Сбербанк банкрутує забудовника житлового комплексу «Гольфстрім» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сбербанк банкрутує забудовника житлового комплексу «Гольфстрім»

Фондовий ринок
2038
Забудовник житлового комплексу «Гольфстрім» у Борисполі може втратити свій актив. Господарський суд м. Києва порушив справу про банкрутство забудовника цього комплексу – ТОВ «Холдингова компанія «Київінвестбуд» – за позовом Дочірнього банку Сбербанку Росії. Повідомлення про це розміщено в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку. Арбітражним керуючим призначений Роман Шаргало. «Тексту рішення суду ще немає, він з’явиться наступного тижня», – зазначив Шаргало і додав, що до цього часу не може надати інформацію. В українській «дочці» Сбербанку Росії також відмовилися від коментарів. Директор «Київінвестбуд» Віктор Комарницький повідомив, що в 2008 р. девелопер отримав кредит в Дочірньому банку Сбербанку Росії в розмірі 10 млн грн. для розробки проектної документації для будівництва офісно-житлового комплексу «Гольфстрім». «Ми хотіли реструктуризувати борг і вели переговори з банком», – зазначив Комарницький.
Будинок недобудований
«Київінвестбуд» створений в 2003 р. і спеціалізувався на девелопменті, а також на виконанні генпідрядних робіт. За даними Державного підприємства «Ресурсно-інформаційний центр», власниками «Київінвестбуд» є Ярослав Ганич (99,91%) і київське ТОВ «Госпторг» (0,09 %).
Найвідомішим проектом холдингової компанії є офісно-житловий комплекс «Гольфстрім», який розташований на центральній вулиці Борисполя Київський шлях. За проектом, на ділянці площею 1,2 га планувалося побудувати чотири будинки (площею 30,8 тис. кв. м), торговельні (1,56 тис. кв. м) та офісні приміщення (7,51 тис. кв. м), а також підземний паркінг на 58 машиномісць. Будівництво стартувало на початку 2008 р. і вже в кінці того ж року було припинено. За цей час, за словами Віктора Комарницького, компанії вдалося виконати 19,6% від загального обсягу робіт, які оцінювалися в 149 млн грн. «Вже зведено три-чотири поверхи», – говорить він і додає, що будівельні роботи зупинилися через брак коштів. «З цією проблемою зіткнулися багато забудовників після початку кризи», – додає президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.
Об’єкт продадуть
Ми хочемо вийти з процедури банкрутства і підписати з банком мирову угоду, говорить Комарницький. «Власники компанії готові повернути частину коштів з дисконтом. Яким – я не знаю», – зазначає він. Глава правління Інвестиційно-трастового банку Олександр Подолянко вважає, що Сбербанку вигідно підписати угоду з боржником. «Запорука неліквідна», – пояснює він і додає, що дисконт може становити 40-50% від загальної суми боргу.
Зараз продано близько 20% з 300 квартир в «Гольфстрімі», зазначає Віктор Комарницький. Власникам житла, які купували апартаменти через купівлю облігацій, потрібно буде через суд зафіксувати розмір боргів. «Потім ми плануємо запропонувати їм стати співвласниками холдингової компанії, а після цього продати корпоративні права на «Київінвестбуд» і повернути сторонам їхні кошти», – підкреслює він.
Купувати недобудований проект під будівництво торгового центру або офісу в Борисполі немає сенсу, вважає заступник директора торговельного департаменту консалтингової компанії CB Richard Ellis Вадим Зінченко. Він пояснює, що в місті вже працює торговий центр «Аеромолл», який забезпечує потреби всього Борисполя. «Бізнес-активність у місті невисока», – додає він. Керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Віктор Оборський вважає, що новому покупцеві «Київінвестбуд» найкраще добудувати житло. Квартири в бориспільських новобудовах, за його словами, користуються високим попитом у потенційних покупців. «Бажаючі купити подібний проект є», – визнає Оборський. За оцінкою топ-менеджера девелоперської компанії, що побажав залишитися неназваним, власники «Гольфстріму» можуть виручити за свій об’єкт близько 60 млн грн.
Олександра Некращук
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас