Російські олігархи сперечаються з Путіним про те, кому платити 48 млрд доларів за Олімпіаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські олігархи сперечаються з Путіним про те, кому платити 48 млрд доларів за Олімпіаду

Світ
1967
За лаштунками підготовки до Олімпіади в Сочі розгортається зовсім інша затяжна битва, в якій зійшлися путінський уряд, найбагатші промисловці країни і державний банк ВЕБ, пише InoPressa з посиланням на матеріали агентства Bloomberg.
Володимир Путін розпорядився витратити величезні кошти на перетворення Сочі з прибережного міста, в якому любила відпочивати радянська еліта і яке зараз занепадає, в цілорічний курорт. Замість заявлених спочатку 12 млрд доларів витрачено вже 48. За словами критиків, якщо надії на приплив туристів після Олімпіади не виправдаються, уряд Путіна отримає обтяжені боргами міста-примари навколо Адлера і Червоної Поляни.
Якими б не були початкові плани, після того як буде вручена остання золота медаль, уряд і супербагаті олімпійські інвестори, швидше за все, продовжать сперечатися про те, кому оплачувати найдорожчі зимові Ігри в історії, вважають автори статті.
“Внєшекономбанк” (ВЕБ) надав “вершкам” російської бізнес-еліти кредити на 7,4 млрд доларів. Одним з найбільших приватних інвесторів виступає фінансово-промислова група Дерипаски “Базовий елемент”. Загальна вартість її проектів оцінюється в 2,4 млрд доларів (з них 1 млрд – кредит ВЕБ).
У числі найбільших позичальників – гендиректор “Норнікелю” Володимир Потанін, голова правління “Газпрому” Олексій Міллер і глава правління “Сбербанку” Герман Греф, йдеться в статті.
Тепер усі вони через стрімке збільшення витрат і обмеження на ведення бізнесу можуть втратити гроші на вкладеннях і добиваються звільнення від сплати податків і субсидій на виплати ВЕБ по кредитах на сочинські проекти.
Віце-прем’єр Дмитро Козак уже заявив, що всі інвестори погодилися на участь абсолютно добровільно. За його словами, якщо вони не розплатяться за кредитами, їхні частки в об’єктах будуть продані з аукціону.
На думку авторів матеріалу, “Внєшекономбанк” опинився в скрутному становищі. Після того як уряд Путіна залучив його кошти для кредитів на олімпійське будівництво і порятунок компаній в розпал фінансової кризи, коефіцієнт достатності його капіталу впав майже до 10%. “У разі невиплат олімпійські проекти проб’ють велику діру в балансі ВЕБ”, – заявив віце-президент правління банку Сергій Васильєв.
Інвестори, у свою чергу, обурені занадто високими, на їхній погляд, процентними ставками банку. “Ніде в світі кредити на проекти “в чистому полі” не дають під такі високі відсотки”, – скаржиться Володимир Потанін.
Навесні цього року він, Дерипаска, Греф і Міллер написали лист Козаку з проханням субсидувати виплати відсотків по кредитах і створити в Сочі особливу економічну зону з більш низькими податками.
Козак відповів, що інвестори повинні бути готові розплатитися. Ставка ВЕБ всього на 0,4% вища від ставки рефінансування Центробанку, яка в листопаді становила 8,25%. У податкових пільгах Козак також відмовив.
Нагадаємо, витрати на підготовку Сочі до Олімпіади, включаючи кошти інвесторів, перевищили 1 трлн рублів. До відкриття спортивного заходу будуть побудовані готелі майже на 25 тисяч номерів. Хоча зараз ситуація серйозно підігрівається будівництвом і готелі заповнюють відряджені, що працюють на Олімпіаду, після Ігор очікується спад завантаження до 35-40%.
Раніше у “Внєшекономбанку” вже визнали, що з виданих на Олімпіаду 220 мільярдів рублів кредитів повернути вдасться менше чверті. Повернути гроші без допомоги бюджету держави не вдасться, підтвердили представники інвесторів.
Пізніше перший віце-прем’єр Ігор Шувалов заявив, що уряд готовий надати фінансову підтримку інвесторам, що вклали кошти в будівництво об’єктів в Сочі в рамках підготовки до Олімпіади, щоб не допустити масованого продажу нерухомості після завершення ігор. За його словами, продаж значних обсягів нерухомості в один момент може “вбити” ринок нерухомості в регіоні на довгі роки.
“Та нерухомість, яка вийде на ринок, – її неможливо продавати в один момент. Це проблема. Ми її зараз намагаємося вирішити і ведемо переговори з усіма великими інвесторами. Просто дуже багато виходить житлової і готельної нерухомості на ринок. Частину її інвестори, які будували, хотіли б продати”, – сказав Шувалов.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас