Експерти: соняшник залишається найприбутковішою культурою для аграріїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: соняшник залишається найприбутковішою культурою для аграріїв

Аграрний ринок
502
Цього року Україна може раз стати провідним виробником і експортером соняшникової олії у світі.
За словами експертів, це стане можливим завдяки високому врожаю соняшнику, якого планують зібрати від 8 до 10 мільйонів тонн. Крім того, досягти світового лідерства можна буде завдяки налагодженим партнерським зв’язкам з країнами-імпортерами, зниження врожаю сої у світі, а також розширення ринків збуту.
За словами генерального директора асоціації “Укроліяпром” Степана Капшука, прогнози на майбутній урожай насіння соняшнику коливаються від 8 до 10,5 мільйона тонн. Остаточний результат буде залежати від урожайності цієї культури.
“На сьогодні прогнози українських фахівців коливаються в межах 8-9 мільйонів тонн. А в США взагалі прогнозують урожай на рівні 10,5 мільйона тонн. У будь-якому випадку, якщо говорити про нарощування обсягів виробництва, то необхідно збільшувати врожайність соняшнику. Це можна зробити завдяки інтенсифікації виробництва, використання гібридних сортів або сучасної агротехніки. Адже сьогодні площі під цією культурою вже дійшли до свого максимальної межі – 9,5 мільйона гектарів”, – повідомив Степан Капшук.
За словами фахівця, наявні потужності можуть без проблем переробити рекордний врожай.
“За рахунок введення нових потужностей переробка соняшнику на олію в цьому році зросла на 1 мільйон тонн. Загалом, в нинішньому сезоні обсяги становлять 13,3 мільйона тонн. Тому ми спокійно можемо переробити 8-10 мільйонів тонн, які зберуть аграрії”, – зазначив експерт.
Завдяки вже налагодженим партнерським зв’язкам з країнами-імпортерами, поставки соняшникової олії цього року теж повинні вирости. Зокрема, за словами Степана Капшука, може збільшитися експорт у Китай.
“У Китай планується поставити 450 тисяч тонн соняшникової олії, що майже вдвічі більше, ніж торік. І це стане можливим завдяки роботі міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка, який активно відкриває китайський ринок”, – зазначив фахівець.
Щодо перспективності китайського ринку з ним погоджується експерт аграрних ринків асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Ігор Остапчук, однак можуть виникнути проблеми з іншими країнами-покупцями.
“Єгипет займає друге місце в списку топ-імпортерів вітчизняної соняшникової олії, але, враховуючи надзвичайну ситуацію в цій країні, обсяги експорту в неї можуть значно скоротитися. Проте в цілому в світі відбувається падіння попиту на соняшникову олію, що обумовлено виходом на ринок більшої кількості пальмової, соєвої та оливкової олій”, – зазначив експерт.
На думку ж аналітика аграрних ринків Руслана Швеця, незважаючи на такі кон’юнктурні зміни на світовому ринку, соняшник залишається для аграрного сектора економіки України однією з найдохідніших культур.
“Ще 15 років тому ніхто не припускав, що соняшникова олія може вивести Україну на перші місця у світі. Але галузь працювала і з допомогою уряду досягла рекордів. Лише торік 50% доходу в галузі рослинництва аграрії отримали за рахунок продажу соняшника. Тому сьогодні профільне міністерство має звернути увагу на ті галузі економіки, які забезпечать Україні світове лідерство через роки”, – підсумував Руслан Швець.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас