Ліки в Україні подорожчають на 10-12% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліки в Україні подорожчають на 10-12%

Казна та Політика
2437
За прийнятим Верховною Радою з другої спроби 27 березня законом “Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання України”, всі ліки в Україні обкладаються податком на додану вартість 7% на всіх етапах поставок (раніше вони були звільнені від ПДВ).
Ця норма спочатку повинна була діяти тільки для імпортерів при ввезенні і для виробників при першому постачанні лікарських засобів. Саме в такому формулюванні ця норма була озвучена під час голосування в парламенті 27 березня. “Проте вже в опублікованому в “Голосі України” 1 квітня 2014 року тексті закону ставка ПДВ 7% поширюється на всі поставки лікарських засобів”, – відзначає Дмитро Сушко, керуючий партнер аудиторської компанії PSP Audit.
Таким чином, з 1 квітня 2014 року всі аптечні установи повинні враховувати ставку ПДВ 7% при продажу ліків. А якщо взяти до уваги, що у вартість ліків тепер будуть закладати і витрати на адміністрування податку, то подорожчання медикаментів буде більш значним.
“За нашими прогнозами, ціна на ліки для кінцевого споживача зросте на 10-12%”, – зазначає Іван Глушков, керівник департаменту корпоративного розвитку фармацевтичної компанії STADA CIS.
Найболючіше це нововведення вдарить по сектору державних закупівель. “Фінансування основних бюджетних програм Міністерства охорони здоров’я (закупівля ліків для хворих на ВІЛ/СНІД, онкологічними захворюваннями, гепатитом, туберкульозом) залишилося на рівні 2013 року. Однак, якщо взяти до уваги девальвацію гривні і введення ПДВ, то за ці гроші сьогодні можна купити вже на 40% менше ліків, ніж роком раніше. А це означає, що менша кількість пацієнтів зможуть отримати доступ до лікування”, – пояснює Владислав Онищенко, голова правління Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів, виробів медичного призначення.
У підсумку українці будуть змушені переходити на купівлю більш дешевих ліків. “За нашими прогнозами, продажі ліків в Україні за підсумками 2014 року (в упаковках) залишаться на рівні 2013 року, водночас в грошовому вираженні (у доларах) очікується падіння”, – припускає Іван Глушков.
Нагадаємо, роздрібні продажі аптек в Україні за підсумками 2013 року в грошовому вираженні зросли на 12,7% до 35,8 млрд грн (близько $4,2 млрд), в натуральному вираженні – на 1,6%, до 1993 млн упаковок.
Окрім зростання цін, рішення Верховної Ради приховує в собі ще одну небезпеку. Так, закон набуває чинності з дня опублікування, а значить вже 1 квітня аптечні мережі мали б стягувати 7% ПДВ. “Ринок в шоці. На фармацевтичних форумах навіть лунають заклики до страйку. Існує неузгодженість у нормативно-правовій базі і неготовність роздробу “на вчора” перебудувати організацію продажу медикаментів в умовах нового закону (перенастроювання касових апаратів, переоцінка запасів лікарських засобів, бланки звітності, касові книги і т.д.)”, – пояснює Владислав Онищенко.
Олександр Майданик, старший юрист податкової практики ЮБ “Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери” в Україні, знайшов у прийнятому депутатами законі ще одну неточність. “Згідно поточної редакції ст. 193.1 Податкового кодексу (з урахуванням прийнятого 27 березня закону), за ставкою 7% ПДВ обкладається тільки поставка ліків, що може трактуватися як поставка в межах України. У цій статті окремо не прописаний імпорт (ввезення на митну територію). За загальним правилом, всі інші операції (крім звільнених від сплати ПДВ і тих, які оподатковуються за ставкою 7% і за нульовою ставкою) обкладаються ПДВ за ставкою 20%. Виходячи з цього, імпорт ліків формально повинен обкладатися ПДВ за ставкою 20%”, – розповідає про законодавчу колізії юрист.
Втім, учасники ринку впевнені, що найближчим часом ця помилка буде виправлена.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас