Українська криза може зірвати розробку чорноморських шельфових родовищ нафти і газу, - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська криза може зірвати розробку чорноморських шельфових родовищ нафти і газу, - Bloomberg

Енергетика
1197
Референдум в Криму про приєднання до Росії загрожує планам корпорацій Exxon Mobil і ENI з розробки родовищ нафти і природного газу на чорноморському шельфі, передає Bloomberg.
Незадовго до того, як у Києві в результаті масових протестів був повалений Президент Віктор Янукович, група компаній, серед яких Exxon і Royal Dutch Shell, висловила намір вкласти 735 млн дол на буріння двох свердловин приблизно за 80 км від південно-західного узбережжя регіону.
На сьогодні, відзначає Bloomberg, навіть неясно, чи буде уряд у Києві мати право видавати ліцензії на розробку нафтогазових родовищ на Чорному морі навколо спірної території.
“Exxon і Shell зараз знаходяться в ситуації юридичної невизначеності, – говорить партнер Macro Advisory в Москві Кріс Уїфер. – Вони вели підготовку до укладення угоди з урядом, який скоро може позбутися юрисдикції над регіоном”.
Exxon прагнула отримати ліцензію уряду України на розробку Скіфської площі після того, як в 2012 р. в сусідній Румунії було відкрито родовище “Доміно” – досить велике, щоб країна могла в перспективі стати експортером природного газу. Старший віце-президент Exxon Mobil Ендрю Свайгер під час презентації для інвесторів минулого тижня зазначив, що компанія як і раніше зацікавлена ​​в отриманні ліцензії на розвідку від влади України.
Для уряду в Києві розвідка шельфових родовищ є частиною стратегії по позбавленню країни від газової залежності. Зараз російський імпорт покриває 50% паливної потреби України. Влада країни також підписала угоди про розвідку родовищ сланцевого газу з Shell і Chevron і розробляють заходи щодо скорочення споживання палива.
Найбільша італійська нафтогазова компанія ENI минулого року досягла угоди з українською владою про проведення розвідки на ділянці шельфу площею в 1,4 тис. кв. км на схід від Криму. Генеральний директор компанії Паоло Скароні минулого тижня зазначив, що поки не знає, як ситуація навколо Криму може вплинути на долю угоди.
“Ми чекаємо, коли ситуація нормалізується. Після цього ми, безумовно, маємо намір повернутися до Криму і встановити контакт з тими, хто перебуватиме при владі, – сказав Скароні в інтерв’ю CNN. – Ми неодноразово опинялися в ситуації зміни влади в державах, де ми ведемо розробку, і, як правило, нова влада підтверджувала контракти, укладені раніше”.
Розробка родовищ на узбережжі Криму стала частиною більш масштабної кампанії з розвідки покладів нафти і газу на чорноморському шельфі, де, за даними Bloomberg, було пробурено менше 100 свердловин. Для порівняння – в Північному морі діють більш 7 тис. свердловин.
Exxon також планує провести розвідку в територіальних водах Болгарії та Росії і на узбережжі Румунії. У Туреччині працюють Shell, Chevron і Petroleo Brasileiro.
В Україні, проте, майбутнє шельфових родовищ залишається під питанням аж до вирішення політичної кризи, говорить представник енергохолдингу ДТЕК Олександр Толкач. На його думку, ситуація в Криму на сьогодні “абсолютно непередбачувана”.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас