Виборча кампанія з виборів мера Києва стартує 5 квітня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виборча кампанія з виборів мера Києва стартує 5 квітня

Казна та Політика
410
Виборча кампанія з позачергових виборів київського міського голови і депутатів столичної міської ради стартує 5 квітня. “Оголосити про початок 5 квітня виборчого процесу позачергових виборів київського міського голови та депутатів Київської міської ради, призначених на 25 травня 2014 року”, – йдеться в постанові Київської міської виборчої комісії, оприлюдненій на офіційному сайті Київради.
Це позачергові вибори, і термін повноважень обраних на них міського голови і депутатів столиці триватиме близько 1,5 років – до чергових місцевих виборів, які проводитимуться в жовтні 2015 року на території всієї України.
Відповідно до чинної редакції закону “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, вибори київського міського голови проводяться за мажоритарною системою в єдиному одномандатному окрузі. Зараз передбачено, що вибори мера проводяться в один тур, і перемагає той кандидат, який набере найбільшу кількість голосів. Разом з тим, на розгляді у Верховній Раді знаходиться законопроект, що передбачає обрання міського голови Києва у два тури. Вибори депутатів Київради будуть проводитися за змішаною системою: половина – у мажоритарних округах, друга половина – за партійними списками. Нинішній склад Київради був обраний на позачергових виборах у 2008 році повністю за партійними списками.
Відповідно до закону, не пізніше, ніж за 50 днів до дня виборів, чинне скликання Київради має визначити кількість депутатів наступного скликання. Однак чинна Київрада вже не в змозі зібратися на пленарне засідання і виконати дану вимогу закону.
У Комітеті виборців України вважають, що така норма поширюється на чергові вибори, а на позачергових склад, що обирається, можна залишити незмінним, тобто 120 депутатів, з яких по 60 обиратимуться у мажоритарних округах і за партійними списками. Кандидати на посаду міського голови і у депутати Київради в мажоритарних округах можуть висуватися як партіями, так і шляхом самовисування.
Місцеві вибори в столиці буде проводити склад Київського міськвиборчкому, який сформувала відповідно до закону Центральна виборча комісія під час чергових місцевих виборів в 2010 році. До цього складу у парламентських фракцій “Батьківщина” та УДАР багато претензій, тому вони домагаються, щоб при внесенні змін до закону про місцеві вибори була передбачена норма, яка б дозволила сформувати новий склад.
Висування кандидатів у мери і депутатів Київради за партійними списками починається за 34 дні (з 21 квітня) і закінчується за 28 днів (до 27 квітня) до дня виборів; депутатів у мажоритарних округах – відповідно за 30 днів (з 25 квітня) і 26 днів (до 29 квітня). Закон забороняє одночасно балотуватися і в мери, і в депутати Київради.
Про свій намір балотуватися на посаду київського міського голови заявив лідер партії “УДАР” Віталій Кличко, який відмовився балотуватися в президенти. Залишається інтригою, чи буде висувати свого кандидата партія “Батьківщина”. Експерти не виключають, що ця політична сила підтримає кандидатуру лідера громадського руху “Третя Українська республіка” Юрія Луценка. За крісло мера столиці також має намір поборотися лідер Європейської партії України Микола Катеринчук.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас