Темпи зниження кредитування в єврозоні досягли історичного максимуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Темпи зниження кредитування в єврозоні досягли історичного максимуму

Кредит&Депозит
329
Європейський центробанк опублікував статистику за грошовими агрегатам і банківським кредитуванням в серпні 2013. Цифри показують, що обсяг кредитування в регіоні скорочується найшвидшими темпами з моменту створення єврозони.
За даними доповіді ЄЦБ, банківське кредитування компаній і приватних осіб в єврозоні в серпні 2013 впало на 2% порівняно з показниками за аналогічний період 2012 р. Це найсильніше зниження в обсязі приватного кредитування з моменту створення зони євро в 1999 р.
Варто відзначити, що протягом цього року вже були відзначені рекордні темпи зниження кредитування. Нові дані говорять про прискорення цього процесу.
“Показники, що вийшли, досить красномовно говорять про продовження кредитної кризи в єврозоні. ЄЦБ забезпечує банки достатньою ліквідністю, однак багато середніх і невеликих компаній в проблемних країнах – таких, як Іспанія, Португалія, Греція – як і раніше відчувають труднощі з отриманням доступу до фінансування. І поки я не бачу будь-яких чинників, які могли б переломити цю ситуацію”, – зазначив економіст NORDLB Йенс Крамер.
“Ми спостерігаємо досить похмуру картину на європейському ринку кредитування. Хоча в ЄЦБ заявили про те, що Центробанк не в силах змінити динаміку корпоративного кредитування, ми вважаємо, що ЄЦБ буде трактувати цю ситуацію як одну з головних причин на користь збереження надм’якої монетарної політики в єврозоні”, – прокоментувала аналітик Newedge Group Анналіза Пьяцца.
Темпи зниження кредитування в єврозоні досягли історичного максимуму
Series1 – грошова маса, M3
Series2 – кредитування приватного сектора
Поряд з даними з кредитування також були опубліковані показники по грошовій масі. Зокрема, грошовий агрегат М3, який відображає обсяг готівки в обігу, строкових депозитів, а також великих депозитних сертифікатів, у серпні 2013 виріс на 2,3% в порівнянні з серпня 2012 р. ЄЦБ розглядає M3 як один з індикаторів майбутньої інфляції.
Нагадаємо, раніше глава ЄЦБ Маріо Драгі заявив, що Європейський центральний банк готовий провести ще один раунд LTRO (програми видачі європейським банкам нелімітованих кредитів терміном на три роки), якщо в цьому виникне необхідність. При цьому темпи повернення позик банками, за його словами, вказують на те, що фінансові інститути стали менш залежні від ліквідності, яку надає ЦБ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас