Українських будівельників частіше штрафуватимуть - з'явився новий "Порядок накладення штрафів" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українських будівельників частіше штрафуватимуть - з'явився новий "Порядок накладення штрафів"

Нерухомість
1073
Кабінет Міністрів своєю постановою затвердив новий “Порядок накладення штрафів за правопорушення у сфері містобудівної діяльності”. Документ посилює стягнення штрафів за порушення будівельних норм, правил та інших нормативів у будівництві.
Тепер при виявленні порушень інспектори Державної архітектурно-будівельної інспекції можуть відразу ж накладати штраф на несумлінного забудовника. Раніше Держархбудінспекція спочатку вручала лише припис про усунення порушень, а штраф накладався тільки у випадку, якщо порушення так і не були усунені. Тепер покарання за порушення в будівництві буде відразу ж. Забудовника будуть штрафувати не тільки за відхилення від будівельних, санітарних та екологічних норм, а й за неповідомлення інспекторів про свої дії.
“Новий порядок штрафів конкретизує дії учасників будівельного процесу і посадових осіб, починаючи від складання протоколу до виконання постанови, що зобов’язує їх діяти у визначених законодавством межах. Новий порядок покликаний забезпечити прозорість процесів”, – вважає Олександр Сергієнко, начальник Управління дозвільних процедур Держархібудінспекцією України.
Постанова була прийнята урядом після внесення змін до закону “Про регулювання містобудівної діяльності” та скасування значного числа ліцензій, які раніше були обов’язкові для виконання тих чи інших видів будівельних робіт. Зокрема, закон скоротив кількість дозвільних документів і погоджувальних процедур з 93 до 23, а термін отримання дозволів – з 415 до 60 днів.
“Нове будівельне законодавство справді полегшило правила гри на ринку. Однак воно вимагає і переживає подальше активне реформування, що призводить до відсутності інформації у забудовників в повному обсязі, і відсутності діалогу між владою та бізнесом. Особливо це відчувається на перших етапах прийняття нових підзаконних актів або інших регулюючих норм”, – зазначає Ігор Гур’єв, генеральний директор SOLID Group (будівельна компанія “Солід” і Compass FM).
Детальніше про дозвільні процедури в будівництві, введення об’єктів в експлуатацію, проходження експертизи та тенденції ціноутворення в будівельній галузі ви зможете дізнатися на конференції “Як узгодити проект в нових умовах”, яка відбудеться 6 листопада 2013 року в готелі President Hotel.
Спікерами конференції, організаторами якої виступили бізнес-портал Delo.UA і будівельна компанія “Солід”, будуть представники всіх регулюючих державних органів на будівельному ринку України: Державної архітектурно-будівельної інспекції, Державного агентства земельних ресурсів, Департаменту архітектури та містобудування КМДА, Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Києві, ДП “Укрдержбудекспертиза”, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас