У світі починають активно добувати електроенергію з води (ФОТО) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У світі починають активно добувати електроенергію з води (ФОТО)

Технології&Авто
9733
Одночасно в декількох країнах ─ Австралії, Великобританії, Німеччині, США та Канаді ─ починають реалізовуватися проекти з використання альтернативних джерел енергії океанських хвиль і припливів. Огляд таких технологій і приклад установок, що їх реалізують можна знайти в журналі Nature.
Добувати енергію з океанів можна, як мінімум, з припливів і хвиль. Незабаром в Австралії, Великобританії, Німеччині, США та Канаді буде запущено кілька проектів таких станцій, що використовують альтернативні джерела енергії з океану.
В установці, яку збираються запустити на заході Австралії в Індійському океані, в декількох кілометрах від узбережжя міста Перт, використовується механічна енергія хвиль: помаранчеві поплавці 11 метрів завширшки і п’ять метрів у висоту, розташовані на поверхні води, коливаються на хвилях і через довгі троси змушують працювати гідравлічні насоси, встановлені на дні океану.
Така електростанція вироблятиме 720 кіловат електроенергії, яких достатньо для забезпечення розташованої поруч військово-морської бази.
У світі починають активно добувати електроенергію з води (ФОТО)
На південному сході Белфаста у Великобританії використовується енергія припливів: два рази на день близько 350 мільйонів кубічних метрів води проходить з моря і назад через два 16-метрових гвинта, які своїм обертанням виробляють 1,2 мегавати електроенергії. Це еквівалентно вітру, що «дме» із швидкістю 555 кілометрів на годину і обертає вітряні пропелери з частотою до 15 обертів на хвилину.
Інший оригінальний проект, реалізований уже в Единбурзі, Великобританія, використовує енергію хвиль. П’ять буїв плавають на морській поверхні незалежно один від одного; між ними знаходяться гідравлічні насоси, рідина від яких змушує працювати електричний генератор.
У світі починають активно добувати електроенергію з води (ФОТО)
На сьогоні проектування і робота альтернативних джерел енергії пов’язана з низькою економічною ефективністю ─ спорудження станцій вимагає великих матеріальних вкладень і довго окуповується. Крім того, існують складнощі, пов’язані з безперебійним вироблянням електричної енергії такими установками, а також екологічні питання: шум від лопатей пропелерів, травми тварин і вплив електромагнітних полів від трансформаторів електростанцій.
Кількість проектів, що використовують енергію океану, з кожним роком зростає. У 2013 році в Лондоні агентство Bloomberg New Energy Finance оголосило, що до 2020 року на Землі буде існувати до 22 приливних електростанцій і до 17 станцій, що використовують енергію хвиль. Кожна така станція в середньому буде здатна генерувати більше мегавата електроенергії, чого достатньо для забезпечення функціонування близько 250 житлових будинків.
Крім того, це ж агентство підрахувало, що приблизно 44 відсотки населення планети живе в межах 150 кілометрів від океанської або морської берегової лінії.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас