СБУ затримала російських диверсантів, які планували захоплення Каховської ГЕС та стріляли по людях у Миколаєві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ затримала російських диверсантів, які планували захоплення Каховської ГЕС та стріляли по людях у Миколаєві

Казна та Політика
2731
Служба безпеки України 8 квітня затримала мешканця Херсонської області, який планував на чолі озброєної групи здійснити захоплення стратегічних об’єктів, зокрема, Каховської ГЕС. Про це повідомляє прес-служба СБУ. Затриманий – мешканець Херсонської області, 1960 року народження.
«Зловмисник створив групу з числа проросійськи налаштованих мешканців Херсонщини та за сприяння російської сторони, через сотника так званої «самооборони Криму», готувався отримати автоматичну зброю», – йдеться у повідомленні.
Крім того, встановлено, що вказаний громадянин, систематично виконуючи завдання військової розвідки РФ, збирав та передавав своїм кураторам в АР Крим інформацію щодо місць дислокації та переміщень підрозділів Збройних Сил України в Херсонській області. Наразі здійснюються оперативно-процесуальні дії для затримання усіх учасників диверсійної групи.
Також СБ України затримала громадянку Російської Федерації, яка виконувала завдання спецслужб для дестабілізації ситуації у південних областях України. Марія Коледа, 1991 р.н., прибула в Херсон 4 квітня.
За словами дівчини, це вже дев’ята її подорож в Україну. Протягом 5-6 квітня іноземка провела низку зустрічей із лідерами та активістами проросійських рухів у м. Херсон, а також відвідала окремі районні центри області для моніторингу ситуації на місцях.
7 квітня ця особа брала безпосередню участь у сутичках під Миколаївською ОДА, під час яких застосовувала вогнепальну зброю, у наслідок чого, за її словами, поранила трьох осіб. Після цих подій вона, переховуючись, повернулась у Херсонську область.
Оперативниками встановлено, що 8 квітня Коледа доповіла своєму кураторові в РФ про наявність в “активістів” саморобних вибухових пристроїв у “необмеженій кількості” та досягнуту домовленість щодо отримання ними стрілецької зброї. Вона також звітувала про підготовку двох диверсійних груп (7 осіб з м. Херсон та 6 осіб з м. Нова Каховка) для направлення у м. Донецьк для участі у масових заворушеннях.
М.Коледа отримала також вказівку з’ясувати стан озброєння співробітників ДПСУ на кордоні АРК з материковою частиною України та можливість потрапляння з Криму, легально або в обхід встановлених пунктів пропуску, осіб, яким СБУ заборонила в’їзд в Україну. Під час затримання у росіянки вилучено травматичний пістолет, переобладнаний під стрільбу бойовими патронами та методичні рекомендації для підготовки диверсійних груп. Наразі здійснюються відповідні оперативно-слідчі дії.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас