Банкомати наступають: в Україні їх стало більше у 1,5 раз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкомати наступають: в Україні їх стало більше у 1,5 раз

Особисті фінанси
592
Банки стрімко нарощують кількість банкоматів. За останній рік терміналів стало в півтора рази більше – сьогодні по всій країні вже встановлено 21,5 тис. «грошових машин».
Власні платіжні термінали, за даними Нацбанку, мають 73 вітчизняних банки, хоча ще на початку року «технологічних» фінустанов було 67. Лідер – ПриватБанк, який поставив мережу з 7,2 тис. терміналів самообслуговування. На другому місці – банк «Національний кредит»: він запустив 3,2 тис. пристроїв. У інших банків терміналів менше.
«Готівка йде в минуле, це загальносвітова тенденція. За кордоном термінали стоять практично у всіх магазинах, що завгодно можна купувати за картками. Збільшуючи кількість терміналів, ми слідуємо за європейцями, – сказав “Погляду” завсектором грошово-фінансової стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован. – У тих же Швейцарії та Німеччини безготівковий розрахунок займає порядку 80% всіх операцій, у нас ця цифра поки у багато разів менше. Але тенденція очевидна».
Експерти вважають, що установка терміналів допоможе убити відразу декількох зайців: контролювати доходи громадян і грошовий оборот бізнес-сектору, знизити витрати на друк нових грошей, стимулювати безготівкові платежі.
Цікаво, що, за статистикою, кожен банкомат може без особливих проблем провести 5 000 операцій в місяць. Рідкісні «рекордсмени» на перших поверхах банків можуть осилити 10 тисяч знять готівки. А в невеликих містах ця цифра часто не перевищує 500.
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас