НБУ встановив новий офіційний курс гривні - 8,7 грн, і ввів обмеження на продаж доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ встановив новий офіційний курс гривні - 8,7 грн, і ввів обмеження на продаж доларів

Валюта
34811
Національний банк України встановив офіційний курс гривні по відношенню до долара на 7 лютого на рівні 8,7080грн/$1, повідомив НБУ на своєму офіційному сайті.
Діючий до цього офіційний курс 7,9930 грн/$1 утримувався з 9 липня 2012 року. До цього офіційний курс тривалий час коливався в дуже вузьких межах.
Новий офіційний курс є мінімальним курсом гривні за всю історію її існування.
Останнім часом банкіри критикували Нацбанк за значні розбіжності між значенням офіційного і ринкового курсів, який в останні дні досягав 9 грн, а за підсумками торгів у четвер стабілізувався на рівні 8,88 грн /$1. Раніше НБУ декларував, що середньозважений курс на ринку не буде відхилятися від офіційного більш ніж на 2%.
Крім того, Національний банк вирішив ввести тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку за окремими операціями з 7 лютого. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.
Відповідне рішення №49 було прийнято правлінням НБУ 6 лютого. Документ набуває чинності з 7 лютого 2014 року і діє до прийняття Національним банком окремого рішення.
“Постанова № 49 передбачає, зокрема: розширення можливостей підтримки ліквідності банків з боку НБУ, встановлення нульової ставки резервування коштів за короткостроковими зовнішніми кредитами; певні обмеження на виконання доручень банківських клієнтів в межах залишків коштів на їх поточних рахунках на початок операційного дня; тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України за окремими операціями”, – повідомляється на веб-сайті Нацбанку.
Постановою № 49 також передбачаються певні обмеження на терміни купівлі банками іноземної валюти за дорученням юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
Крім того, постанова №49 передбачає підвищення контролю за своєчасністю здійснення операцій, пов’язаних з виплатою заробітної плати, пенсій, стипендій і соціальних виплат.
При цьому, за повідомленням, постанова не обмежує оплату витрат на навчання і лікування за кордоном, транспортування хворих, переказів, здійснюваних у разі зміни країни проживання або пов’язаних з оплатою праці нерезидентів в Україні.
Нормативний акт, за оцінкою Нацбанку, також підвищує можливість прогнозування пікових навантажень на валютному ринку, покращує умови фінансового моніторингу і не обмежує використання громадянами їх доходів і заощаджень.
У повідомленні наголошується, що НБУ ухвалив таке рішення з урахуванням необхідності виконання основної конституційної функції центрального банку щодо забезпечення стабільності грошової одиниці України: постанова № 49 носить тимчасовий і виключно упереджувальний характер.
“Постанова спрямована на захист інтересів вкладників та інших кредиторів банків. Вона сприятиме стабільності банківської системи країни, забезпеченню своєчасності банківських розрахунків, у тому числі за зовнішньоекономічними контрактами і пов’язаною з ними господарською діяльністю”, – підкреслюється в повідомленні.
У повідомленні також вказується, що Нацбанк, враховуючи підвищення курсової волатильності гривні і певну напругу на валютному ринку, зокрема, збільшив свою присутність на міжбанку і застосував наявні у нього механізми та інструменти валютної стабілізації.
Такі кроки, за оцінкою НБУ, мали очевидні позитивні ефекти, але їх результативність виявилася обмеженою через об’єктивно несприятливий вплив низки зовнішніх і внутрішніх факторів, включаючи різку девальвацію національних валют в групі країн з ринками, що формуються.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас