У ЄС домовилися: проблемні банки будуть рятуватися насамперед за кошти вкладників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ЄС домовилися: проблемні банки будуть рятуватися насамперед за кошти вкладників

Казна та Політика
2394
Міністри фінансів країн ЄС досягли угоди щодо правил реорганізації та ліквідації проблемних банків. Рятувати банки передбачається за рахунок коштів кредиторів і вкладників, а не платників податків.
При цьому правила дозволяють національним регуляторам досить гнучко підходити до порятунку у разі банківської кризи. Проте, угода гарантує, що перші кошти для порятунку банку будуть виділятися за рахунок коштів кредиторів і вкладників.
У першу чергу видатки з порятунку нестимуть вкладники і кредитори, зобов’язання банку перед якими перевищує 100 тис. євро.
Тільки після того, як обсяг цих коштів перевищить 8% від загальних зобов’язань банку, національні влади можу втрутитися для захисту інвесторів. Ідея полягає в тому, що національні влади зможуть використовувати спеціальні фонди для подальшого фінансування програми порятунку, але максимальний обсяг цих коштів також обмежений.
Угода також дозволяє країнам єврозони використовувати фонд порятунку в розмірі 500 млрд євро, при цьому кошти можуть спрямовуватися безпосередньо в проблемні банки.
Країни також повинні надати гарантійний депозит у розмірі 1,3% від загального обсягу депозитів для забезпечення виділення коштів у разі необхідності.
“Ця директива дозволить забезпечити стабільність банківського сектору”, – сказав міністр фінансів Франції П’єр Московічі і додав, що країни єврозони будуть мати доступ до Європейського механізму стабільності.
Крім того, країни зони євро узгодили основні положення майбутньої системи прямої рекапіталізації банків з фонду Європейського стабілізаційного механізму. Члени Єврогрупи схвалили виділення до 60 млрд євро (приблизно 12% від загального фонду ЄСМ) на пряму рекапіталізацію європейських банків.
Правила спрямовані на забезпечення порядку, згідно з яким вкладники і кредитори повинні будуть частково взяти на себе збитки у разі банківської кризи. Вони є частиною плану, який дозволить зупинити банківську кризу і дефолт країн, як це сталося в Ірландії та на Кіпрі.
Нагадаємо, що для отримання допомоги від міжнародних кредиторів владі Кіпру довелося погодитися з тим, що Bank of Cyprus повинен провести реструктуризацію, в результаті якої втрати вкладників з розміром вкладу понад 100 тис. євро складуть близько 30%. Другий за розміром банк, Laiki, повинен буде повністю закритися, а втрати будуть компенсовані тільки власникам вкладів розміром менше 100 тис. євро. Це викликало відтік депозитів у багатьох країнах, так як довіра інвесторів до банківської системи єврозони знизилося. Нові правила дозволять стандартизувати механізм порятунку, тобто несподіванок, подібних “кіпрському сценарію” більше бути не повинно.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас