"Шоколадна війна" і похмурі прогнози: як Росія відмовляє Україну від укладення угод з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Шоколадна війна" і похмурі прогнози: як Росія відмовляє Україну від укладення угод з ЄС

Енергетика
2628
Англомовна преса описує поточний стан російсько-українських відносин. Багато авторів називають курс Москви “натиском”.
“Росія зробила Україні нове попередження через угоду з ЄС” – такий заголовок у статті Reuters. У понеділок Москва заявила: якщо Україна укладе з ЄС угоду про свободу торгівлі, Росія може у відповідь ввести протекціоністські бар’єри, пишуть кореспонденти Дарина Корсунська і Тімоті Херітейдж. Росія побоюється, що на її територію хлинуть європейські товари, а Київ відвернеться від Москви.
На форумі Reuters Russia Investment Summit віце-прем’єр Ігор Шувалов зазначив: “Якщо їх [українська. – Прим. Ред.] економіка зміцніє, це буде плюс, але тільки якщо цього досягнутий не за рахунок нашого ослаблення”.
Шувалов заперечував, що Москва тисне на Київ або будує плани помсти. Але він сказав, що Росія буде змушена вжити заходів, “якщо будуть докази демпінгу або застосування прихованих форм (протекціонізму), таких, як підтримка експорту, підтримка сільськогосподарських виробників”.
Видання коментує: “Слова Шувалова чітко свідчать, що прем’єр-міністр України Азаров не заспокоїв Москву”. У суботу Азаров спробував розвіяти російські побоювання, пояснюють автори.
Росія взагалі намагається не допустити, щоб колишні республіки СРСР пішли з “російської орбіти” і переорієнтували свою економіку, а надалі – і торгівлю на Західну Європу, стверджують автори. ЄС, зі свого боку, заявив, що не поступиться спробам Росії обмежити суверенний вибір України та інших країн.
Правда, Київ все ще не погоджується звільнити Юлію Тимошенко, яку ЄС вважає жертвою “вибіркового правосуддя”. “Але в понеділок країни ЄС домовилися: якщо вони підпишуть угоду про політичну асоціацію з Україною, то прискорять процедури її здійснення”, – йдеться в статті.
“Шоколадна війна” Путіна”- так називається стаття в The Wall Street Journal. Заборона на ввезення продукції “Рошен” до Росії спровокувала серед українців хвилю патріотичних – і антиросійських настроїв, стверджує журналіст Брет Стівенс.
На думку автора, це не просто торгова війна. Янукович має намір підписати з Брюсселем угоду про асоціацію, а Путін сподівався заманити Україну до Митного союзу. Заборона шоколаду планувалася як попереджувальний постріл. Стівенс коментує: ця заборона “майже безпрецедентно об’єднала українців проти Москви і знову довела, що Кремль – свій власний найгірший ворог при спробах відновити свою колишню імперію”.
Exxon і Shell підписали контракт з Києвом про геологорозвідку газових родовищ на шельфі. “Такий ще один результат жорсткої “політики газопроводів”, якій Кремль останні 10 років віддавав перевагу в цілях панування над сусідами. Це важливе нагадування: хоч Путін і залишається задиракою, він не завжди знає, з ким варто затівати бійки”, – підсумовує автор.
На сайті Bloomberg зустрічаємо статтю під заголовком “Велика радянська мрія Володимира Путіна”. “Розвалюється грандіозний план Путіна з будівництва Євразійського економічного союзу на руїнах колишнього СРСР”, – стверджує оглядач Леонід Бершидський.
Для Путіна угода про свободу торгівлі між колишніми республіками СРСР – важлива частина його політичної спадщини. Але, щоб проект вдався, Митному союзу необхідні нові члени, особливо Україна.
Однак Україна прагне до партнерства з ЄС. На думку Бершидського, пропонована угода Україна-ЄС “фактично торпедує будь-який митний союз з Росією, так як ЄС підкреслено не бажає вільної торгівлі з Росією, Білоруссю і Казахстаном на тих же умовах, що з Україною”.
Росія неодноразово застерігала Україну. Тепер же російсько-українська ворожнеча переросла в особисту, вважає автор. На його погляд, заборона імпорту продукції “Рошен” – удар по власнику бренда Петру Порошенко, затятому поборникові інтеграції в ЄС. А на нещодавній конференції в Ялті “ледь не дійшло до бійки”, як висловлюється Бершидський, між Порошенком і радником Путіна Сергієм Глазьєвим.
Янукович, хоча він краще володіє російською, ніж українською, зробив стратегічний вибір на користь Європи, вважає автор.
Що далі? На думку Бершидського, Путін не припинить зусиль, і в 2015 році Росія вкладе колосальні гроші у виборчу кампанію в Україні, щоб забезпечити перемогу певного промосковського кандидата.
“Росія посилила натиск на Україну, передрікаючи дефолт” – так назвав свою статтю в блозі Financial Times журналіст Роман Олеарчик. Автор описує виступ Сергія Глазьєва на минулих вихідних на конференції “Європейська стратегія” в Ялті.
Глазьєв застеріг: якщо в листопаді Україна підпише угоду з ЄС, їй знадобляться 25 або 35 млрд євро, щоб уникнути дефолту. Це явна ознака нового тиску Росії на Київ, вважає автор. В Україні слова Глазьєва сприйняли “як істеричну останню спробу Москви шантажувати Київ, щоб він відмовився від торгової угоди з ЄС” (формулювання журналіста).
Лідер української опозиції Арсеній Яценюк визнав, що в плані конкурентоспроможності в перший рік будуть проблеми, але в довгостроковій перспективі вільна торгівля з ЄС окупиться – підштовхне Україну до реформ і модернізації, зміцнить інтеграцію в глобальні ринки.
“Росія, схоже, має намір ще більше ускладнити життя українському уряду, який зараз намагається зберегти резерви ЦБ, що вичерпуються”, – пише автор. Все частіше звучать прогнози про девальвацію гривні.
У п’ятницю агентство Moody’S знизило рейтинг України, пославшись на погіршення російсько-українських відносин, а також зростання політичних та економічних ринків. На думку автора, тепер українському уряду слід відновити переговори з МВФ і погодитися на жорсткі умови кредиту.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас