Київ завалили фальшивими доларами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ завалили фальшивими доларами

Валюта
11949
Не встигла країна пережити обвал курсу гривні до 12 грн/$, як вчора він скотився ще нижче – до 13 грн/$. Фінансисти до останнього запевняли, що чортову рису ми не перейшли, і остання реальна купівля долара на міжбанку сталася на рівні 12,95 грн/$. Але факт залишається фактом, пропозицію 13,2 грн/$ було зафіксовано на безготівкових торгах, саме на цій позначці вчора закрилася біржа.
Тим часом люди знову почали шикуватися в черги до відділень: знімали гривневі депозити і конвертували їх в долар.
Де знайти долар
У банківських обмінниках купити валюту складно. Обмежень банки не вводять, але продають лише те, що принесли. Банкіри допускають, що попит на долари буде зростати з боку населення. «Але ми готові збільшувати його поставку до відділень, якщо побачимо клієнтський попит», – запевнив нас голова правління VAB Банку Денис Мальцев.
На тлі захмарного курсу бізнес у мінял не йде. Важко передбачити, що буде з доларом завтра – а раптом подешевшає. Багато хто згорнули бізнес. У Києві, наприклад, міняли раніше працювали біля ст. метро «Вокзальна», «Лісова» (на «Даринку»), «Дарниця» («Дитячий світ»). Зараз залишилися лише на останній точці.
«Не здивуюся, якщо завтра євро по 20 грн буде, – каже одна з жінок, яка продає валюту. – Нам такі коливання не вигідні. Ось смартфон, щоб за курсами стежити, у зятя взяла… Долар беру по 12,10-12,20 грн, продаю по 13, євро – 17 і 18 грн відповідно». Вона додає, що через стрибки курсу валюту купує/продає тільки по тисячі доларів в руки. Додає, що з наявністю долара проблем поки що немає, а от євро – в дефіциті.
Банкіри ж кажуть, що на ринку з’явилися дуже якісні фальшивки. «У Києві гуляє велика партія фальшивих баксів. Без ультрафіолету їх не відрізнити», – кажуть нам в одному столичному банку.
Тисне друкарський верстат
Нацбанку ж пригадали грошову емісію. Замість того, щоб ввести мораторій на дострокове зняття депозитів, НБУ розгорнув масштабне фінансування банків, видавши їм понад 20 мільярдів гривень під виплату депозитів, які в значній частині тут же пішли на валютний ринок. «Потрібно змінити абсолютно нелогічну політику НБУ по роботі з проблемними банками, – заявив голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей. – Він видає їм рефінансування, а потім дивуємося, чому зростає курс».
Причому це тільки початок. Нацбанк вже пообіцяв пільгові кредити селу – на посівну. Скільки саме буде виділено поки не ясно, очевидно лише одне, – знову включать друкарський верстат.
У таких умовах прогнозувати, де зупиниться курс – справа невдячна. Серед банкірів поширена думка, що ось-ось почнеться відкат до 11,5-12 грн/$, але стверджують вони це невпевнено.
Влада мовчить
Цікаво, що з вищого керівництва країни вчора ніхто не коментував ситуацію з обвалом курсу. Арсеній Яценюк знайшов час висловитися навіть з приводу закупівель Держуправсправами дорогущої ягнятини і балику. А ось про падіння гривні – ані слова. Щоправда, зробив заяву на цю тему позавчора голова НБУ Степан Кубів – він сказав, що курс може знизитися після отримання кредиту МВФ. За океан на переговори з Фондом вже вирушила українська делегація, а голова МВФ Крістіна Лагард спрогнозувала, що рішення щодо України буде прийнято в кінці квітня – на початку травня. Але до цього часу Україна ще повинна якось протриматися.
У Раді правляча коаліція також сподівається на МВФ, тому й не поспішає ставити питання про відповідальність Кубіва та економічного блоку Кабміну. Хоча настрої і там тривожні. «Падіння гривні – дуже негативний фактор, – каже нардеп від «Батьківщини» Андрій Павловський. – Але голова Нацбанку і міністр фінансів якраз зараз перебувають на переговорах з МВФ, і якщо привезуть звідти хороші новини, можна буде очікувати, що курс нацвалюти виросте. До 8 грн за долар вже не повернеться, але до 10 може. Якщо це відбудеться, можна буде вважати, що НБУ із завданням впорався. Але якщо курс буде зростати до 15 і вище, то, безумовно, будемо ставити питання про відповідальність керівництва Нацбанку».
Втім, сьогодні в Раді має бути день уряду, де напевно питання щодо падіння гривні піднімуть. «І я не виключаю, що питання про необхідність відставки голови НБУ буде поставлене», – сказав нам регіонал Михайло Чечетов.
Ціни зростають
Безконтрольна емісія може значно прискорити інфляцію. «Її рівень за рік може перевищити 20%», – зазначив головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран. Якщо сюди додати ще подорожчання газу для промислового сектора (через нові російські тарифи і високий курс долара), то країна може зіткнутися з зупинкою виробництв і масовими звільненнями. «Багато компаній зволіють закритися, ніж працювати в таких умовах», – говорить Шапран.
Все це буде грати на зниження ВВП і зменшення надходжень до держбюджету. «Виконання бюджету стає більш-менш реальним лише за курсу 9,5-10,0 грн/$. Та й виплати за зовнішнім держборгом при котируваннях вище 12 грн/$ можуть обернутися для України катастрофою», – запевнив «Вести» директор департаменту інвестиційно-банківських послуг ІК «Альтана Капітал» Павло Мішустін. Продовження…
Наскільки ми збідніли в доларах
За п’ять місяців у країні сталися не тільки Майдан, зміна влади і втрата Криму. Українці збідніли в доларах. По відношенню до них гривня знецінилася на 60%. Якщо в листопаді середня зарплата становила 3268 грн. що становило близько $400 (на міжбанківських торгах), то на сьогодні українці отримують вже трохи більше $240. Таке катастрофічне збіднення населення в доларах сталося останнього разу в кінці 2008-го, коли середня зарплата впала до $245. А за два місяці до цього становила ті ж $400.
Олена Лисенко, Ольга Галицька, Дмитро Коротков, Ольга Омельянчук
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас