Рада прийняла закон про окуповані території - Крим і Севастополь отримають статус "тимчасово окупованих" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада прийняла закон про окуповані території - Крим і Севастополь отримають статус "тимчасово окупованих"

Казна та Політика
15708
Верховна Рада України у другому читанні прийняла закон “Про правовий режим забезпечення прав і свобод громадян на окупованих територіях України”, яким визначає статус цих територій, встановлює на ній особливий правовий режим, а також визначає особливості діяльності держорганів, підприємств, установ і організацій.
На підтримку відповідного законопроекту № 4473-1 проголосували 228 народних депутатів України.
Відповідно до прийнятого закону, тимчасово окупованою територією визначаються території Автономної Республіки Крим та Севастополя, повітряний простір над ними, а також внутрішні води і територіальне море України, включаючи підводний простір, їх дно і надра.
Тимчасово окупована територія оголошується зоною з обмеженим доступом в’їзду та виїзду.
“В’їзд на тимчасово окуповану територію і виїзд з неї здійснюється через контрольні пункти в’їзду – виїзду, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України”, – йдеться в документі.
Закон передбачає, що тимчасово окупована територія є невід’ємною частиною території України і на неї поширюється українське законодавство, однак відповідальність за порушення прав людини на ній покладається на Російську Федерацію. Відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної зазначеній території, а також відповідальність за охорону культурної спадщини на ній повністю покладається на РФ.
Відповідно до закону, за фізичними та юридичними особами зберігається право власності на майно, якщо воно придбане відповідно до законів України.
Відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної внаслідок тимчасової окупації України, юридичним і фізичним особам, громадським об’єднанням, громадянам України, іноземцям в повному об’ємі покладається на Росію як на державу, яка здійснює окупацію. При цьому Україна повинна всіма можливими засобами сприяти відшкодуванню матеріального і морального збитку з боку РФ.
На тимчасово окупованій території забороняється будь-яка господарська діяльність, що підлягає держрегулюванню (ліцензування, отримання дозвільних документів, сертифікація та інша), ввезення та/або вивезення товарів військового призначення, організація залізничних, автомобільних, морських, річкових, поромних, повітряних сполучень. Також заборонено користування державними ресурсами, здійснення грошових переказів, а також фінансування або інше сприяння вищевказаній діяльності.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас