Світ на шляху у фінансову прірву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ на шляху у фінансову прірву

Банківські метали
4152
Інвестор Марк Фабер (Marc Faber) критикує манію друкування грошей і встає на захист акцій європейських телекомунікаційних компаній. Партнеру нашого видання, американському аналітичному фінансовому журналу Barron’s, Фабер розповідає, чому він вклав чверть свого статкуу в золото і кожен місяць поповнює запаси жовтого металу.
WIWO: Пане Фабер, як емісійний банк США, так і Банк Японії, який прагне послабити ієну, закуповують у величезній кількості держоблігації і пускають, таким чином, гроші в оборот. З цієї причини промисловий індекс Доу-Джонса (Dow Jones Industrials) цього року вже піднявся на 15%, а японський Nikkei майже на 30% зріс порівняно з початком року, навіть після останнього великого падіння. Поясніть нам ще раз, чому Ви так негативно ставитеся до політики друкування грошей. Чи не повинні вкладники вихваляти главу американського Центробанку Бена Бернанке (Ben Bernanke)?
Марк Фабер: У мене є акції, тому я дійсно повинен бути вдячний пану Бернанке. ФРС переповнила фінансову систему грошовими коштами. Проблема в тому, що ці гроші надходять в систему нерівномірно. Грошовий потік зовсім не приводить до того, що економічна активність і ціни на матеріальні цінності показували рівне зростання. Замість цього він сприяє перекосу між економікою і матеріальними цінностями. Запуск друкованого верстата привів у 1999-2000 роках до виникнення величезної бултбашки на ринку акцій, коли індекс Nasdaq виріс більш ніж у два рази і тим самим відірвався від економічної реальності. Це сприяло виникненню бульбашки на фінансовому ринку, яка лопнула в 2008 році, і бульбашці на сировинному ринку, яка послідувала за ним. Зараз кошти йдуть на ринок розкішних товарів – акції, облігації, мистецтво, вино, прикраси та нерухомість класу люкс. Аукціонні будинки показують рекордні показники обороту. У Хемптоні, де розташовані літні резиденції заможних нью-йоркців, ціни на нерухомість підскочили за останній рік на цілих 35%. Колишній глава Citigroup Сенді Вейл (Sandy Weill) продав минулого року розкішну квартиру на Манхеттені за 88 мільйонів доларів. У 2007 році він її придбав за 43,7 мільйонів доларів.
– Це 100% прибутку за 5 кризових років …
- Від політики легких грошей вигоду отримують, перш за все, ті, чия професійна діяльність проходить поруч з фінансовим потоком. Робочі з Детройта, як і більша частина середнього класу, від цього зовсім нічого не мають. Хвиля легких грошей тільки збільшує розрив між бідними і багатими. Більшість втрачає, а меншість виграє. Я опинився в плюсі ​​від цієї політики. Але як економіст і експерт з почуттям соціальної відповідальності я не можу її схвалювати.
*- Хіба не програли б ми всі, якби Федеральна резервна система США після кризи 2008 року не пішла за цим сценарієм *
- Чому Ви починаєте з 2008 року? Ще наприкінці 80-х років, в ході кризи ощадних установ у США, уряд почав рятівне втручання. У середині 90-х років міністерство фінансів і ФРС брали участь у формуванні величезного кредитного пакету для Мексики. Але фатальна помилка була здійснена в 1998 році. Тоді хедж-фонд Long Term Capital Management прогорів на спекуляціях. Втрачені були мільярди доларів, виникла небезпека обвалення фінансової системи. Уряд дав ФРС зелене світло на акцію порятунку, а Уолл-Стріт – сигнал про те, що можна накопичувати величезні борги, а ФРС у разі потреби витягне їх із усієї цієї каші.
Наступною фатальною політичною помилкою стала реакція ФРС на обвалення індексу Nasdaq у 2000 році. У той час американська економіка могла витримати рецесію, але ФРС захотіла запобігти кризі і збила ставки до 1%. Тим самим було дано поштовх для роздмухування бульбашки на фінансовому ринку. Після того як він лопнув у вересні 2008 року, Бернанке знизив короткострокові відсотки майже до нуля. Вони і зараз на цьому рівні. Зростання показав американський ринок акцій, який з моменту мінімуму в 2009 році виріс на 150%.
– Чи означає це, що на ринку акцій утворюється бульбашка?
- Я хочу сказати, що процентні ставки на практично нульовому рівні вже четвертий рік неодмінно призведуть до помилкового розподілу капіталу. Минулої осені я очікував коригування для американського ринку на рівні 20%. Цього поки не сталося, але я і тоді казав, що ринок ще може вистрілити. Можливо, ми зараз перебуваємо у фінальній фазі прискорення. Індекс Standard & Poor’s 500 знаходиться на позначці майже 1650 пунктів. Вважаю, що перед колапсом він може піднятися до 1750 або навіть до 2000 пунктів. Але в результаті заможні люди зрозуміють, що ціни на різні матеріальні цінності – акції, облігації і об’єкти колекціонування – в глобальному сенсі роздуті.
Погані часи для багатіїв
– Чому політики здійснили таку велику помилку?
- Політика слідує неокейнсианскому підходу. Його прихильники вважають, що держава у разі рецесії має втрутитися і підвищити попит. У деяких випадках це може бути правильним рішенням. Але я сумніваюся в тому, що британський економіст Джон Мейнард Кейнс (John Maynard Keynes) схвалив би сьогоднішній розвиток цього підходу, також як і більш молоде покоління економістів, які також вже не з нами, наприклад, американський експерт Мілтон Фрідман (Milton Friedman), на якого часто посилається Бернанке для захисту своїх дій. Неокейнсианці вважають, що грошовий потік може сприяти тому, щоб уникнути найгірших наслідків. Можливо, це і так, проте криза в будь-якому випадку затягнулася.
- Одного разу настане переломний момент. У демократіях західного світу багатих людей роблять козлами відпущення. В історії завжди так – меншість потрапляє під вогонь. Рано чи пізно накопичиться багато поганої крові, і тоді дійсно настане важкий час для заможних людей. Більшість звичайних виборців за допомогою податку з майна і істотно більш високого податку з доходу змусять їх розщедритися. Також геополітична ситуація може значно погіршитися, перш за все, на Близькому Сході та в Азії. Інтерес, що прокинувся з боку американців до Азії схвилював китайців. Китай не стане довго терпіти втручання американців у цей регіон. Є ще один непередбачуваний момент, який може внести ще більше сум’яття. Якщо індекс S & P500 знизиться на 20%, це не буде катастрофою, ФРС запустить друкарський верстат. Але може статися, що зваляться ринки позик, значно прискориться інфляція, і китайська економіка вибухне. Існує небезпека дестабілізуючої політичної події або пандемії.
– Ми вже забули про те, якими оптимістичними Ви можете бути.
- Не знаю, як виглядатиме світ у наступні п’ять років, тому я послідував пораді Рея Даліо (Ray Dalio) і диверсифікував вкладення.
– Далио – глава американського хедж-фонду Bridgewater Associates.
- Я вклав 25% мого стану в акції. Фіктивними продажами я зараз не займаюся, навіть якби і хотів, наприклад, на акціях S & P, Russel 2000. У мене немає американських акцій, є деякі азійські, в інвестиційних компаніях нерухомого майна в Сінгапурі. Про них я ще скажу трохи пізніше. На Філіппінах, в Індонезії та Таїланді ринки виросли в чотири рази в порівнянні з найнижчою точкою. Тому вони більше не привабливі. Але у мене все ще є акції з великими дивідендами.
Три інших азійських ринки – Японія, В’єтнам і Китай – минулого року показували дуже повільне зростання. Китайські акції не відносяться до мого пріоритету, але якщо ситуація погіршиться, і Китай почне, як божевільний, друкувати гроші, валюта послабиться, а курси акцій почнуть підніматися. У мене є фондові активи в Гонконгу, але я не в захопленні від них – Swire Pacific, Hang Seng Bank, Sun Hung Kai Properties, Fortune REIT. Одним з моїх китайських фаворитів є молочний завод China Mengniu Dairy.
Ситуація в Китаї погано закінчиться
– Що Вас тоді захоплює?
- Я володію деякими японськими інвестиційними компаніями нерухомого майна, серед яких Premier Investment і Activia Properties. Мій фаворит – оператор стільникового зв’язку NTT Docomo, тому що акції не зросли і приносять великі дивіденди. Мої прогнози виявилися вірними, японський ринок акцій почне рости швидкими темпами, як тільки уряд почне послаблювати ієну. Це і відбулося. З моменту падіння 15 жовтня і аж до недавніх коригувань ринок виріс більш ніж на 70% (при вимірюванні в ієні) і більш ніж на 35% (при вимірюванні в доларах). Я придбав акції постачальників фінансових послуг, наприклад, Nomura, чиї акції виросли більш ніж у два рази. На даний момент японський ринок знаходиться у фазі коригувань, ієна може знову зміцнитися. Але якщо американський ринок практично наблизився до довгострокового максимуму, японський ринок тільки минулого року перебував в найнижчій точці. Принаймні, нижче він вже не опуститься.
– Ви були недавно у В’єтнамі. Як Ви оцінюєте ситуацію в країні?
- Банківська система перевантажена простроченими кредитами. Ринок акцій впав з рівня максимуму на 70%. Але експортна економіка сильна, і люди багато працюють. 35-кілометрова прибережна смуга між Дананг і Хой Аном забудовується і перетворюється на величезний курорт. На літаку в цей регіон можна дістатися за 70 хвилин з Гонконгу, і за дві години з Сінгапуру. У комплексі Park Hayatt Resort вже виставлені на продаж вілли та квартири. Практично всі покупці в’єтнамці. Один навіть приїхав на Lamborghini.
У В’єтнамі є підприємства з дивіденднbv прибутком на рівні 5-7%. Привабливими, на мій погляд, є компанії Military Commercial Bank і Vietnam Dairy Products. Остання компанія, лідер на ринку молочних продуктів, показувала протягом останніх десяти років щорічне зростання у розмірі близько 20%. Акції вигідно оцінюються, і в майбутньому можливий щорічний ріст від 10 від 15%. Рано чи пізно відбудеться поглинання.
– Концерном начебто Nestle або Danone?
- В Азії багато заможних концернів, які викуповують азqські компанії. Довгострокові кон’юнктурні прогнози для Азії сприятливі, поки в регіоні панує мир. Такі країни, як Лаос, Камбоджа і М’янма, все більше відкриваються для інвесторів. І В’єтнам теж знову на цьому шляху. У цьому регіоні проживає 500 мільйонів людей. Зараз, куди не приїдеш, скрізь говорять про М’янмe. Зараз ця країна на такій хвилі популярності, як В’єтнам в докризові 2006 і 2007 року.
– Але тоді це має бути небезпечне місце для вкладників?
- Існує багато інвестиційних можливостей, і, звичайно, вони пов’язані з великим ризиком. Єдиною можливістю прямої інвестиції в М’янмі є компанія Yoma Strategic Holdngs. Компанію очолює Серж Пун, мій старий товариш. Це ідеальна людина для цього складного регіону. Я не буду радити купувати акції, бо вони вже недешеві, але якщо є бажання інвестувати в М’янму, то це кращий варіант.
– Давайте перейдемо до Китаю. Здається, що кон’юнктура стає слабкішою, і вкладники, безумовно, починають турбуватися. Як ви оцінюєте ситуацію?
- У Китаї спостерігається величезна кредитна бульбашка. Ситуація нічим хорошим не закінчиться. Китайська економіка офіційно хоча і виросла в першому кварталі на 7,7%, але насправді щорічне зростання складає, в кращому випадку, 4%. Експортні показники, які представляє Китай таким країнам, як Тайвань, Південна Корея, Гонконг і Сінгапур, не збігаються з показниками імпорту цих країн. Вказувані показники експорту завжди виявляються суттєво вище, ніж показники імпорту. Сінгапур публікує відноснно неприкрашену статистику. ВВП за минулі 6 місяців виріс лише мінімально. Інфляція залишається на рівні 4%. У Таїланді зростання, незважаючи на високі фіскально-політичні стимули, сповільнилося. У Малайзії, Індонезії та інших країнах торгові та балансові надлишки знизилися.
В Азії зараз бум багатіїв. В останні роки відбувається нескінченне накопичення багатства. Разом з тим купівельна спроможність середнього класу падає. Якщо простежити хід історії, то за зниженням добробуту неминуче слідують коригування – або мирним шляхом за допомогою підвищення податків, або насильно – методом революції, як це було в Росії. Я сумніваюся, що в західному світі справа дійде до революції, але європейські виборці будуть чинити опір зарозумілій бюрократії. У Європі вже було незліченна кількість таких скандалів – у зв’язку з французькими політиками, швейцарськими рахунками і т.д.
Ставка на золото та сировинні акції
– Чи становить Європа для Вас інтерес як вкладника?
- Довгий час я не був особливо оптимістичний на цей рахунок, хоча і придбав після кризи 2009 року кілька швейцарських страховиків. Рік тому настрої були настільки негативні, що я ще раз глянув на ситуацію. Індекс S & P з мінімального показника в березні 2009 року зріс у два рази, але багато європейських ринків залишалися на тому ж рівні або навіть впали. Щось вийшло з рівноваги. Тому я в перший раз у своєму житті придбав європейські акції і планую продовжити цей курс. Видання Barron’s нещодавно позитивно відгукнулося про акції європейських телекомунікаційних компаній, серед яких France Telekom, Telecom Italia, Telefonica, Deutsche Telekom. Також я б рекомендував GDF Suez, Veolia Environment, Iberdrola, Energias Portugal. Ще мені подобається Novartis.
Багато інвесторів ще не усвідомили наслідки того, що сталося на Кіпрі. Гроші в банках вже не знаходяться в 100-процентній безпеці. Якщо в майбутньому доведеться знову рятувати державу, то це торкнеться вже й грошей приватних вкладників. Тому я роблю ставки на акції, корпоративні облігації і нерухомість.
– Так, не можна забувати і про інвестиційні компанії нерухомого майна Сінгапуру.
- Вірно. До числа моїх фаворитів відносяться SIA Engineering, Kingsmen Creatives. Інвестиційні компанії нерухомого майна за останній рік зросли на 40%, і на 10-15% в цьому році. У майбутньому вони буду так швидко рости, але поточний дохід у розмірі 5,0 – 5,5% в порівнянні з американськими інвестиційними компаніями нерухомого майна виглядає дуже непогано. Крім того, ці компанії при зростанні інфляції можуть підняти орендну плату. У часи завищених цін на матеріальні цінності слід вкладати в ті сфери, де бульбашка найменша.
– Тобто ми приходимо до золота.
- Золото зараз на 30% нижче свого максимуму 2011 (1921 доларів за унцію). Незважаючи на зниження, воно з 1999 року лідирує серед матеріальних цінностей. Коригування було б недоречне. Особисто я тримаю чверть свого капіталу в золотих запасах і кожен місяць їх поповнюю. Я не хочу тримати всі мої кошти в банківській системі. Якщо бульбашка лопне, то фінансові показники постраждають сильніше за всіх.
– Золото не таке мобільне, як Lamborghini.
- Більшу частину свого золота я зберігаю в сейфах у Швейцарії. Але зараз я перекладаю деяку частину до Азії. Також я вважаю цінними сировинні акції, наприклад, Newmont Mining, Chevron і Total. Крім цього, великий обсяг готівкових коштів зберігається в доларах. Також я інвестував у фонд India Capital Fund, який співпрацює тільки з акредитованими інвесторами. Хороші показники показує Казахстан. Але облігації сильно зросли. Тому я віддаю перевагу акції Казкоммерцбанка, які зараз нижче балансової вартості. Цікавим варіантом є також фонд Euphrates Iraq Fund, який починає залучати локальний і міжнародний капітал.
Лорен Раблін, “WirtschaftsWoche Heute”
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас