Фінансова допомога Україні від ЄС може становити 19 млрд євро - кредитами і грантами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансова допомога Україні від ЄС може становити 19 млрд євро - кредитами і грантами

Кредит&Депозит
2126
Верховний представник Європейського союзу у закордонних справах і політики безпеки Кетрін Ештон повертається в Україну, про це пише European Voice. За інформацією видання, голова зовнішньополітичного відомства ЄС готує план політичного прориву і термінової фінансової допомоги. Ештон також проведе в Києві більшу частину середи 5 лютого.
Зі слів Ештон, ЄС і США зараз працюють над пакетом фінансової допомоги, яка “буде не маленькою”, щоб забезпечити “період стабільності” до президентських виборів, які заплановані на лютий 2015 року.
Жозе Мануель Баррозу, президент Європейської комісії 3 лютого ширше окреслив межі можливих зусиль ЄС щодо полегшення кризи в Україні. “Першочерговим завданням на сьогодні є припинення насильства і політичне вирішення кризи”, – сказав він у Брюсселі.
Баррозу зазначив, що комісія вже підготувала пакет підтримки для України в розмірі €610 млн в очікуванні підписання угоди України з МВФ, і заявив, що ЄС не використовував гроші, щоб переконати Україну погодитися на політичну угоду – угоду про асоціацію – яку Янукович відхилив 21 листопада. “Ми не згодні з ідеєю, що ми повинні платити щось країні за приєднання до цієї домовленості”, – сказав він.
Нагадаємо, Україна була в процесі переговорів про фінансування з Міжнародним валютним фондом наприкінці 2013 року. Однак, підтримка з боку МВФ, за допомогою якого Євросоюз готувався до надання кредитів Україні, була можлива за умови проведення структурних реформ. З інтерв’ю, яке дала Ештон, ясно, що пакет МВФ вона сприймала в якості основи для майбутніх кроків.
У грудні посадові особи закладів ЄС працювали над документом, за яким у разі підписання Україною договору з МВФ, фінансова підтримка ЄС для України може становити близько €19 млрд на період з 2014 по 2020 роки. Велика частина з цієї суми була б надана у вигляді кредитів, але вона так само включала гранти в сумі €150 млн і €200 млн на рік. Кредити були б спрямовані через МВФ і були б обумовлені реформами.
Нагадаємо, Ештон провела зустрічі з обох сторін в Києві в минулий вівторок і середу (28-29 січня).
Фінансовий стан України погіршився через попередження від Росії про можливе призупинення виконання раніше досягнутих домовленостей про допомогу, внаслідок відставки в минулий вівторок прем’єр-міністра Миколи Азарова. Прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв сказав, що було б розумно виконувати угоду “тільки тоді, коли ми будемо знати яку економічну політику буде здійснювати новий уряд, хто буде працювати там, і яких правил вони будуть дотримуватися”.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас