МВФ через рейтингові агентства намагається залякати українську владу - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ через рейтингові агентства намагається залякати українську владу - думка

Фондовий ринок
831
Ситуація з економікою України принаймні в першій половині 2014 року буде помітно краща, ніж була до пониження кредитного рейтингу. Але це жодним чином не знайшло відображення в останній рейтинговій дії Fitch. Про це заявив керуючий партнер “Капітал Таймс” Ерік Найман.
Експерт нагадує, що рейтингове агентство Fitch вирішило не підвищувати кредитний рейтинг Нафтогазу. Зокрема, аналітики підрахували, що зниження ціни на газ майже на 140 доларів дасть НАКу вигоду на суму лише 1,1 млрд доларів і не поверне компанію до прибутковості.
“При цьому, за моїми оцінками, загальна вигода України від зниження цін на газ становитиме близько 4-5 млрд доларів (30-33 млрд.куб.м. множимо на 140 доларів за тисячу кубометрів). А оскільки НАК імпортує близько 20 млрд. куб.м. газу, то виграє він майже три млрд доларів. У Fitch же вважають, що НАК закуповує в Газпрому лише 13 млрд.куб.м. (але це був фактичний обсяг імпорту газу НАКом тільки за перші дев’ять місяців року – дивна помилка для шановного агентства)”, – сказав він
Крім того, Найман звернув увагу, що Fitch вигоду НАКу порахував навіть не на 13 млрд.куб.м., а лише на 8 млрд.куб.м., які НАК продає комунальним компаніям. Тобто, з його слів, тут не враховані 0,7 млрд доларів.
“Випадковість чи так і “недоврахування”? Наскільки можна довіряти при цьому рейтингу самої України, який також був залишений без змін? – Питання швидше риторичне, оскільки рейтингові агентства бояться лише американської влади”, – додав він.
Фінансист звертає увагу, що у зв’язку із знижкою на газ і покупкою українських єврооблігацій, ситуація з економікою України принаймні в першій половині 2014 року буде помітно краща, ніж була до пониження кредитного рейтингу. Але, з його слів, це жодним чином не знайшло відображення в останньому рейтинговому дії Fitch.
“Схоже, це говорить про переважаючий суб’єктивізм рейтингових агентств щодо України – своїми діями вони намагаються чинити недвозначний вплив на українську владу, щоб ті взяли кредит МВФ. З якою метою чиниться такий вплив насправді, можна тільки здогадуватися”, – резюмував експерт.
Нагадаємо, що вчора в Fitch Ratings заявили, що «московські угоди» частково зможуть поліпшити стан державних фінансів України. При цьому в агентстві відзначають, що існуючі проблеми залишаться. Водночас, на думку експертів Fitch, Україна не позбавляється довгострокових ризиків. Це пов’язано з тим, що Київ віддав перевагу російським грошам, а не кредиту МВФ.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас