Війна відкладена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війна відкладена

Світ
2203
Перш ніж почати військову операцію проти Сирії, президенту США Бараку Обамі належить виграти битву на домашньому фронті – переконати конгрес санкціонувати нанесення ракетних ударів по режиму Башара Асада. Конгрес ухвалить рішення не раніше 9 вересня.
У неділю Барак Обама і його помічники (віце-президент Джозеф Байден і керівник апарату співробітників Білого дому Деніс Макдоноу) почали активно «бомбардувати» членів американського конгресу телефонними дзвінками, намагаючись переконати їх підтримати військову операцію проти Сирії.
Поки що можна стверджувати тільки одне – ця операція по своїй складності порівнянна з масованою атакою крилатими ракетами військових об’єктів на сирійській території.
Попередній тиждень світ жив у напруженому очікуванні – американські ЗМІ, посилаючись на високопоставлених офіційних осіб, називали найрізноманітніші дати початку військової операції проти Сирії. Ворожіння це тривало до тих пір, поки в суботу Барак Обама не виступив в Рожевому саду Білого дому з несподіваною заявою – він хоче проконсультуватися з конгресом і отримати його добро на проведення військової операції. У той же день Білий дім направив лідерам сенату і палати представників проект резолюції, яка дозволяє президенту задіяти для цього збройні сили США.
Як наголошується в тексті резолюції, перед збройними силами поставлено завдання позбавити сирійський режим можливості використовувати зброю масового знищення.
Дії сирійської влади є порушенням міжнародних норм, зокрема конвенції про заборону хімічної зброї та резолюції 1540 Ради Безпеки ООН. Разом з тим, в документі підкреслюється, що врегулювання конфлікту в Сирії може бути тільки політичним.
Конгрес зараз на канікулах і відновить свою роботу 9 вересня. Проте багато законодавців вже перервали відпустку і в неділю були присутні на спеціальному брифінгу, який проводили для них радники Обами.
Судячи з коментарів учасників зустрічі, законодавці не сумніваються в тому, що режим Башара Асада дійсно застосовував хімічну зброю проти мирного населення.
Набагато більші сумніви у них викликає формат передбачуваної військової операції. Сумніви викликає ефективність «обмеженого удару», який готовий завдати Обама, наслідки залучення США до ще одного близькосхідного конфлікту з непередбачуваним фіналом, той факт, що у США не вийде сформувати широку міжнародну коаліцію для проведення операції. Турбує законодавців і те, що ідея проведення операції в Сирії не користується широкою підтримкою виборців.
Згідно з недавнім опитуванням телекомпанії NBC, близько 50% громадян країни виступають проти війни в Сирії, а підтримують її 42%.
При цьому ті, хто сумніваються і критики є як серед демократів, так і в лавах Республіканської партії.
«… У Обами є хороші шанси заручитися підтримкою сенату, де у демократів більшість, але, схоже, складно передбачити підсумки голосування в контрольованій республіканцями палаті представників, де опоненти президента рідко коли відмовляються від можливості заблокувати його ініціативи», – відзначає агентство Reuters.
Багато законодавців хочуть, щоб у майбутньої резолюції були чітко позначені тимчасові рамки операції і зафіксовано, що мова не йде про наземну інтервенцію.
У понеділок у Обами заплановано зустріч у Білому домі з найбільш затятими критиками його зовнішньої політики – сенаторами-республіканцями Джоном Маккейном і Ліндсі Гремом.
Маккейн і Грем виступають проти нанесення ракетного удару по сирійським військовим об’єктам. Але тільки тому, що, на їх думку, США не повинні обмежуватися знищенням окремих військових цілей, а прийняти більш широкі заходи проти президента Башара Асада.
Втім, є й інші думки. «… Якщо у нас немає… впевненості щодо результату (конфлікта. – «Газета.Ru»), а у війну нас втягує головнокомандувач, який не може визнати, що в цьому конфлікті ісламські екстремісти зіткнулися з авторитарним режимом і обидва кричать один одному «Аллах великий!», то нехай Аллах і розбирається», – написала у своєму Facebook кандидат на пост віце-президента в кампанії 2008 року Сара Пейлін.
При цьому варто відзначити, що формально Обама міг починати операцію і без схвалення конгресу – відповідно до Закону про військові повноваження від 1973 року президент США може використовувати війська за кордоном протягом 60 днів без оголошення війни іноземній державі.
Держсекретар Джон Керрі, який виступав у недільних програмах п’яти провідних американських телекомпаній в рамках розпочатої кампанії з обробки американської громадської думки, уникав відповіді на питання, що буде робити Обама, якщо на Капітолійському пагорбі відмовляться його підтримати.
Олексій Баусін
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас