Банки зможуть поетапно включати резерви в інвалюті в розрахунок загальної відкритої валютної позиції - постанова НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки зможуть поетапно включати резерви в інвалюті в розрахунок загальної відкритої валютної позиції - постанова НБУ

Фондовий ринок
858
Національний банк України (НБУ) вирішив скасувати свою суперечливу постанову № 109, дозволивши банкам поетапно включати резерви в іноземній валюті в розрахунок своєї загальної відкритої валютної позиції, повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ).
“Вводиться поетапне включення резервів, сформованих для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями в інвалюті, в розрахунок загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції банків. Резерви включатимуться до вищевказаного розрахунку рівними частинами (збільшуючись на 5% щомісяця) протягом 20 місяців”, – йдеться в повідомленні.
За даними Нацбанку, приведення методики розрахунку відкритої валютної позиції у відповідність до міжнародних стандартів закріплене постановою центрального банку від 31 березня № 182, якою скасовується постанова НБУ від 28 лютого 2009 року № 109 та затверджується нова методика, якою будуть керуватися банки.
Постанова № 182 набуде чинності з 1 травня 2014 року.
НБУ виконав рекомендації Міжнародного валютного фонду і Світового банку, надані у контексті реформування фінансового сектора”, – підкреслюється в повідомленні.
За даними НБУ, резерви будуть включатися відповідно до графіка, затвердженого постановою № 182.
При цьому банки також зможуть включати в розрахунок відкритої валютної позиції резерви в розмірі, що перевищує зазначені у графіку відсотки, але не більше розміру наявних у портфелі банку облігацій внутрішньої державної позики з індексованою вартістю.
“З метою приведення розміру загальної короткої відкритої валютної позиції банку у відповідність до установленого Нацбанком ліміту уповноважені банки можуть купувати інвалюту або за бажанням облігації внутрішньої державної позики з індексованою вартістю”, – наголошується в повідомленні.
Разом з тим, в повідомленні підкреслюється, що для уникнення валютних ризиків банкам рекомендовано вжити заходів щодо зміни валюти виконання зобов’язань за кредитами, наданими в інвалюті, на національну валюту.
Як повідомлялося, на сьогодні резерви за валютними кредитами формуються у валюті кредиту і, за постановою центрального банку № 109, не враховуються при розрахунку лімітів відкритої валютної позиції. Банки неодноразово закликали НБУ скасувати постанову № 109.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас