Азаров: Росія погодилася на перегляд газового контракту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Росія погодилася на перегляд газового контракту

Енергетика
4642
Росія погодилася переглянути газовий контракт з Україною. Про це заявив прем’єр-міністр України Микола Азаров.
Зі слів чиновника, обіцянку переглянути контракт «за великим рахунком вже є», і влада країни «сподіваються реалізувати це під час переговорів».
Водночас Азаров спростував повідомлення про 20 мільярдів доларів, нібито обіцяних президенту України Віктору Януковичу російською владою в обмін на відмову від угоди про асоціацію з Євросоюзом.
Виступаючи в ефірі російського Першого каналу, Азаров також підкреслив, що фінансова допомога, запропонована Україні під час переговорів з Євросоюзом , виявилася занадто низькою. «Ми отримали лише усну обіцянку про те, що протягом 7 років Україна може розраховувати на один мільярд євро. Ну, що таке один мільярд євро? Це нічого. Це, так би мовити, можна сказати, допомога жебракові на паперті», – заявив прем’єр-міністр.
Підготовку до підписання угоди про асоціацію України з Євросоюзом було призупинено насамперед через «несприятливі економічні тенденції», в тому числі під загрозою скорочення експорту до Росії і великих економічних втрат, повідомив Азаров, повторивши також, що «останньою краплею» стали жорсткі умови міжнародного валютного фонду з надання кредиту, що передбачали підвищення тарифів ЖКГ, заморожування зарплати і пенсій і скасування субсидій у сільському господарстві. При цьому, підкреслив Азаров, Україна не мала «ніякої впевненості» в тому, що країни Євросоюзу підпишуть угоду.
Уряд України оголосив про припинення підготовки до підписання угоди з ЄС, яка очікувалося в кінці листопада, 21 листопада, пояснивши таке рішення вимогами національної та економічної безпеки України. Лідер української опозиційної фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, у свою чергу, заявив, що Янукович «виторгував» у російської влади 20 мільярдів доларів, а також гарантії переобрання на другий президентський строк у 2015 році і визнання його Росією. Відмова від курсу на євроінтеграцію викликала невдоволення частини громадян країни: вуличні протести, що почалися увечері того ж дня, 24 листопад, вилилися в багатотисячну демонстрацію у Києві.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас