В ООН придумали механізм боротьби з американською розвідкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ООН придумали механізм боротьби з американською розвідкою

Світ
678
Комітет ООН з прав людини схвалив проект резолюції, покликаної захистити користувачів інтернету від втручання у приватне життя, в тому числі з боку спецслужб. Про це в середу, 27 листопада, повідомляє агентство Associated Press.
У повідомленні йдеться, що члени комітету ухвалили резолюцію одноголосно. Тепер документ відправлять на голосування в Генеральну асамблею ООН. Очікується, що воно пройде в грудні цього року. На думку агентства, продемонстрована комітетом підтримка резолюції означає, що вона легко подолає остаточне голосування.
Резолюція покликана поширити на користувачів інтернету право на захист приватного життя і особистого листування, гарантоване всім людям Міжнародним пактом про політичні та громадянські права від 1966 року. У її тексті автори висловлюють стурбованість діями окремих держав і корпорацій, які намагаються через інтернет отримати доступ до особистих даних користувачів.
Резолюція засуджує подібні дії і окремо підкреслює небезпеку, яку несе масовий збір особистої інформації користувачів. На думку авторів документа, це може призвести до серйозних порушень основоположних прав людини.
Документ був розроблений Німеччиною та Бразилією незабаром після появи в пресі інформації про стеження за користувачами інтернету з боку американської розвідки. Ще на стадії обговорення резолюції про свою підтримку її основних положень заявили 55 держав.
Водночас, документ зіткнувся з активним опором представників США, Великобританії, Австралії, Нової Зеландії та Канади, які намагалися максимально пом’якшити його формулювання. Однак, як зазначає агентство, в результаті текст резолюції змінився незначно. При цьому, вона не обов’язкова до виконання і носить виключно рекомендаційний характер.
Проект резолюції був підготовлений на тлі скандалу навколо програми американської влади, що дозволяла її спецслужбам читати чужу електронну переписку і відстежувати телефонні дзвінки. З’ясувалося, що влада США стежила через інтернет за мільйонами громадян інших держав. Крім того, під наглядом американських спецслужб була і штаб-квартира ООН у Нью-Йорку.
Інформацію про секретну програму влади передав журналістам Едвард Сноуден, який в різний час працював на ЦРУ і на АНБ. Незабаром, після її публікації влада США оголосила його в розшук за звинуваченням у держзраді і шпигунстві. Зараз Сноуден живе в Росії, яка погодилася надати йому тимчасовий притулок.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас