Гривня і рубль девальвують: чому і навіщо? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня і рубль девальвують: чому і навіщо?

Валюта
13375
На українському міжбанківському валютному ринку за січень 2014 року курс гривні по відношенню до долара девальвував на 5,2%. У Росії курс рубля по відношенню до долара за аналогічний період теж девальвував на 6,4%. Здається, що простіше, можна пояснити девальвацію гривні в Україні, як реакцію на девальвацію рубля в Росії. А тут ще й в Аргентині, Бразилії та Туреччини їхні національні валюти теж девальвували. Виходить досить таки красива модель для аналітиків.
Всім відомо, що Україна торгує з Росією, а підписання нових угод між Росією та Україною в минулому році має розширити обсяги торгівлі між нашими країнами. За цих умов, дійсно, з точки зору економічної теорії, будь-який аналітик, який читав дуже розумні книги про цю саму теорію, зробить висновок, що для того, щоб більше продавати товарів до Росії, Україна повинна девальвувати гривню по відношенню до долара. Бо якщо цього не зробити, знову ж таки відповідно до економічної теорії, гривня по відношенню до рубля зміцниться, а рубль навпаки девальвує. Між іншим, так і сталося в січні 2014 року, коли курс гривня/рубль знизився на 1,3% за місяць. Тим самим українські експортери тепер можуть отримати менше гривні, якщо будуть продавати в Росії товари за рублі. Ось така виходить теорія. Але, це теорія, а практика і у нас, і у Росії дещо інша.
Спочатку кілька слів, чому в Росії девальвує рубль по відношенню до долара. У січні 2014 року почали суттєво знижуватися ціни на нафту на світовому ринку. Якщо ще 30 грудня 2013 року барель сирої нафти коштував 112 дол, то 31 січня 2014 року його ціна стала 106 дол. Падіння на 5,7%. Як завжди в такій ситуації, дуже багато різних прогнозів і міркувань про ціну на нафту, і про чинники, які на це вплинули. При цьому і прогнози ціни на нафту різні.
Говорять і про 90 дол за барель вже навесні 2014 року, і про те, що можливе зростання ціни на нафту до рівня 120 дол вже найближчого місяця. Так чи інакше, але ціна на нафту в світі впала, а Росія почала девальвувати свій рубль, бо інакше у них не виходить. Незважаючи на всі нанотехнології, головним експортним багатством Росії була і залишається нафта, і частково газ. Тому, курс рубля дуже чутливий до цін на нафту. Як тільки ціни на нафту знижуються – йде процес девальвації рубля. Таким чином намагаються компенсувати втрати експорту Росії від зниження ціни на нафту в світі. А залежність від цін на нафту в економіки Росії більш ніж суттєва, занадто багато галузей безпосередньо чи опосередковано пов’язані з видобутком і продажем нафти на експорт. Тому не дивно, що й прості росіяни люблять поговорити про те, що відбувається з цінами на нафту. Як би там не було, але багато в чому добробут Росії залежить від нафти і газу, і ціни тут дуже важливі.
Україна в цьому питанні навіть начебто виграє. Нижчі ціни на нафту – значить, теоретично повинні знизитися і ціни на бензин. Хоча у нас це не завжди спрацьовує. Але, тепер кілька слів про теорію синхронної девальвації гривні та рубля. Дійсно, з точки зору економічної теорії було б логічно девальвувати гривню аналогічно рублю, але, і це «але» найголовніше – за умови, що українські експортери розраховувалися б з Росією лише в рублях, а Україна розраховувалася б з Росією за її експорт лише гривнею. Тоді економічна теорія права. У тому випадку, дійсно потрібно девальвувати гривню. Але знову ж таки, не по відношенню до долара, а по відношенню до рубля, а долар тут ні до чого. Україна ж не планує почати масовий експорт товарів в США, або планує? У чому завжди складається жарт економічної теорії, що вона цікава і корисна для вивчення і пізнання економічних механізмів, але її механічне перенесення на українську практику виглядає дуже нереалістично і тільки всіх плутає.
Хоча і в Росії, і в Україні має місце девальвація національних валют, але фактори різні. Якщо в Росії девальвація рубля, це реакція на зниження цін на нафту на світовому ринку, то в Україні це реакція на Майдан, а точніше на політичний бардак, який спровокував цей Майдан. Бізнес і прості українці, спостерігаючи за нашими політичними подіями, просто починають лякатися, і за традицією скуповують долари, вірячи, що долари їм допоможуть. На жаль, не допоможуть, але це не головне. Тут скоріше психологічний фактор, ніж економічний. Багатьом бізнесменам здається простіше пережити цей смутний час, згорнувши бізнес і помінявши гривню на долари. Наша захисна реакція. Тому немає нічого дивного, що в січні були встановлені абсолютні рекорди з купівлі валюти на міжбанківському ринку, коли за день купували до 4-5 млрд. дол, хоча, як правило, за нормальних умов обсяги угод з купівлі безготівкової валюти не перевищують 2 млрд дол. У паніки дійсно великі очі.
Радує одне, що паніка не буває вічною, і дуже часто після того, як активно скуповують долари, так само активно їх і продають, коли політичні катаклізми завершуються. Йде такий собі кругообіг грошей. Коли панікують – скуповують, а коли заспокоюються – розпродають. В результаті завжди можна непогано на цьому бізнесі заробити, якщо бути валютним спекулянтом.
До якого рівня виросте курс долара, багато в чому залежить від політиків. Зараз НБУ намагається не допустити перевищення позначки 8,7 грн, щоб потім було простіше стабілізувати курс до рівня 8,2-8,3 грн, як це закладено в держбюджеті. Але політичні баталії тільки заважають і НБУ, і взагалі економіці України. І чим швидше вони закінчаться, тим швидше і курс гривні повернеться в нормальне русло. Якщо ж політики й далі влаштовуватимуть революційний бардак, то економічна логіка не зможе допомогти вирішити цю головоломку. Все в руках політиків і їх «друзів». Не хотіли спокійного життя – отримуйте політичний хаос і девальвацію гривні на додачу.
Олександр Охріменко кандидат економічних наук
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас