У 2014 році падіння ринку праці становитиме близько 10% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2014 році падіння ринку праці становитиме близько 10%

Особисті фінанси
894
За оцінкою кадрового холдингу АНКОР в Україні, темпи зростання ринку праці України в 2014 році дещо сповільняться порівняно з 2013 роком, що відіб’ється на зменшенні загальної кількості вакансій українських і зарубіжних компаній приблизно на 7-10% залежно від галузі.
Директор кадрового холдингу АНКОР в Україні Юрій Перч: “На тлі впливу драматично змінюваних соціально-економічних чинників складно робити які-небудь конкретні прогнози щодо ринку праці на 2014 рік, однак ми чекаємо деякої перестановки сил. Припускаємо, що 2014 рік стане випробуванням на міцність для невеликих операторів кадрового ринку, можливо, відбудеться кілька M&A угод; буде ринок укрупнюватися і в інших сферах. Як і в 2013 році, ми впевнено підтверджуємо готовність цінних фахівців виїжджати на роботу або на постійне місце проживання за кордон”.
Огляд 2013 року за галузями
У напрямку агропрому як і раніше затребувані вузькопрофільні фахівці, особливо зі знанням іноземних мов (агрономи, селекціонери, механіки зі знанням англійської мови). При цьому Агросфера виявилася однією з небагатьох, приплив інвестицій і зростання якої забезпечив середнє збільшення заробітних плат на 10-15%.
В індустріальній сфері найбільшим попитом користуються менеджери з продажу (будівельні матеріали, обладнання, системи автоматизації) і розвитку бізнесу.
Крім того, збільшується попит на фахівців нафтогазового сектора.
Ринок IT показує значну динаміку зростання: в середньому за 2013 рік наймання співробітників збільшилося на 15-20%. Зростання заробітних плат в 2013 році було незначним, роботодавці штучно стримували стрімке за останні роки зростання заробітних плат у зв’язку з тим, що ринок IT “перегрітий” (заробітні плати завищені через значний попит на співробітників). У 2013 році збереглася на досить високому рівні тенденція міграції IT фахівців за кордон. Найбільш затребувані спеціальності: Java розробники, web дизайнери. За попередніми даними динаміка зростання ринку IT збережеться в 2014 році і становитиме 15-20%.
На початку 2013 року обсяг вакансій на ринку медицини та фармації значно скоротився у зв’язку з низкою законодавчих змін, але вже з другого півріччя 2013 року ситуація нормалізувалася і компанії відновили інтенсивний найм. При цьому заробітні плати в цій галузі не збільшувалися. Найбільш затребувані спеціальності: медичні представники, регіональні менеджери, збільшився попит на менеджерів продукту та фахівців з реєстрації та фармаконагляду. У 2014 році ми очікуємо незначного зростання фармринку.
Найбільш активними на ринку роботодавців в банківській галузі в 2013 році стали банки, що акцентують свою увагу на роботі з фізичними особами. Регулярний набір персоналу відбувався в банках, що розвивають роздрібну та корпоративну мережу відділень в тих регіонах, в яких раніше банк не був присутній або на територіях присутності, де виникла необхідність у заміні персоналу.
Кадровий ринок в регіональному розрізі
Київ
За внутрішніми даними АНКОРа, в 2013 році на 1 вакансію в регіонах припадало майже 3 вакансії в Києві. Серед найбільш затребуваних фахівців – директори з розвитку бізнесу, директори та менеджери з продажу, маркетологи, IT-фахівці. У першій половині 2014 року зарплати киян залишаться на рівні 2013 року.
Дніпропетровськ
Обсяг ринку в 2013 році залишився таким же, як в 2011 і в 2012 роках. Компанії готові вкладати в ключовий персонал, топ-менеджмент, експертів на тимчасові проекти запуску нових напрямків. У 2014 році значного зростання ринку не очікується, як не очікується і зростання заробітних плат. Серед найбільш затребуваних позицій – фахівці в області продажів В2В, інженери, бухгалтери, технічні фахівці в металургії і машинобудуванні, топ-менеджери в роздрібному бізнесі.
Донецьк
У 2012-13 роках керівники донецьких компаній відзначали, що одна з найбільш нагальних проблем, з якою вони стикаються – гостра нестача кваліфікованих фахівців. Збільшується кількість контрпропозицій. Обсяг ринку праці Донецька в 2013 році залишився на рівні 2012 року (а в 2012 році збільшився приблизно на 10% порівняно з 2011). У 2014 році ми не очікуємо на зростання ринку праці в цьому регіоні.
Львів
Обсяг регіонального ринку в 2013 році порівняно з 2012 роком не збільшився, не збільшиться він і в 2014 році, точно так само суттєво не зміниться і рівень заробітних плат. Будуть затребувані вузькопрофільні інженери зі знанням іноземної мови та IT фахівці.
Одеса
Як ми і припускали на початку року, за 2013 рік ринок Одеського регіону трохи виріс, почастішали запити на пошук і підбір персоналу з боку транспортно-експедиторських компаній, дистрибуції, сфери рітейла та готельного бізнесу. Заробітні плати в 2013 році не виросли, не виростуть вони і в 2014 році. Однак ми очікуємо на деяке збільшення кількості вакансій у Криму.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас