Банки України мають достатній потенціал для підтримки прибутковості в 2014 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки України мають достатній потенціал для підтримки прибутковості в 2014 році

Кредит&Депозит
1217
За даними НБУ, прибуток банківської системи України за 11 місяців 2013 року становить 2,4 млрд. грн., з яких 0,3 млрд. грн. отримано у листопаді.
Загальний обсяг доходів БСУ за 11 місяців 2013 становить 151,07 млрд. грн., а їх основними складовими в зазначеному періоді були відсоткові (117,58 млрд. грн.) та комісійні (22,6 млрд. грн.) доходи. Крім того, значним (2,9 млрд. грн.) є обсяг надходжень від повернення раніше списаних активів, а також від торговельних операцій, повідомили в прес-службі Незалежної асоціації банків України (НАБУ).
Загальні витрати банківської системи в зазначеному періоді становили 148,67 млрд. грн., а їх основними складовими залишаються відсоткові, інші операційні і загальні адміністративні витрати, а також витрати на формування резервів по активних операціях.
Банківська система демонструє прийнятні показники ефективності основної діяльності. Так, обсяг чистого процентного доходу за січень-листопад 2013 становить 44,32 млрд. грн.; чистого комісійного доходу – 19,06 млрд. грн. Порівняно з жовтнем, у листопаді спостерігалося зростання на 12,7% чистого комісійного доходу (до 2,04 млрд. грн.), що може свідчити про посилення ролі безресурсних складових у фінансовому результаті банківської системи. Чистий відсотковий дохід порівняно з жовтнем скоротився на 2,6%. Показники чистої відсоткової маржі і спреда за 11 місяців 2013 становлять 4,08% і 3,52% відповідно і є найвищими за останні 9 місяців. Варто відзначити, що, незважаючи на зростання обсягу витрат на формування резервів за активними операціями, вони мають обмежений вплив на фінансовий результат банківської системи (їх співвідношення до загальних доходів банків у листопаді становить 21%). Співвідношення загальних адміністративних витрат до загальних доходів у 2013 році було достатньо стійким і не перевищувало 25% (у листопаді воно становило 23,1%).
На думку НАБУ, банківська система має потенціал збільшення прибутковості – насамперед за рахунок безресурсних складових доходів, управління якістю активів, а також оптимізації відсоткових і невиробничих витрат. Навіть за умови збереження складної ситуації в економіці відсоткові ставки за залученими ресурсами в найближчі півроку будуть залишатися на порівняно невисокому рівні завдяки поліпшенню доступу банків до кредитів рефінансування НБУ. При цьому все більша кількість установ намагається збільшувати свою присутність в високоприбутковому роздрібному сегменті.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас