Їм і плачу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Їм і плачу

Аграрний ринок
1857
Цибуля вважається одним з найпоширеніших овочів, що використовуються в кухнях чи не всіх країн. При цьому кожна з них вважає цибулю мало не власною національною стравою: у Мексиці люблять їсти цибулю з квасолею і кукурудзою, в Росії – з чорним хлібом і оселедцем, на Кавказі – з м’ясом та іншими овочами. Однак для Індії цибуля, як виявилося, – фундаментальна складова: інакше як пояснити, що зростання цін на цей овоч сприяв зміні двох урядів, не раз ставав причиною народних хвилювань і привів до короткочасного обвалу одного з місцевих інтернет-сайтів.
Індія є найбільшим у світі споживачем цибулі і одним з найбільших виробників. У рік в країні вирощується близько 15 мільйонів тонн цибулі. У кухні країни цибуля є одним з базових інгредієнтів. Він додається в багато страв, в тому числі повсюдно розповсюджене каррі (суміш тушкованих овочів і бобових, іноді разом з м’ясом, не плутати з однойменним соусом). Як вважає індійський шеф​​-кухар Рагхаван Айер (Raghavan Iyer), готувати без цибулі в принципі неможливо.
Один з економістів фінансової групи CLSA Раджив Малік (Rajeev Malik) нещодавно так і зовсім заявив, що зростання цін на цибулю може мати далекосяжні політичні наслідки, особливо якщо врахувати, що зробити гарне каррі без нього не вийде. Говорячи про далекосяжні наслідки, Малік, швидше за все, натякав на народні хвилювання і політичну напруженість, які щоразу виникали, коли вартість цибулі повзла вгору.
Ціни на цибулю в Індії навіть впливали на зміну уряду. У 1980 році Індійська народна партія (Bharatiya Janta Party) програла вибори Індійського національного конгресу (Indian National Congress), очолюваному Індірою Ганді. Не останню роль у перемозі Ганді зіграло те, що вона виступала за введення державного контролю цін на цибулю. У 1998 році Індійська народна партія не змогла завоювати перемогу на виборах в Нью-Делі, бо виборці засумнівалися в тому, що нова влада зможе знизити високі ціни на цибулю.
У 2010 році в Індії вибухнула так звана «цибульна криза», коли через повінь вартість кілограма цибулі за тиждень підскочила з 35 рупій (0,54 долара) до 85 рупій. Незадоволені індійці негайно закликали уряд вжити термінових заходів, щоб не допустити підвищення цін на «стратегічний продукт». Опозиція звинуватила в зростанні цін на цибулю діючий уряд, в Нью-Делі на «цибульну» демонстрацію протесту вийшли близько 20 тисяч осіб.
Влада була вимушена ввести заборону на експорт цибулі, обнулити мита на імпорт цього овоча, а також розпочати закупівлю цибулі в сусідньому Пакистані (з яким у Індії досить напружені політичні відносини). У результаті ціни на цибулю знизилися до 50 рупій за кілограм, і напруженість в країні поступово вщухла. У 2011 році уряд навіть зняв обмеження на цибульний експорт.
Значимість цибулі для Індії в черговий раз підтвердилася восени поточного року, коли через посуху і неврожай ціни на овоч злетіли в серпні на 245 відсотків (порівняно з серпнем 2012 року). Через це місячна інфляція в країні (6,1 відсотка) піднялася до максимуму за півроку, а зростання цін на продукти харчування (18,18 відсотка) стало найбільшим за останні три роки.
Роздрібні ціни на цибулю в Індії на тлі дефіциту, викликаного посухою, виросли в серпні майже до ста рупій за кілограм. Це підштовхнуло деяких жителів країни до незвичайних злочинів: в кінці серпня поліція повідомила про те, що їм вдалося запобігти спробі угону фури, завантаженої цибулею. Якби спроба викрадення зловмисникам вдалася, вони б розжилися дев’ятьма тоннами цибулі.
Законослухняні ж індійці встигли на деякий час обвалити місцеву версію сайту знижок Groupon, який запропонував користувачам купити кілограм цибулі всього за дев’ять рупій. Як зізнався потім глава Groupon в Індії Анур Варіку (Anur Warikoo), таких цін індійці не бачили з 1999 року. Натхнені покупці за три чверті години після початку торгів скупили більше трьох тонн цибулі, а наступного дня, після відновлення роботи сайту, – ще вісім тонн.
У свою чергу, уряд Індії знову зробив звичні кроки щодо стримування цибулевих цін. Індія і раніше продавала цибулю за кордон, проте влада вже ввела обмеження (мінімальні ціни), які призвели до обвалу експорту в серпні на 81 відсоток у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Крім того, вперше більш ніж за 20 років Індія почала імпортувати цибулю з Єгипту. Єгипетська цибуля продається в Індії на 10-15 рупій дешевше місцевої. У понеділок 16 вересня порт Мумбаї отримав близько 300 тонн єгипетської цибулі. Всього з Єгипту та Китаю індійська сторона повинна отримати 24 тисячі тонн цієї культури, додаткові поставки будуть організовані і з Пакистану.
Тим часом, наступного року Індію чекають чергові парламентські вибори. Як нагадують ділові ЗМІ, ціни на цибулю (і пшеницю) будуть одним з ключових питань, які постануть перед владою. Добре розуміють це політики з Індійської народної партії, що вже зайнялися масовими розпродажами цибулі в Нью-Делі за ціною в 25 рупій за кілограм (в 3-4 рази нижче ринкових).
Ірина Рябова
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас