Штати валять рубль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штати валять рубль

Валюта
2306
У США скорочується стимулювання – Федрезерв на останньому засіданні під головуванням Бена Бернанке вирішив зменшити діючу програму ще на $10 млрд. Підтвердилися саме ті побоювання, які обвалювали курси валют країн, що розвиваються, у тому числі Росії. Російська валюта може продовжити падіння.
Комітет з відкритих ринків (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США вирішив скоротити обсяги стимулювання. З лютого 2014 року на викуп паперів з ринку, так зване «третє кількісне пом’якшення», або QE3, буде витрачатися не $75 млрд, а $65 млрд: $35 млрд на викуп казначейських облігацій і $30 млрд на викуп іпотечних паперів. Ставка рефінансування залишена без змін.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, очікували саме на такий результат. Експерти вважають, що ФРС збереже темп і продовжить згортати QE3 на $10 млрд щомісяця.
Це було останнє засідання ФРС під головуванням Бернанке. Він керував ФРС з 1 лютого 2006 року і був переобраний на другий чотирирічний термін у 2009 році. У тому ж 2009-му Бернанке був названий «людиною року» журналом Time. Уже в середині 2013 року стало ясно, що на третій термін він не піде – сам економіст відмовлявся говорити про плани, але президент США Барак Обама заявив, що Бернанке і так залишався на своєму посту «довше, ніж хотів».
Ще до вступу на пост глави ФРС, в 2002 році, за Бернанке закріпилося прізвисько Вертолітний Бен або Беня-Вертоліт: в одному з виступів він заявив, що в разі крайньої необхідності можна боротися з дефляцією, розкидаючи гроші з вертольота (образ, взятий в нобелівського лауреата Мілтона Фрідмана). Фінансовій кризі Бернанке протиставив активне стимулювання. Восени 2007 року він запустив цикл зниження ставки рефінансування з 5,25% і вже до грудня 2008 року довів її до мінімальної 0-0,25%, на цьому рівні вона і залишається. У червні 2013 року Бернанке заявив, що ставку не будуть підвищувати доти, поки безробіття в США перевищує 6,5%. Більшість економістів очікують, що це відбудеться не раніше 2015 року.
Ще один антикризовий захід, розпочатий ФРС, – стимулювання, відоме як кількісне пом’якшення або QE3. Перша програма, постфактум названа «першим кількісним пом’якшенням», почалася в кінці листопада 2008 року і полягала у викупі паперів на $1,15 трлн. «Друге кількісне пом’якшення» почалося в листопаді 2010 року і обмежилося $600 млрд. Програма стимулювання, запущена у вересні 2012 року, отримала назву «третє кількісне пом’якшення». Спочатку вона передбачала викуп облігацій на $40 млрд на місяць і, на відміну від двох попередніх раундів, не мала ані певних термінів, ані обмеження за кінцевим обсягом викупу, за що отримала другу назву – «нескінченне кількісне пом’якшення». У грудні 2012 року обсяги викупу були збільшені більш ніж удвічі, до $85 млрд, за рахунок скупки на баланс ФРС держпаперів США. Це стимулювання призвело до швидкого зростання американських біржових індексів, так як в обмін на низьколіквідні цінні папери ФРС надає банкам вільні гроші, втім, багато експертів сумніваються в тому, що ці заходи дійсно допомогли зростанню економіки.
Згортати програму почали в грудні 2013 року, коли було прийнято рішення про скорочення щомісячних викупів на $10 млрд.
На зміну Бернанке прийде Джанет Йеллен, в січні її кандидатуру затвердив сенат. Це буде перша жінка, яка очолила Федрезерв за всю його 100-річну історію.
Раніше Йеллен була заступником Бернанке і в цілому вважається його послідовницею. Вона сприймається ринками скоріше як «голуб», тобто як прихильник м’якої монетарної політики, яка підтримує діючі заходи кількісного пом’якшення. Наступне засідання ФРС, після якого Йеллен дасть свою першу прес-конференцію, пройде 18-19 березня.
Останнє засідання Федрезерву під головуванням Бені-Вертольота стало головною фінансовою подією місяця. Очікування скорочення стимулів в Америці потрясли фондові ринки і навіть позначилися на курсі російського рубля.
Біржові індекси США, Європи та Азії падали минулого тижня, а курси валют країн, що розвиваються, просіли до багаторічних мінімумів. Перед публікацією рішення регулятора основні американські фондові індекси демонстрували зниження на 0,7-0,8%. Через годину після того, як рішення ФРС оголосили, ситуація не змінилася, до закриття торгів індекс Dow Jones втратив 1,2%, індекс високотехнологічних компаній NASDAQ знизився на 1,1%, індекс широкого ринку S&P 500 просів на 1%.
У Росії в середу курс рубля по відношенню до бівалютного кошика склав 41 руб., наближаючись під час торгів до історичних максимумів. Курс долара США перевищив позначку 35 руб./$. Курс єдиної європейської валюти вперше зашкалив за 48 руб.
«За цих очікувань (скорочення «третього кількісного пом’якшення». – «Газета.Ru») долар виглядав набагато привабливіше, ніж валюти країн, що розвиваються, – цитує Bloomberg стратега Danske Bank A/S у Гельсінкі Володимира Міклашевського. – Висока волатильність – характерна риса ринків, що розвиваються, і тут навіть центробанк нічого не зможе змінити». Тепер, коли зрозуміло, що ФРС виправдала очікування, зниження курсів національних валют, у тому числі російського рубля, може продовжитися, вважають аналітики, але навряд чи воно буде різким, оскільки очікувана подія вже частково відіграна ринком.
Відносно євро долар дорожчає – виріс до $1,3647 з $1,3671 за підсумками сесії в Нью-Йорку напередодні і $1,3661 перед публікацією заяв ФРС. А щодо японської ієни долар впав на 0,8% до 102,31 ієни/$.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас