Україна може заощадити 3,5 млрд кубометрів газу, використовуючи біомасу - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може заощадити 3,5 млрд кубометрів газу, використовуючи біомасу - експерт

Аграрний ринок
892
До 2020 року Україна може вийти на значний рівень використання біомаси, яка може замінити 3,5 млрд кубометрів газу. Про це на прес-конференції сказав голова біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.
Як зазначив Г.Гелетуха, Україна має значні ресурси з аграрної біомаси та сільгоспвідходів, зокрема, аграрних стебел, лушпиння насіння і т.д.
“Якщо це все порахувати, яку частину можна взяти для виробництва енергії без шкоди для навколишнього середовища і не використовувану іншими секторами, то середня цифра, яку називають, 25-30 млн тонн умовного палива на рік, при тому, що Україна в цілому споживає 90 млн тонн умовного палива. Тому біомаса в потенціалі може скласти 18% споживання енергії в Україні”, – зазначив він.
Г.Гелетуха повідомив, що зараз Україна використовує тільки 1,7% від загальної кількості енергії біопалива порівняно з 14% в європейських країнах. Переважно біопаливо використовується в лісовій та деревообробній промисловості, в масложировій промисловості і в приватному секторі.
“Якщо це перерахувати на газ, то це 1,6 млрд кубометрів газу на рік. Ми б економили, якби використовували біомасу. За стратегією нашої асоціації, ми повинні увійти на заміщення 3,5 млрд кубометрів до 2020 року і 7,5 млрд – до 2030 року, при тому, що в 2030 році біомаса повинна становити 10% від загального споживання в Україні”, – повідомив Г.Гелетуха.
Він зазначив, що дані за 2020 рік були сприйняті урядом і закладені в проект програми національного плану дій з енергетики.
Як повідомив голова Комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн, зараз найбільш ефективне заміщення природного газу в бюджетній сфері, оскільки в цілому в цій сфері на рік споживають 1 млрд кубометрів газу. На сьогодні в п’яти областях України успішно розвиваються пілотні проекти із заміщення.
Однак, як зазначив Г.Гелетуха, ефективне заміщення біомаси природного газу поки неможливе, оскільки природний газ є “найдешевшим паливом через державну політику і виробники альтернативної енергетики не можуть конкурувати з ціною на газ, і держава поки не стимулює і не субсидіює виробництво біомаси”.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас