Мобільні оператори повинні платили державі в 5 разів більше - пропозиція нардепа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мобільні оператори повинні платили державі в 5 разів більше - пропозиція нардепа

Фондовий ринок
1045
На сайті Верховної Ради зареєстровано законопроект № 3757-1 від 17 грудня 2013 року, в якому пропонується збільшити в п’ять разів ставки збору за користування радіочастотним ресурсом (РЧР). Автор проекту – депутат-“регіонал” Валерій Омельченко – обгрунтовує свою ініціативу “необхідністю підвищення надходжень до бюджету”.
Зокрема, депутат пропонує встановити плату за РЧР для мобільного зв’язку на рівні 50,916 тис. грн/місяць за 1 МГц смуги (нині 10,184 тис. грн/міс.), збір за радіозв’язок у системі передавання даних з використанням шумоподібних сигналів – підвищити з 10,32 грн/міс. за 1 МГц смуги до 51,6 грн/міс. за 1 МГц смуги.
Мобільні оператори очікувано виступили проти підвищення зборів на користь держави. Як зазначають в компанії “МТС Україна”, прийняття даного законопроекту неминуче призведе до підвищення споживчих цін на зв’язок, що викличе масове невдоволення абонентів, зменшення обсягів користування послугами зв’язку та, як наслідок, завдасть шкоди державі у вигляді недополученнних податків до держбюджету.
“На наш погляд, зараз як ніколи необхідно створювати сприятливу обстановку для того, щоб стимулювати розвиток такої важливої ​​для України галузі, а не підривати її економіку і давати негативний сигнал інвесторам про погіршення інвестиційного клімату в країні”, – говорять в “МТС Україна”.
У компанії “Київстар” заявили, що в умовах стагнації телеком-ринку і відсутності у операторів можливості розвивати зв’язок нового покоління (3G/4G) підвищення у п’ять разів зборів за використання РЧР посилить застій на ринку і зменшить інвестиційну привабливість телеком-галузі. “Тільки наша компанія втратить понад 1 млрд грн, водночас не маючи жодного компенсатора для розвитку бізнесу”, – заявляє директор з регуляторно-правового забезпечення “Київстар” Андрій Осадчук.
При цьому мобільні оператори підкреслюють, що рішення про підвищення плати за РЧР було прийнято раптово, воно не обговорювалося з громадськістю, не обговорювалося з гравцями ринку, і не має під собою ніяких економічних підстав.
За даними Держкомстату, показники сукупного доходу від надання послуг мобільного зв’язку за 9 місяців поточного року знизилися на 4,3% порівняно з аналогічним періодом попереднього року – до 26,29 млрд грн. Зокрема, дохід компанії “Київстар” знизився на 7% порівняно з аналогічним періодом минулого року (до 3,36 млрд грн), “МТС Україна” збільшився на 3% (7,52 млрд грн), а у “Астеліт” збільшився на 11,7% (991,0 млн грн).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас