Росіянин вимагає від банка 24 млн рублів за порушення умов, написаних дрібним шрифтом (ВІДЕО) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіянин вимагає від банка 24 млн рублів за порушення умов, написаних дрібним шрифтом (ВІДЕО)

Кредит&Депозит
4239
42-річний воронежець може стати героєм позичальників. Йому вдалося застосувати проти банку “Тінькофф Кредитні системи” коронний прийом банкірів. Змінивши написані дрібним шрифтом умови типового договору, він тепер через суд вимагає з банку 24 млн рублів: “Я хочу довести, що клієнти можуть пропонувати свої кредитні умови”, – стверджує він.
Воронежец, ім’я якого не розкривається, направив в юридичну службу банку для врегулювання спору в досудовому порядку претензію, в якій вказав суму в 24 мільйони рублів. Претензія грунтується на тому, що банк порушив умови кредитного договору. Підписавши договір, банк погодився взяти на себе зобов’язання, запропоновані Алексєєвим. Умови кредиту з анкети-заяви, прописані в документі дрібним шрифтом, клієнт змінив на свої.
Банкіри підписали документ, судячи з усього, автоматично, не розбираючи текст, не знаючи, що клієнт запропонував свої умови. Раніше суд визнав договір клієнта законним. Так позичальник домігся права не платити відсотки і штрафи, які з нього намагалися стягнути.
“Я хочу довести, що за статтею 1 Цивільного кодексу не тільки банки, а й звичайні люди мають право на свободу договору. За законом, клієнти можуть пропонувати банкам свої умови. Якщо чесно, я не очікував, що банк підпише договір, який я написав. Заповнив анкету-заяву і направив її в банк заради жарту, і дуже здивувався, коли через місяць мені прийшла кредитна карта”, – заявляє він тепер.
Воронежец з самого початку не платив відсотки по кредитній карті. Повертав банку тільки те, що брав – тобто “тіло” кредиту. Як і було зазначено в його договорі, який підписали банкіри.
Незважаючи на те, що клієнт довів у суді право не платити відсотки і штрафи, які з нього намагалися стягнути, з банку йому досі приходять SMS-повідомлення. У них написано, що Алексєєв винен банку з урахуванням прострочень, комісій і штрафів понад 45 тисяч рублів – суму, яку з нього намагалися стягнути в 2012 році. Тоді суд встановив, що договір, підписаний в 2008 році, безвідсотковий і безлімітний – повністю законний.
Також суд підтвердив, що клієнт мав повне право, як одна зі сторін, пропонувати свої умови. За рішенням суду від 6 вересня 2012 року, на користь банку з Алексєєва була стягнута лише сума основного боргу – 19 тисяч рублів. 4 грудня після апеляції воно набуло законної сили.
“У свій час я, як і багато росіян, обпікся на кредитній карті, яку отримав поштою в 2005 році. По тій карті всі суди я програв. Мені довелося виплатити величезні відсотки за користування коштами банку…
Коли в 2008 році мені поштою прийшла пропозиція від “Тінькофф Кредитні системи”, де дрібним шрифтом мені пропонують взяти кредит під великі відсотки. Я вже знав, що в Цивільному кодексі існує стаття перша про свободу договору між двома сторонами, і я вправі запропонувати банку свої умови. Що я і зробив”, – розповідає він тепер.
Всі запропоновані банку умови Алексєєв виклав на спеціально створений ним сайт tcsbank.at.ua. Там зазначено, що за кожну зміну умов договору ТКС-банк зобов’язується виплатити йому компенсацію в 3 млн рублів, за його розірвання за ініціативою банку – 6 млн рублів, пишуть “Ведомости”.
“Банки в документах часто відсилають клієнтів на сайт, чим, мабуть, і скористався позичальник, – пояснив виданню керівник великого російського банку. – Все це досить нервова історія”.
“Цей випадок може виявитися прецедентом в російській судовій практиці, який демонструє, що навіть банки часом не можуть якісно вивчити текст договору – що ж говорити про позичальників”, – сподівається представник позичальника Дмитро Михалевич з юридичної агенції “Консультант”.
“Випадок курйозний, але одиничний, інших немає і не буде, оскільки всі документи, які поступають в банк, піддаються багаторазовій перевірці”, – наполягає представник ТКС-банку Олег Анісімов, пояснюючи подію в 2008 році “одноразовим технічним збоєм”.
Олег Тиньков першим у Росії застосував схему видачі кредиту без особистого спілкування з позичальниками. Клієнту достатньо направити анкету-довіреність компанії, зазначеної банком, а вона від його імені укладе договір з банком. Кредитна картка прийде поштою, користуватися грошима клієнт зможе, навіть не доторкнувшись до договору, де може бути написана ефективна ставка по кредиту.
До слова, 6 серпня проблему “дрібного шрифту” в кредитних договорах обговорювали президент Володимир Путін з главою “Сбербанка” Германом Грефом.
“Фінансові установи повинні надавати свої продукти так, щоб для одержувачів кредитів було від початку все зрозуміло, – звернув увагу президент. – Щоб там не було якихось закопаних речей, які люди спочатку не бачать: десь наприкінці дрібним шрифтом щось написано – а потім стикаються з реальними проблемами, до яких не готові. Це і для людей погано, і для фінансових установ”, – вказував голові банку Путін.
Сьогодні 20% доходів домогосподарств витрачається на обслуговування кредитів. Але дуже багато, вдаючись до них, обпікаються на замаскованих комісії і платежах.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас