Де Україна може взяти газ, крім Росії (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де Україна може взяти газ, крім Росії (інфографіка)

Енергетика
6013
Дешевий російський газ для України з квітня знову стане дорогим: «Газпром» офіційно заявив, що 35% знижка закінчується в березні (за останніми домовленостями між нашими країнами, ціна повинна переглядатися щокварталу) і паливо буде коштувати не $268,5 за 1000 куб. м, а $404-410 (нагадаємо, за договором, ціна газу на наступний квартал розраховується в прив’язці до ціни нафти за попередній квартал, який ще не закінчився). «Сегодня» запитала у експертів паливного ринку, чи є заміна російському газу, чи знайдемо ми постачальників, у яких газ дешевше.
ТРИ ШЛЯХИ. Фахівці кажуть, що альтернатива є: ми можемо качати газ з Європи та Катару, добувати більше свого і економити. Однак повний перехід займе роки і вимагатиме серйозних інвестицій (див. інфографіку).
За розрахунками незалежного експерта Валентина Землянського, обсяги поставок газу з Європи і газовозами через Чорне море (плавучий завод-термінал з переробки скрапленого газу під Одесою, який можна орендувати у США) обмежені 10 млрд куб. м через відсутність пропозиції на євроринку і технічно можливої пропускної здатності газопроводів. «Цього мало, треба збільшувати видобуток на суші, виходити на чорноморський шельф, сподіватися, що геологорозвідка підтвердить наявність промислових запасів (трильйони кубів) сланцевого газу під Харковом і в Прикарпатті, – говорить Землянський. – Нам треба модернізувати метпідприємства і сферу ЖКГ, на що потрібно близько $100 млрд і 8-10 років. Без фіндопомоги ззовні це неможливо (її, нагадаємо, готові надати нам США і ЄС)». Але з іншого боку, РФ самій невигідно відмовляти нам у газі. «Вірогідність того, що Росія відмовиться продавати нам газ, нульова, – каже директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. – Причини дві – до січня 2019 р. діє договір на його постачання, нехай і невигідний для нас, Україна ж є найбільшим покупцем російського газу. А знизити його видобуток на 25-30%, законсервувавши свердловини, «Газпрому» технічно складно і економічно невигідно».
Де Україна може взяти газ, крім Росії (інфографіка)
«Ціна буде не нижча»
З приводу ціни газу, який міг би замінити російський, експерти песимістичні: вона буде майже такою ж, або вищою. «У 2013 р. ми купили 2 млрд куб. м у Німеччини по $380 за 1000 куб. м, але це був не сезон, ближче до зими ціни злетіли вище російських ($420), – говорить Марунич. – Що стосується зрідженого газу, то навіть якщо Туреччина погодиться на прохід 2-3 танкерів на тиждень через Босфор, його собівартість дійде до $500». За словами Землянського, ціни на газ на спотовому ринку Європи змінюються непередбачувано в залежності від попиту та пропозиції, тому планувати довгострокові витрати там складно. Але від цього страждатиме в першу чергу промисловість і ЖКГ – основні споживачі імпортного палива. Щоправда, це може призвести до ще більшого зростання тарифів на комуналку, ніж обговорюється зараз (більш ніж удвічі).
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас