Через конфлікти в Україні в світі дорожчає нафта, газ і зерно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через конфлікти в Україні в світі дорожчає нафта, газ і зерно

Аграрний ринок
943
Анексія Криму Росією і протести на сході України зупинили тривале падіння цін на сировину на світових ринках і стали причиною його подорожчання.
За підсумками 2013 р. індекс Standard & Poor’s Goldman Sachs Commodity Index (S&P GSCI) – провідний світовий індикатор сировинної інфляції – впав на 2,2% (до 632,29 пункту). Показник, що охоплює 24 види сировини, знижувався три останні квартали поспіль, що стало найтривалішим періодом падіння з 2008 р.
Проте конфлікт між Києвом і Москвою став причиною розвороту тренда на міжнародних сировинних ринках. 17 квітня S&P GSCI сяггув позначки в 661,29 п., що стало максимумом з вересня 2013 р. За наступні два робочих дні він лише незначно відкотився назад – до 657,81 п., залишаючись фактично на піку. Тільки від початку поточного року індекс виріс на 4%.
У ціні додають переважно основні статті експорту Росії і України – природний газ, нафта і зерно. Водночас золото знову втрачає свою привабливість для інвесторів.
У понеділок нафта WTI і сира нафта Brent подорожчали до найвищого рівня за сім тижнів. Ціна поставки першої в травні сягнула $104,37 за барель, підвищившись на 6% від початку року, поставки другої у червні – $109,95 на рівні ціни на кінець 2013 р. Вартість природного газу підскочила до $4,697 за млн БТЕ (британська термічна одиниця) – на 11% від початку року і максимуму з кінця лютого. Приводом для подорожчання стали розмови про можливі нові санкції Сполучених Штатів проти Росії, одного з найбільших енергетичних експортерів у світі. Радник президента США з національної безпеки Сьюзан Райс на брифінгу у Вашингтоні в п’ятницю попередила, що Білий дім в найближчі дні буде відслідковувати, чи виконує Росія досягнуті в Женеві домовленості з української кризи, і в разі їх невиконання Штати готові до введення додаткових санкцій проти РФ.
Загроза перебоїв з поставками з України в разі ескалації конфлікту на сході країни також підвищила ціну на зернові.
“Зараз ціни ф’ючерсів на пшеницю перевищують середні прогнози аналітиків на 5-10%. Частково зростання цін на пшеницю було пов’язане з подіями в Україні”, – говорить керівник аналітичного департаменту SP Advisors Віталій Ваврищук.
Ще в березні під час розпалу кримського конфлікту золото – традиційна тиха гавань для інвесторів – було на піку привабливості. Як і більшість видів сировини, за 2013 р. цей дорогоцінний метал подешевшав на 27,8% – до $1201,5 за тройську унцію. Але загроза війни між Росією і Україною повернула йому привабливість, і 14 березня напередодні референдуму про відділення Криму і приєднання півострова до Росії вечірній фіксинг ціни спот на золото на готівковому ринку дорогоцінних металів в Лондоні сягнув $1385 за унцію – максимуму з вересня 2013 р.
Проте цього разу, на відміну від енергетичної та аграрної сировини, український фактор затьмарили інші визначальні ціни на золото, перш за все відновлення американської економіки.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас