Ну, до Великодня традиційно дорожчають продукти, і не тільки ті, що в «соціальному кошику». А ось що з цінами буде далі, поки що важко сказати», – кажуть у КМДА.
Експерти підвищення цін пов’язують з коливаннями курсу долара. «Все, що пов’язано з доларовими компонентом, зараз дорожчає. На ціну продуктів вплинуло також перевезення: через дорогий бензин все подорожчало в 1,5 рази, адже мережі найчастіше перевозять товар самі, тому і витрати зростають. А націнка в магазинах не змінюється, ніхто надприбутки не отримує. Змінюється ціна, за якою мережі закуповують продукт», – розповів «Сегодня» гендиректор Української торгової асоціації Ігор Кишко. Він також нагадав, що націнка продмагами на соціальні продукти регулюється владою і не може перевищувати 12%.
ДО ЛІТА. «Якщо коливання курсу долара триватиме, це відіб’ється на вартості продуктів. Вони можуть і дорожчати, і дешевшати», – говорить Ігор Кишко. На думку експерта Марії Колесник, ціни знизяться, але через місяць: «Гривня зміцниться на рівні 10-11 грн/$. Тим більше, отримано позитивне рішення від МВФ про транш Україні. Продукти подешевшають вже влітку, адже зіграє роль і сезонний фактор. Але до того рівня цін, який був при доларі за 8 грн, ми повернутися не зможемо».
Ірина Золотар, Ірина Гінжул
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас