Західні ЗМІ переконані - Путін заплатив 2 млрд доларів за кров на Майдані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західні ЗМІ переконані - Путін заплатив 2 млрд доларів за кров на Майдані

Казна та Політика
3028
Західна преса дивується, що нічний штурм Майдану в Києві відбувся майже одночасно з рішенням Москви передати Україні наступні 2 мільярди доларів допомоги.
На думку зарубіжних оглядачів, президент Росії Володимир Путін таким чином “заплатив” владі України за кривавий розгін демонстрантів і новий уряд, сформований без опозиції. Зокрема, іспанська газета El Mundo пише, що невипадково штурм Майдану в Києві відбувся через день після того, як у Кремлі оголосили про нові 2 мільярди допомоги Україні.
“Можливо, новий чек виписаний завдяки тому, що Київ пообіцяв Москві: на переговорах президент не піде на великі поступки, а новий прем’єр буде відібраний не серед опозиціонерів”, – пише іспанська газета. Оглядач також зазначає, що кровопролиття на Майдані вигідне “проросійській влади”, оскільки воно остаточно дискредитувало опозицію.
“Демократична опозиція на чолі з Віталієм Кличком залишилася повністю поза грою: Кличко не зміг або не зумів приборкати гнів правих”, – пише видання.
Оглядач американського видання The Washington Post Макс Фішер вважає, що штурму Майдану передували три основні причини. По-перше, опозиція у Верховній Раді спробувала обмежити повноваження президента, повернувшись до Конституції від 2004 року.
По-друге, демонстранти на вулицях переконані, що президент силою зближує Україну з Росією і віддаляє її від Європи. “Москва оголосила про те, що вона передає Україні ще 2 мільярди доларів. Це не стало несподіванкою, оскільки цей транш – частина обіцяної фінансової допомоги, яка в цілому становить 15 мільярдів. Однак це стало нагадуванням, що президент України зберігає вірність Путіну”, – пише оглядач.
В іншій статті The Washington post відзначають, що опозиція і влада повинні негайно розпочали переговори. Однак у відновленні насильства в Києві оглядач звинувачує знову ж таки президента Росії. “Путін задоволений. Він наполегливо веде гру за принципом “переможець отримає все” з метою підкорити Україну російській державі, нашкодивши її відносинам з ЄС і США”, – йдеться в статті.
The Wall Street Journal зауважує, що нові сутички в Києві почалися саме через новий крок влади України до зближення з Росією. При цьому Москва звинувачує Захід у втручанні у внутрішні справи Києва.
“Деградація того, що в листопаді почалося як мирний проєвропейський рух, – похмурий приклад того, що може статися, якщо Захід не втрутиться”, – зауважує оглядач.
“Минулої ночі “людина Путіна” в Києві довів, що заради порятунку власної шкури готовий вдатися до насильства”, – пише газета.
The Wall Street Journal зазначає: “коли як не зараз” США і ЄС повинні ввести санкції, якими вони вже давно погрожують.
Головний редактор французького журналу La Регле du Jeu філософ і письменник бернар-Анрі Леві порівняв події на Майдані Незалежності в Києві з подіями на площі Тяньаньмень у Пекіні, коли за наказом влади КНР демонстрантів розігнали танки.
Він зауважує, що “війна за Майдан почалася” і звинуватив у всьому Володимира Путіна. “Путін навіть не став чекати на завершення Олімпіади в Сочі. І не став обтяжувати себе формальностями і дипломатичними попереджувальними заходами. Чи пробачить це йому Європа?”, – Обурюється Леві, пропонуючи французьким спортсменам покинули Олімпіаду в Сочі, поки в Києві проливається кров.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас