14 тис кримських чиновників в шоці - їм всім доведеться перевчитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

14 тис кримських чиновників в шоці - їм всім доведеться перевчитися

Світ
4587
Разом з Кримом Росії дісталися ще й 14 тис. кримських держслужбовців, яких необхідно навчити російським правовим стандартам. Інакше вони не зможуть займати свої посади. Цим почали займатися Минтруд і Російська академія народного господарства та держслужби (РАНХиГС). На перепідготовку кадрів з федерального бюджету виділяють 91 млн руб.
Кримських чиновників навчатимуть основам державного і муніципального управління, антикорупційному і бюджетному законодавству, профілактиці корупційних порушень, системі держзакупівель, а також кадровим технологіям на державній та муніципальній службі, розповів РБК міністр праці Максим Топілін.
«На освітні заходи додатково з федерального бюджету буде виділено 91 млн руб.», – уточнив міністр, зазначивши, що перенавчання пройдуть «близько 14 тис. осіб».
Виходить, що на одного кримського слугу народу буде витрачено 6500 руб. За ці гроші в Москві можна, наприклад, місяць вчитися на курсах англійської мови. Правда, викладати буде російськомовний вчитель, а не носій мови (у нього навчання коштує дорожче). Також за 6500 руб. можна купити на місяць абонемент у фітнес-клуб.
Навчання російським правовим стандартам триватиме до кінця червня. Вчити будуть групами приблизно по 200 осіб. Програма навчання розрахована на 250 годин. Після закінчення занять кожна група одразу буде здавати іспит. У разі успіху «студент» отримає спеціальний документ, який вже дозволить йому бути слугою народу в Росії. Однак це не гарантує перепризначення на свою посаду. Підсумкове рішення про прийняття того чи іншого працівника на роботу прийматиме вже кадрова служба кожного органу.
Після призначення на посаду почнуться курси підвищення кваліфікації. Вони, в свою чергу, будуть складатися з різних етапів і триватимуть кілька років.
Самі кримчани вчитися дуже хочуть, повідомив РБК член робочої групи РАНХиГС з підготовки кадрів державних і муніципальних службовців кримського федерального округу Ігор Кокін. «Я б взагалі назвав ситуацію, яка там зі службовцями, величезним піднесенням, але з ознаками невеликого шоку. Тому що наснага є, бажання є, але приміряти на себе російське законодавство для багатьох чиновників виявилося дуже проблематично», – ділиться враженнями Кокін, додаючи , що « в сенсі російського правового регулювання Крим відстав від Росії років на 15-20 ».
Наприклад, кримчани здивувалися, що в Росії рішення про видачу дозволу на будівництво будівель приймають муніципалітети. В Україні цим займається єдиний державний орган.
Одним із проблемних місць є і те, що на держслужбі в Криму працюють студенти українських вузів. Багато хто з них хотіли б перевестися до російських вузів, проте не можуть цього зробити без відповідні документи зі своїх навчальних закладів, до яких вони зараз не можуть потрапити через приєднання Криму до Росії. «Кримських студентів можна було б зарахувати в наші вузи без спеціальних документів постановою уряду», – пропонує Кокін. Втім, за російським законодавством студенти на державній службі працювати не можуть.
Самі кримчани вважають, що у них проблемних місць немає. «Є різниця в розумінні, термінології, деяка різниця у складах правопорушень, але проблем немає», – заявив РБК начальник управління головної державної служби в Республіці Крим та місті Севастополі Володимир Єрьомін.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас